Διεθνή

Οσάμα Μπιν Λάντεν: Έβλεπε παιδικά και Mr Bean, είχε ολόκληρη φάρμα και ζούσε σαν φυσιολογικός… παππούς

Οσάμα Μπιν Λάντεν: Έβλεπε παιδικά και Mr Bean, είχε ολόκληρη φάρμα και ζούσε σαν φυσιολογικός… παππούς
Τα έγγραφα της CIA περιγράφουν μια ζωή που δεν γνώριζε κανείς για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Δεν ήταν κρυμμένος σε κρησφύγετα, αλλά τάιζε λαγουδάκια και κότες. Δεν έκρυβε τα παιδιά και τα εγγόνια του, αλλά τα άφηνε να παίζουν ανέμελα. Όταν δεν κατάστρωνε τα φρικιαστικά του εγκλήματα, έβλεπε παιδικά, λάτρευε τον Mr Bean και έπαιζε βίντεο games.

Εκείνος ήταν ο Νο 1 καταζητούμενος σε όλο τον κόσμο. Επικηρυγμένος… νεκρός ή ζωντανός. Την ίδια ώρα που οι πράξεις του ξεπερνούσαν κάθε νοσηρή φαντασία και οι τρομοκρατικές του ενέργειες σκότωναν χιλιάδες αθώους, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ζούσε μια ζωή με αρκετές ξέγνοιαστες στιγμές. Και θύμιζε έναν φυσιολογικό… παππού, με τα εγγόνια του και τα παιδιά του να παίζουν ανέμελα στην αυλή του σπιτιού και με τα ζώα στη φάρμα του να τα φροντίζει σε καθημερινή βάση.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα 470.000 έγγραφα που έδωσε για πρώτη φορά η CIA στη δημοσιότητα, ο τρομοκράτης ήταν λάτρης των κινουμένων σχεδίων. Κι όταν δεν σχεδίαζε μαζικούς θανάτους με το αρρωστημένο μυαλό του, απολάμβανε να βλέπει με τα παιδιά του τον καλοκάγαθο εργάτη Ζ στην ταινία κινουμένων σχεδίων «Antz», γελούσε με τα χαμογελαστά «Cars» και διασκέδαζε με τους ήρωες της σειράς επιστημονικής φαντασίας «Final Fantasy».

Τα βίντεο κατασχέθηκαν από το γραφείο του Οσάμα Μπιν Λάντεν όταν οι ειδικές μονάδες των ΗΠΑ εισέβαλαν στο κρησφύγετό του και σκότωσαν τον εγκέφαλο της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που έρχονται στο φως εικόνες από την οικογενειακή ζωή του ηγέτη της Αλ Κάιντα. Του ανθρώπου που εμπνεύστηκε τη μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία των ΗΠΑ, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

Πέρα από το μεγάλο μέρος του αρχείου του Οσάμα μπιν Λάντεν που κατασχέθηκε τότε, η CIA έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες από το ημερολόγιό του.

Και κυρίως δημοσιοποίησε video από το γάμο του γιου του Οσάμα μπιν Λάντεν, του Χαμζά. Ο νεαρός θεωρείται πως είναι ο νέος ηγέτης της Αλ Κάιντα. Αυτός που θα επιχειρήσει να ξαναδώσει στην τρομοκρατική οργάνωση τη χαμένη της «λάμψη». Και να ανακτήσει τα… «σκήπτρα» του της πήραν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Χαμζά μπιν Λάντεν θεωρείται ο «πρίγκιπας διάδοχος της τζιχάντ». Είναι η πρώτη φορά που έρχονται στη δημοσιότητα εικόνες του ενήλικου Χάμζα. Μέχρι τώρα, ο κόσμος είχε δει τον αγαπημένο γιο του Οσάμα μπιν Λάντεν μόνο ως παιδί.

Τα βίντεο δείχνουν μια φυσιολογική και ευτυχισμένη οικογένεια και προδίδουν ελάχιστα τον φόβο μέσα στον οποίο θα έπρεπε να ζουν, δεδομένου ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν καταζητούμενος σε όλο τον κόσμο. Αναπόφευκτα, θα εγείρουν περισσότερα ερωτήματα σχετικά με το αν ο Μπιν Λάντεν είχε επίσημη βοήθεια από ορισμένα μέλη της πακιστανικής κυβέρνησης ώστε να καταφέρει να παραμείνει καταζητούμενος από την CIA για σχεδόν μία δεκαετία.

Σε ένα από τα βίντεο, φαίνεται ένας μεγάλος αχυρώνας με ζώα, συμπεριλαμβανομένων αγελάδων, κοτόπουλων αλλά και γάτες. Το βίντεο ξεκινάει με ένα πλάνο ενός νεογέννητου μοσχαριού που θηλάζει από την μητέρα του.

Στη συνέχεια δείχνει μια σκηνή όπου οι κότες και οι κόκορες περιπλανώνται στην αυλή ενώ μια θηλυκή γάτα φροντίζει τα νεογέννητα γατάκια της σε ένα μικρό χώρο πίσω από δύο κάδους απορριμάτων. Παρατηρεί κανείς επίσης, ένα κλουβί γεμάτο κουνέλια και ένα μέρος για την τροφή για τις κότες – σίγουρα σκηνικά που δεν περιμένει κανείς να δει στο σπίτι του πιο περιβόητου τρομοκράτη.

Η CIA κυκλοφόρησε επίσης ένα βίντεο που δείχνει μικρά παιδιά που γκρινιάζουν στο σπίτι. ΤΑ νήπια και τα βρέφη διακρίνονται να παίζουν στις κούνιες της αυλής ενώ κάποιος τα κινηματογραφεί. Ένα νεαρό αγόρι, ηλικίας περίπου 7 ετών, φαίνεται να απαγγέλει κάτι στα αραβικά. Τα περισσότερα παιδιά φορούν το παραδοσιακό πακιστανικό ένδυμα, ενώ κάποια με κανονικά μπλουζάκια παίζουν σε εσωτερικούς χώρους.

Σε μια σκηνή, ένας ηλικιωμένος άνδρας με λευκή γενειάδα και ρόμπα φαίνεται να διδάσκει σε δύο νεαρά παιδιά πώς να πυροβολούν με κάτι που μοιάζει με παιδικό πυροβόλο όπλο. Στην επόμενη σκηνή, τα παιδιά διακρίνονται να κάνουν τσουλήθρα.

Το βίντεο δείχνει επίσης εικόνες από ένα μωρό κοριτσάκι που δεν πρέπει να είναι πάνω από 5 μηνών.

Το πλάνο δείχνει ότι παρόλο που ο Μπιν Λάντεν είχε κηρύξει πόλεμο στη Δύση, οι ένοικοι του σπιτιού δεν φαίνεται να πτοούνται και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα. Μάλιστα σε κάποια στιγμή, διακρίνεται και ένας σκληρός δίσκος υπολογιστή σε ένα από τα δωμάτια ενώ στο παρασκήνιο ακούγεται δυτική ποπ μουσική.

Φαίνεται επίσης, πως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν λάτρης του Mr Bean, γιατί στον υπολογιστή του βρέθηκαν αρκετά επεισόδια της δημοφιλούς σειράς, μεταγλωττισμένα μάλιστα στην τοπική γλώσσα των Παστού αλλά και 30 βίντεο που δείχνει μαθήματα πλεξίματος. Στα αρχεία περιλαμβάνονται επίσης, πορνογραφία, κινούμενα σχέδια και μια σειρά από ντοκιμαντέρ για τον ηγέτη της τρομοκρατίας – συμπεριλαμβανομένων των «CNNPresents: The World’s Most Wanted» και «Πού βρίσκεται ο Οσάμα Μπιν Λάντεν».

Σε ένα άλλο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η CIA δείχνει πλάνα των γύρω περιοχών κατά τη διάρκεια των διαφορετικών εποχών. Σε ένα απόσπασμα φαίνεται το χιόνι που έχει σκεπάσει την περιοχή, ενώ ένα άλλο πλάνο δείχνει ένα ουράνιο τόξο που αναδύεται από τον ορίζονται έξω από τους τοίχους της εγκατάστασης.

Το υλικό παραλήφθηκε από έναν υπολογιστή που ανακτήθηκε στην επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ το 2011 που σκότωσε τον Μπιν Λάντεν. Η λίστα των βίντεο, περιλαμβάνεται στα έγγραφα που έδωσε την Τετάρτη η CIA, και περιλαμβάνουν 470.000 αρχεία που εντοπίστηκαν στον υπολογιστή που κατασχέθηκε στις Μαΐου του 2011, σε επιδρομές των ΗΠΑ στο κρησφύγετο του ιδρυτή της Αλ Κάιντα στο Abbottabad του Πακιστάν. Πρόκειται για την τέταρτη δόση υλικών που λαμβάνονται από το οχυρωμένο κρησφύγετό του όπου ο Μπιν Λάντεν και η οικογένειά του ζούσαν.

Τα υλικά που δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει έχουν παρακρατηθεί επειδή ενδέχεται να βλάψουν την εθνική ασφάλεια, είναι κενά, αλλοιωμένα ή διπλότυπα αρχεία, είναι πορνογραφικά ή προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, ανέφερε σε δήλωσή της η CIA.

Στη κορυφή των αποκαλύψεων, το ημερολόγιο του αρχηγού της Αλ Κάιντα όπου φέρεται να κατέγραφε τις σκέψεις του για την οργάνωση και τη δράση της στον κόσμο, αλλά και χιλιάδες έγγραφα, φωτογραφίες και ηλεκτρονικά αρχεία τα οποία δίνουν πληροφορίες για τη ζωή του διαβόητου τρομοκράτη. Το χειρόγραφο σημειωματάριο – ημερολόγιο του Μπιν Λάντεν αποτελείται από 228 σελίδες και είναι γραμμένο στην αραβική γλώσσα.

Εντύπωση προκαλεί ότι ανάμεσα στο υλικό που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, βρέθηκαν καμιά εικοσαριά ταινίες κινουμένων σχεδίων του Χόλιγουντ, όπως τα «Antz» και «Cars», αλλά και το βιντεοπαιχνίδι «Final Fantasy VII», βασισμένο στην ομώνυμη σειρά επιστημονικής φαντασίας με φανατικούς οπαδούς ανά τον κόσμο.

Κατά την άποψη των επικεφαλής της CIA, το εν λόγω υλικό -τμήματα του οποίου δίνονται σταδιακά στη δημοσιότητα από το 2015- προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες για την προέλευση και τη «γέννηση» της Αλ Κάιντα, καθώς για τις διαφορές μεταξύ της οργάνωσης του Μπιν Λάντεν και του Ισλαμικού Κράτους. Περιγράφονται τέλος οι διαφωνίες μέσα στους κόλπους της Αλ Κάιντα αλλά και οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η οργάνωση μετά το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments