Υγεία

Τηλεόραση και υγεία: Όσο περισσότερο βλέπουμε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να πάθουμε θρόμβωση

Τηλεόραση και υγεία: Όσο περισσότερο βλέπουμε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να πάθουμε θρόμβωση
Η τηλεόραση φαίνεται πως κάνει κακό στην υγεία και όσο αυξάνεται ο χρόνος μπροστά στην οθόνη, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος για θρόμβωση.

Σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνας ένας μεσήλικας που παρακολουθεί τηλεόραση όλο και περισσότερο μέρα με τη μέρα, έχει αυξημένο κίνδυνο να πάθει θρόμβωση σε κάποια φλέβα, ακόμη κι αν στον ελεύθερο χρόνο του ασκείται σωματικά.

Ο πολύς χρόνος μπροστά στην τηλεόραση έχει συσχετισθεί και σε προηγούμενες μελέτες με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, αλλά η νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι ανάλογος κίνδυνος υπάρχει για τη δημιουργία θρόμβων στις φλέβες των χεριών, των ποδιών, της λεκάνης και των πνευμόνων, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη για τη ζωή φλεβική θρομβοεμβολή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγήτρια Μαίρη Κούσμαν του Κολλεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης στην Καλιφόρνια, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 15.200 ανθρώπους ηλικίας 45 έως 64 ετών. Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος φλεβικής θρομβοεμβολής για πρώτη φορά είναι κατά μέσο όρο 1,7 φορές μεγαλύτερος για όσους παρακολουθούν τηλεόραση «πολύ συχνά», σε σχέση με όσους βλέπουν «σπάνια ή ποτέ». Ο κίνδυνος φαίνεται να αυξάνεται ανάλογα με τις ώρες μπροστά από την τηλεόραση. Περισσότερο κινδυνεύουν οι παχύσαρκοι, αλλά όχι μόνο αυτοί.

«Η ίδια η παρακολούθηση της τηλεόρασης δεν είναι ίσως κακό πράγμα, αλλά συνηθίζουμε να τρώμε σνακ και να καθόμαστε για παρατεταμένες περιόδους προκειμένου να παρακολουθήσουμε» δήλωσε η Κούσμαν.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments