Οικονομία

ΑΑΔΕ: “Τσουχτερά” πρόστιμα για αδήλωτα Airbnb

ΑΑΔΕ: “Τσουχτερά” πρόστιμα για αδήλωτα Airbnb
Στην απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, για τις παραβάσεις που σχετίζονται με τη μη δήλωση των ακινήτων αυτών και άλλων υποχρεώσεων που προβλέπει η νομοθεσία προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ. Μάλιστα σε περίπτωση πρώτης υποτροπής το πρόστιμα θα είναι 10.000 ευρώ και 20.000 ευρώ για κάθε μετέπειτα υποτροπή.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2018, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων εκμισθώνουν περιστασιακά και βραχυχρόνια τις κατοικίες τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Airbnb στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού και δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις εγγραφής στο σχετικό Μητρώο, θα είναι αντιμέτωποι με υπέρογκα πρόστιμα, που ανέρχονται σε 5.000 ευρώ για κάθε παράβαση, σε 10.000 ευρώ σε περίπτωση πρώτης υποτροπής και σε 20.000 ευρώ για κάθε μετέπειτα υποτροπή.

Έτσι λοιπόν, με διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων αλλά και εντατικούς ελέγχους από μεικτά συνεργεία ελέγχου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), του υπουργείου Τουρισμού και της Οικονομικής Αστυνομίας θα εντοπίζονται όσοι εκμεταλλεύονται βάσει βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαμοιρασμού τύπου Airbnb και δεν τα δηλώνουν, όπως προβλέπει το σχέδιο που έχει καταστρώσει η ΑΑΔΕ και αναφέρεται σε απόφαση του διοικητή της Γιώργου Πιτσιλή. 

Κατά την εγγραφή στο μητρώο θα πρέπει να δηλωθούν τα στοιχεία του διαχειριστή, των δικαιούχων εισοδήματος από την ενοικίαση και βέβαια τα στοιχεία του ακινήτου.

Ο διαχειριστής του ακινήτου υποχρεούται να προχωρήσει στις εξής κινήσεις:– Εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής,

– Yποβολή της Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής ανά μισθωτή,

– Καταχώρηση στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής στοιχείων (συνδικαιούχοι εισοδήματος, ποσοστά κ.α.) απαραίτητων για τον προσδιορισμό του ετήσιου εισοδήματος ανά δικαιούχο.

-ως Διαχειριστής βραχυχρόνιας μίσθωσης ορίζεται είτε ο κύριος του ακινήτου ή ο επικαρπωτής ή ο υπεκμισθωτής ή τρίτος (κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, εκκαθαριστής κληρονομιάς, εκτελεστής διαθήκης, σύνδικος πτώχευσης, προσωρινός διαχειριστής, μεσεγγυούχος, επίτροπος ή κηδεμόνας ή δικαστικός συμπαραστάτης ή γονέας, που ασκεί τη γονική μέριμνα κατά περίπτωση).

-σε περίπτωση, που ο Διαχειριστής εκμισθώνει διακριτά στην πλατφόρμα περισσότερους του ενός χώρους στο ίδιο ακίνητο θα πρέπει να αποκτά ξεχωριστό αριθμό μητρώου για κάθε έναν από αυτούς. Υπογραμμίζεται ότι για κάθε ένα ακίνητο ορίζεται ένας μόνο "Διαχειριστής".

-ο Διαχειριστής έχει την υποχρέωση να καταχωρήσει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται και να οριστικοποιήσει το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής το αργότερο μέχρι την ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έκαστου φορολογικού έτους, με δυνατότητα εμπρόθεσμης τροποποίησής του μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Αν δεν οριστικοποιήσει τα στοιχεία μέχρι αυτή την προθεσμία, τα δεδομένα που έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο θεωρούνται οριστικά.

-τα στοιχεία, που καταχωρούνται στη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής ανά βραχυχρόνια μίσθωση, είναι, τουλάχιστον, ο αριθμός εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, το συνολικό συμφωνηθέν μίσθωμα ή το συνολικό ποσό βάσει της πολιτικής ακύρωσης, η επωνυμία της ψηφιακής πλατφόρμας, τα στοιχεία του μισθωτή, η έναρξη – λήξη της μίσθωσης και ο τρόπος πληρωμής του μισθώματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments