Διεθνή

Καταλονία: Η Βουλή κήρυξε την ανεξαρτησία από τη Ισπανία – Η απάντηση της Μαδρίτης (pics & vids)

Καταλονία: Η Βουλή κήρυξε την ανεξαρτησία από τη Ισπανία – Η απάντηση της Μαδρίτης (pics & vids)
Το κοινοβούλιο της Καταλονίας ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας της Περιφέρειας από την Ισπανία με 70 "ναι", 10 "όχι" και 2 λευκά. Το ψήφισμα ανακηρύσσει την περιφέρεια "ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή της Δημοκρατίας". Η απάντηση της Μαδρίτης ήταν άμεση. Ενεργοποίησε το άρθρο 155 για άρση της αυτονομίας. Το πρώτο σχόλιο από τον Κάρλες Πουτζντεμόν και τον Μαριάνο Ραχόι. Τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης κατά της Καταλονίας.

Το καταλανικό κοινοβούλιο ψήφισε την ανεξαρτησία της περιφέρειας της Καταλονίας από την Ισπανία, σε μια αμφιλεγόμενη ψηφοφορία που θεωρείται τώρα πιθανό να κηρυχθεί παράνομη από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας, όπως μετέδωσε το Reuters.

Πιο αναλυτικά "ναι" στην ανεξαρτησία ψήφισαν 70 βουλευτές, 10 ψήφισαν "όχι" και 2 βουλευτές λευκό. Το ψήφισμα ζητά από την καταλανική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί την αναγνώρισή της στο εξωτερικό.

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην αίθουσα ακούστηκαν χειροκροτήματα ενώ οι βουλευτές αγκαλιάζονταν μεταξύ τους. 

Λιγότερο από μία ώρα αργότερα, η ισπανική Γερουσία ψήφισε να περιοριστεί η αυτονομία της Καταλονίας και ενεργοποιείται το άρθρο 155 το οποίο ουσιαστικά επιτρέπει στη Μαδρίτη να ξηλώσει την κυβέρνηση της Καταλονίας και να πάρει υπό τον έλεγχό της την τοπική αστυνομία, τις οικονομικές υπηρεσίες και τα κρατικά ΜΜΕ. 

Στις 7.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Ισπανίας προκειμένου να θέσει σε ισχύ την απευθείας διακυβέρνηση της Καταλονίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Η ανακοίνωση

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε απούσης της αντιπολίτευσης

Βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την αίθουσα προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στην αίθουσα είχαν μείνει μόνο βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si, CUP και Catalunya Si Que Es Pot που συνδέεται με το κόμμα Podemos.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί, κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας κατέθεσαν πρόταση στο περιφερειακό κοινοβούλιο να κηρύξει την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία και να ανακηρύξει τη Δημοκρατία της Καταλονίας.

Η πρόταση κατατέθηκε από βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si και CUP που διαθέτουν μαζί την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Η διακήρυξη της ανεξαρτησίας

Η διακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας, όπως την δημοσίευσε μέσω Twitter η πρόεδρος της καταλανικής Βουλής.

Η πρώτη δήλωση από τον Κάρλες Πουτζντεμόν

Ο ηγέτης της Καταλονίας αμέσως μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας έκανε την πρώτη του δήλωση. Ο Κάρλες Πουτζντεμόν είπε: "Θέλω να σας πω λίγα λόγια από καρδιάς με λογική και νομιμότητα για να συμβάλω στο μεγαλείο της στιγμής.

Είμαστε μία κοινωνία που πάντα αντιδρούσε ειρηνικά. Υπάρχουν στιγμές που θα εξαρτάται από όλους μας να κρατήσουμε τον σφυγμό αυτής της χώρας, να κρατήσουμε πάνω από όλα την ειρήνη και την αξιοπρέπεια.

Σήμερα το κοινοβούλιο της χώρας μας, νόμιμο και εκλεγμένο, έκανε ένα βήμα που περιμέναμε και για το οποίο παλεύαμε χρόνια".

Το πρώτο σχόλιο από τον Μαριάνο Ραχόι

«Συνιστώ ηρεμία σε όλους τους Ισπανούς. Το κράτος δικαίου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία», ήταν το πρώτο σχόλιο του Μαριάνο Ραχόι μέσω Twitter.

"Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα"

Μιλώντας στη Γερουσία ο Μαριάνο Ραχόι ευχαρίστησε για την στήριξη στην εφαρμογή του άρθρου 155.  Η απόδειξη ότι αυτή η κίνηση ήταν επιβεβλημένη φάνηκε από τη σημερινή ψηφοφορία στην Καταλονία, η οποία είναι παράνομη και αποτελεί εγκληματική ενέργεια. Η κυβέρνηση θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα σήμερα το απόγευμα για να αποκατασταθεί η νομιμότητα. Λέω στους Καταλανούς πως όλα θα συμβούν με αποτελεσματικότητα και διακριτικότητα. Δεν θέλουμε να έχουμε ανθρώπους που προσπαθούν να διαλύσουν το σύνταγμά μας. Ψυχραιμία, το κράτος θα αντιδράσει όπως αρμόζει στις περιστάσεις αυτές.

Πανηγυρισμοί για την απόφαση του καταλανικού κοινοβουλίου

Γιορτή ανεξαρτησίας στην πλατεία της Βαρκελώνης

Στις 19.00 (ώρα Ελλάδος) η Καταλανική Εθνοσυνέλευση καλεί σε «Γιορτή Ανεξαρτησίας» στην πλατεία Σαν Ζάουμε της Βαρκελώνης.

Δείτε και τη σχετική ανακοίνωση στο Twitter

Η ισπανική Γερουσία ανέστειλε την αυτονομία της Καταλονίας

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της καταλανικής Βουλής ότι υπερψήφισε την ανεξαρτησία της Καταλονίας, η Γερουσία ψήφισε την άρση της αυτονομίας της περιφέρειας δίνοντας τη δυνατότητα στην κεντρική κυβέρνηση να επιβάλει μέτρα.

Η πρόταση για ενεργοποίηση του άρθρου 155 πέρασε με 214 "ναι"

Πέρασε από τη Γερουσία με 214 «ναι» η πρόταση για ενεργοποίηση του άρθρου 155, κάτι που σημαίνει ότι η Μαδρίτη προχωράει στην εφαρμογή της αναστολής της αυτονομίας της Καταλονίας. Να σημειωθεί ότι 47 γερουσιαστές ψήφισαν «όχι».

Τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης κατά της Καταλονίας

Από τη στιγμή που κοινοποιηθεί η απόφαση της ισπανικής Γερουσίας, ο Κάρλες Πουτζντεμόν και οι τοπικοί υπουργοί καλούνται να καταθέσουν στο Ανώτατο Δικαστήριο με την κατηγορία της στάσης και της εξέγερσης. Σε περίπτωση που αρνηθούν να το κάνουν, κινείται η διαδικασία σύλληψής τους.

Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει μεταξύ άλλων: -Καθαίρεση της καταλανικής κυβέρνησης και διάλυση της καταλανικής Βουλής. Τη διακυβέρνηση θα αναλάβουν ειδικές επιτροπές, αλλά στην ουσία, θα βρίσκεται στα χέρια υπουργών της ισπανικής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση μπορεί να δώσει εντολή στις Αρχές να συλλάβουν τους Καταλανούς πολιτικούς που συμμετείχαν στις διαδικασίες ανακήρυξης της ανεξαρτησίας (συμπεριλαμβανομένου και του Κάρλες Πουτζντεμόν).-Προκήρυξη νέων εκλογών στην περιοχή εντός έξι μηνών-Η κυβέρνηση Ραχόι θα έχει την εξουσία να διορίζει και να απολύει τα μέλη σε όλους τους οργανισμούς και νομικά πρόσωπα που εξαρτώνται από την Τζενεραλιτάτ.-Οι περίπου 17.000 άνδρες των Mossos D’ Esquadra, η καταλανική αστυνομία, περνούν υπό τον έλεγχο της ισπανικής αστυνομίας. Η κυβέρνηση Ραχόι θα έχει, ακόμη, τη δυνατότητα να αντικαθιστά τους άνδρες της καταλανικής αστυνομίας από όργανα των δυνάμεων ασφαλείας του κράτους (εθνική αστυνομία, Πολιτοφυλακή).-Αν και η Μαρδίτη έχει θέσει τα οικονομικά της Καταλονίας υπό τον έλεγχό της με την εφαρμογή του άρθρου 155 η κυβέρνηση αποκτά εξουσία για να ασκεί όλες τις χρηματοοικονομικές εργασίες, τον προϋπολογισμό και τη φορολογική πολιτική, προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι ούτε ένα ευρώ, από τους τοπικούς δασμούς και από τη χρηματοδότηση από τη Μαδρίτη, δεν πρόκειται να διατεθεί στην ενίσχυση της διαδικασίας για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.-Ενώ αρχικά ανάμεσα στις προτάσεις προβλεπόταν η Μαδρίτη να έχει τον έλεγχο και των δημόσιων μέσων της Καταλονίας, μετά από τροπολογία που έκανε δεκτή η Γερουσία δεν θα ισχύσει κάτι τέτοιο.

Ντόναλντ Τουσκ: Τίποτα δεν έχει αλλάξει στην ΕΕ

Πρώτη αντίδραση από τις Βρυξέλλες, διά στόματος Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει, ενώ ταυτόχρονα τάχθηκε κατά της χρήσης βίας. «Για την Ευρωπαϊκή Ένωση τίποτα δεν έχει αλλάξει. Η Ισπανία παραμένει ο μοναδικός μας συνομιλητής. Ελπίζω η ισπανική κυβέρνηση να ευνοήσει την δύναμη των επιχειρημάτων, όχι το επιχείρημα της ισχύος», έγραψε.

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο στη Μαδρίτη

Στις 19.00 ώρα Ελλάδος συνεδριάζει και το υπουργικό συμβούλιο στην Μαδρίτη για να εγκρίνει την απόφαση της Γερουσίας. Πιθανότατα ο Μαριάνο Ραχόι να απευθύνει διάγγελμα στον ισπανικό λαό.

«Η Ισπανία είναι μια σοβαρή χώρα και ένα μεγάλο έθνος και δεν θα ανεχθούμε λίγοι άνθρωποι να προσπαθούν να ‘σκοτώσουν’ το Σύνταγμά μας», είπε ο Ραχόι στους δημοσιογράφους μετά την απόφαση της Γερουσίας να του επιτρέψει να αναλάβει τον έλεγχο της Καταλονίας.

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ανάγκη από άλλα ρήγματα

«Η ΕΕ δεν έχει ανάγκη από άλλα ρήγματα», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ισπανία, μετά την ανακοίνωση του καταλανικού κοινοβουλίου που υπερψήφισε την πρόταση για ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι η ΕΕ δεν έχει ανάγκη από άλλα ρήγματα και πρόσθεσε «Δεν είναι απαραίτητο να εμπλακούμε σε αυτήν τη διαμάχη στο εσωτερικό της Ισπανίας όμως δεν θέλω αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελείται από 95 κράτη μέλη».

Το Βερολίνο δεν αναγνωρίζει την κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας

Η γερμανική κυβέρνηση διαμήνυσε σήμερα ότι δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο τύπου της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ.

«Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία την επιδείνωση της κατάστασης στην Καταλονία. Η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας είναι και παραμένουν απρόσβλητες», επομένως, η κυβέρνηση «δεν αναγνωρίζει αυτού του είδους την ανακήρυξη ανεξαρτησίας» τόνισε σε μήνυμά του στο Twitter ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Η κυβέρνηση στηρίζει τη σαφή θέση του πρωθυπουργού της Ισπανίας στη βούλησή του να εγγυηθεί και να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη» συνέχισε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Το Βερολίνο διατυπώνει την ελπίδα «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να προωθήσουν τον διάλογο με στόχο την άμβλυνση της κατάστασης».

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την «ενότητα» της Ισπανίας

Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι στηρίζει την «ενότητα» της Ισπανίας, μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας, όπως επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» τονίζει στο δελτίο τύπου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Νάουερτ.

Ραχόι: «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την επιβολή του άρθρου 155»

Νωρίτερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι κάλεσε τη Γερουσία να εγκρίνει την άμεση επιβολή του άρθρου 155 του Συντάγματος στην Καταλονία, στη σημερινή συνεδρίαση του σώματος στη Μαδρίτη.

Τόνισε δε ότι επιθυμεί την καθαίρεση του Καταλανού πρωθυπουργού Κάρλες Πουτζντεμόν, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και όλων των περιφερειακών υπουργών. Η ομιλία του κ. Ραχόι έγινε δεκτή με χειροκροτήματα στη Γερουσία, όπου το Λαϊκό Κόμμα, του οποίου ηγείται, έχει την πλειοψηφία.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η λήψη εκτάκτων μέτρων είναι η μόνη λύση και ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή και επεσήμανε ότι «ο νόμος, η δημοκρατία και η σταθερότητα πρέπει να εεπιστρέψουν στην Καταλονία».

Κατηγόρησε την καταλανική κυβέρνηση ότι σπέρνει διχόνοια στις οικογένειες και την κοινωνία. «Πολλοί έχουν ήδη υποφέρει πολύ και η αβεβαιότητα οδηγεί τις επιχειρήσεις εκτός της περιοχής», τόνισε.

«Αυτό από το οποίο έχουν ανάγκη να προστατευθούν οι Καταλανοί, δεν είναι ο λεγόμενος ισπανικός ιμπεριαλισμός, αλλά μία μειοψηφία που με μη ανεκτό τρόπο, ανακηρύσσει τον εαυτό της σε ιδιοκτήτη της επαρχίας και επιδιώκει να ιδιοποιηθεί την ιστορία, την κουλτούρα και το συλλογικό αίσθημα που είναι η κληρονομιά της κοινότητας», ανέφερε στην ομιλία του.

Κομισιόν: Να τηρηθεί το ισπανικό Σύνταγμα

Ο ευρωπαίος Επίτροπος για την Έρευνα και την Επιστήμη, Κάρλος Μοέδας, ζήτησε εξ ονόματος της Ευρώπης τον «σεβασμό του ισπανικού Συντάγματος», μετά την κατάθεση από καταλανούς βουλευτές που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας ενός σχεδίου ψηφίσματος για την κήρυξη ανεξαρτησίας.

«Πιστεύω πως οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε τις χώρες όπως είναι, οφείλουμε να σεβόμαστε το Σύνταγμα και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ευρώπη. Δεν είναι ένα ζήτημα της Ισπανίας, είναι ένα ζήτημα της Ευρώπης», είπε ο πορτογάλος επίτροπος, απαντώντας σε ερώτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Καταλονία στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Πιστεύω πως αυτό που συμβαίνει είναι πολύ δύσκολο για όλα τα μέρη αλλά εμείς, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλουμε να υπερασπιστούμε τη συνταγματική τάξη στην Ισπανία», πρόσθεσε.

Η ισπανική Γερουσία ετοιμάζεται να θέσει υπό επιτροπεία την Καταλονία, ένα μέτρο που δεν έχει προηγούμενο σε 40 χρόνια δημοκρατίας, στο οποίο οι τασσόμενοι υπέρ της ανεξαρτησίας σχεδιάζουν να απαντήσουν με την κήρυξη ανεξαρτησίας.

Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι δικαιολόγησε αυτά τα μέτρα, που μπορεί να οδηγήσουν στη διεξαγωγή περιφερειακών εκλογών στην Καταλονία, λέγοντας ότι αποσκοπούν στην «αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης», ενώ οι Καταλανοί είναι διχασμένοι στο ζήτημα της ανεξαρτησίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments