Γεωπολιτικά

ΗΠΑ: 1.500 στρατιώτες από το Νιου Τζέρσεϊ αναπτύσσονται στο Ιράκ και τη Συρία

ΗΠΑ: 1.500 στρατιώτες από το Νιου Τζέρσεϊ αναπτύσσονται στο Ιράκ και τη Συρία

Πηγή Φωτογραφίας: New Jersey National Guard soldiers and airmen arrive near the Capitol to set up security positions in Washington on Jan. 12. (Master Sgt. Matt Hecht/Air National Guard)

Με την πρόφαση της μάχης εναντίον του ISIS, οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν την ανάπτυξη 1.500 στρατιωτών από την Εθνοφρουρά του Νιού Τζέρσεϊ - Διαψεύδει η Βαγδάτη πως έκανε σχετικό αίτημα.

Ιρακινός στρατιωτικός αξιωματούχος διέψευσε τη Δευτέρα δημοσιεύματα σχετικά με την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα, τονίζοντας ότι η Βαγδάτη δεν χρειάζεται ξένες δυνάμεις, σύμφωνα με την κουρδική ιστοσελίδα Rudaw.

Το CBS News με έδρα τη Νέα Υόρκη μετέδωσε την Κυριακή ότι 1.500 στρατιώτες της Εθνοφρουράς του στρατού του Νιου Τζέρσεϊ αναπτύσσονται στο Ιράκ και τη Συρία για να συμμετάσχουν στον παγκόσμιο συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Αυτό θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη του αμερικανικού στρατού από το Νιου Τζέρσεϊ από το 2008.

«Το Ιράκ δεν χρειάζεται ξένες δυνάμεις και η παρουσία του παγκόσμιου συνασπισμού περιορίζεται στην παροχή συμβουλών, εκπαίδευσης και πληροφοριών για την ασφάλεια»

Η φερόμενη ανάπτυξη των στρατευμάτων αποτελεί μέρος του παγκόσμιου συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά της επιχείρησης «Inherent Resolve» του ISIS, ανέφερε το CBS επικαλούμενο έναν συνταγματάρχη που συμμετέχει στη στρατιωτική εκστρατεία και τον κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ Φιλ Μέρφι, σε ένα βίντεο που δείχνει τους στρατιώτες να αποχαιρετούν τις οικογένειές τους πριν από την αναχώρησή τους από την πολιτεία.

Το Ιράκ ζήτησε από τις ΗΠΑ να αποχωρήσουν και αυτές στέλνουν 1.500 πεζοναύτες

Μιλώντας στα ιρακινά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο υποστράτηγος Ταχσίν αλ-Χαφάτζι, επικεφαλής του Security Media Cell του Ιράκ, διέψευσε τις αναφορές για τον ερχομό επιπλέον συμμαχικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Ο Χαφάτζι τόνισε ότι το Ιράκ «δεν χρειάζεται ξένες δυνάμεις και η παρουσία του παγκόσμιου συνασπισμού περιορίζεται στην παροχή συμβουλών, εκπαίδευσης και πληροφοριών για την ασφάλεια».

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σια’ αλ-Σουντάνι δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η ιρακινή κυβέρνηση «βρίσκεται στη διαδικασία καθορισμού της ημερομηνίας για την έναρξη των εργασιών της διμερούς επιτροπής για τη λήψη μέτρων για τον οριστικό τερματισμό της παρουσίας των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού στο Ιράκ». Οι εργασίες της διμερούς επιτροπής μεταξύ του Ιράκ και του παγκόσμιου συνασπισμού, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης τον προγραμματισμό της απόσυρσης του συνασπισμού από το Ιράκ και την επανεξέταση της φύσης της σχέσης εν γένει, θα ξεκινήσουν σύντομα.

Ο Khafaji δήλωσε ότι υπάρχει ένα όραμα στο Ιράκ που τείνει προς την πραγματοποίηση διμερών μνημονίων και συμφωνιών με «ορισμένες χώρες του συνασπισμού σε θέματα που σχετίζονται με τον εξοπλισμό, την εκπαίδευση και την ανταλλαγή πληροφοριών», χωρίς να αναφέρει κάποια συγκεκριμένη χώρα του συνασπισμού. Περίπου 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ και 900 στη Συρία ηγούνται ενός διεθνούς συνασπισμού μέσω της Επιχείρησης Inherent Resolve, η οποία έχει βοηθήσει τις κουρδικές, ιρακινές και τοπικές συριακές δυνάμεις στη μάχη κατά του ISIS, το οποίο κάποτε κατείχε εκτάσεις στο Ιράκ και τη Συρία, αλλά κηρύχθηκε εδαφικά ηττημένο το 2017 και το 2019 αντίστοιχα.

Ποιος είναι ο ρεαλιστικό λόγος της προσπάθειας των ΗΠΑ να στείλουν περισσότερο στρατό στο έδαφος

Η είδηση της ανεπιβεβαίωτης από την Συρία και το Ιράκ ανάπτυξης επιπλέον στρατιωτών, έρχεται σε μια εποχή που τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και τη Συρία έχουν γίνει στόχος πληθώρας επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από ομάδες πολιτοφυλακής που υποστηρίζονται από το Ιράν από τις 17 Οκτωβρίου, λόγω της υποστήριξης της Ουάσινγκτον προς το Ισραήλ στον πόλεμό του εναντίον της παλαιστινιακής Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας

Οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει πολλαπλά αντίποινα κατά φατριών που πρόσκεινται στο Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία χωρίς την έγκριση της ιρακινής κυβέρνησης. Τον Νοέμβριο πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ έπληξαν φιλοϊρανικούς μαχητές στο Jurf al-Nasr (πρώην Jurf al-Sakhar) στη βόρεια επαρχία Babil. Το πλήγμα καταδικάστηκε «έντονα» από τον Basem al-Awadi, εκπρόσωπο της ιρακινής κυβέρνησης, ο οποίος το χαρακτήρισε ως «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και απόπειρα αποσταθεροποίησης της κατάστασης ασφαλείας».

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σία’ αλ-Σουντάνι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τον Δεκέμβριο προειδοποίησε τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν να μην λάβει άμεση απάντηση σε επιθέσεις παραστρατιωτικών οργανώσεων χωρίς την έγκριση της Βαγδάτης. Το Πεντάγωνο ανέφερε σε δελτίο Τύπου ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σουντανί, ο Όστιν «υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιφυλάσσονται του δικαιώματος να ενεργήσουν σε αυτοάμυνα εναντίον όσων εξαπολύουν οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του αμερικανικού προσωπικού». Μια από τις οργανώσεις που αναμένεται να στοχοποιήσουν οι ΗΠΑ είναι η Ιρακινή Χεζμπολάχ, που βρίσκεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η επίθεση που εξόργισε το Ιράκ και το Ιράν, αλλά δεν έχουν την δύναμη να αντιδράσουν

Μια αμερικανική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στις 4 Ιανουαρίου στόχευσε μια βάση υλικοτεχνικής υποστήριξης των υποστηριζόμενων από το Ιράν Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης (PMF) στην οδό Παλαιστίνης της ανατολικής Βαγδάτης, σκοτώνοντας δύο διοικητές. Μεταξύ των αυτών ο Μουστάκ Ταλίμπ αλ-Σαΐντι, πιο γνωστός ως Abu Taqwa, πρώην διοικητής της Harakat al-Nujaba και αναπληρωτής διοικητής των επιχειρήσεων της ζώνης της Βαγδάτης των PMF.

Το Ιράκ κατηγόρησε τον παγκόσμιο συνασπισμό για την «απρόκλητη επίθεση εναντίον ενός ιρακινού σώματος ασφαλείας».

Πηγή: Rudaw

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments