Ελλάδα

Ηλεκτρονικό εισιτήριο: Ξαναδιαβάστε τις γνωματεύσεις απαντά ο Χρήστος Σπίρτζης στην Αρχή Προσωπικών Δεδομένων

Ηλεκτρονικό εισιτήριο: Ξαναδιαβάστε τις γνωματεύσεις απαντά ο Χρήστος Σπίρτζης στην Αρχή Προσωπικών Δεδομένων
"Πόλεμος" έχει ξεσπάσει μεταξύ υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζης και Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με αφορμή την έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου μέσω internet.

Ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης μάλιστα καλεί την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου στις 2 μμ, σε δημόσια συνάντηση την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, τον ΟΑΣΑ και την ανάδοχο εταιρεία του ΑΣΣΚ, τους φορείς δηλαδή που συμμετείχαν στις συζητήσεις για το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τον τρόπο έκδοσης του.

Σκοπός του είναι όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, έστω και τώρα, η Αρχή να δηλώσει δημόσια εάν επιτρέπει την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης με τη διεύθυνση των πολιτών και τα υπόλοιπα απαιτούμενα στοιχεία, ώστε να μπορεί να αποσταλεί ταχυδρομικά η «έξυπνη κάρτα», χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών, όπως το υπουργείο είχε ενημερωθεί από τον ΟΑΣΑ και την ανάδοχο, με βάση τις γνωμοδοτήσεις 1 και 4 / 2017 της ίδιας της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

«Ποτέ δεν είναι αργά» τονίζει το υπουργείο και προσθέτει: «Όταν η χρήση των δεδομένων αυτών επιτρέπεται σε ιδιωτικούς φορείς (τράπεζες, εταιρείες τηλεφωνίας κ.λπ.), να επιτρέπεται και στους φορείς του ελληνικού δημοσίου».

Νωρίτερα σήμερα η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με ανακοίνωσή της διέψευδε τον υπουργό Χρήστο Σπίρτζη επιμένοντας ότι ο ρόλος της είναι γνωμοδοτικός και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να απαγορεύσει την έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου μέσω ίντερνετ.

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών δεδομένων σε αντίθεση με τα όσα ισχύριστηκαν οι αρμόδιοι υπουργοί υποστήριξε μάλιστα ότι με τις αποφάσεις της γνωμοδότησε ότι η υποβολή αίτησης μέσω διαδικτύου για την έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου «δεν προσκρούει σε θεμελιώδεις αρχές της προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Η ανακοίνωση της Αρχής Προστασίας Προσωικών Δεδομένων αναφέρει:

Η Αρχή, κατόπιν συστηματικής συνεργασίας με εκπροσώ πους του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών Α.Ε. (ΟΑΣΑ), όπως άλλωστε προκύπτει από τις Γνωμοδοτήσεις υπ’ αρ.1/2017 και 4/2017, γνωμοδότησε θετικά επί της τελικώς υποβληθείσας γνωστοποίησης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου).

Ειδικότερα, όσον αφορά στη δυνατότητα ηλεκτρονικής -μέσω διαδικτύου- υποβολής αίτησης για την έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όπως αυτή περιγράφεται στην ως άνω γνωστοποίηση του ΟΑΣΑ, η Α ρχή έκρινε, σύμφωνα με τη Σκέψη 4, σελ. 14 της Γνωμοδότησης 4/2017, ότι αυτή «δεν προσκρούει στις θεμελιώδεις αρχές της προστασίας προσωπικών δεδομένων».

Συνεπώς, η Αρχή όχι μόνο δεν την απαγόρευσε, αλλά αντιθέτως την επέτρεψε ρητώς. Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζεται ότι η Αρχή είναι αρμόδια να γνωμοδοτεί για κάθε ρύθμιση που αφορά στην επεξεργασία και προστασ ία προσωπικών δεδομένων (άρθρο 19, παρ. 1, στοιχ. θ’ του ν. 2472/ 1997). Σε αυτό το πλαίσιο, η Αρχή δεν δύναται να παρεμβαίνει στην υλοποίηση συστημάτων και στις επιχειρησιακές επιλογές, τα οποία εκφεύγουν του πεδίου αρμοδιοτήτων της.Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων εξέδωσε απάντηση προς τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Νίκο Μαυραγάνη, ο οποίος σε πρωινή του συνέντευξη υποστήριξε πως παρότι ο σχεδιασμός του υπουργείου ήταν η διαδικασία έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου να γίνει διαδικτυακά, αλλά η Αρχή το απαγόρευσε λέγοντας ότι τα προσωπικά δεδομένα θα ήταν τρωτά. Ειδικότερα στην απάντησή της η Αρχή αναφέρει πως όσον αφορά στη δυνατότητα ηλεκτρονικής -μέσω διαδικτύου- υποβολής αίτησης για την έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όπως αυτή περιγράφεται στην ως άνω γνωστοποίηση του ΟΑΣΑ, έκρινε ότι αυτή «δεν προσκρούει στις θεμελιώδεις αρχές της προστασίας προσωπικών δεδομένων». Συνεπώς, επισημαίνει, «η Αρχή όχι μόνο δεν την απαγόρευσε, αλλά αντιθέτως την επέτρεψε ρητώς».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments