Κόσμος
pagenews.gr / Κόσμος / Βαρκελώνη: Στις κάλπες οι Καταλανοί για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές
Βαρκελώνη: Στις κάλπες οι Καταλανοί για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές | Pagenews.gr
Pagenews Team 20 Δεκεμβρίου 2017, 21:01 20 Δεκεμβρίου 2017, 21:01

Κρίσιμες οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Καταλονία που πραγματοποιούνται την Πέμπτη, τις οποίες προκήρυξε η Ισπανική κυβέρνηση μετά την άρση της αυτονομίας της περιφέρειας, λόγω του «παράνομου» δημοψηφίσματος τον περασμένο τον Οκτώβριο.

Η συμμετοχή προβλέπεται ότι θα φθάσει σε ποσοστό ρεκόρ 80%, με τις αγροτικές περιοχές να φαίνεται ότι θα ψηφίσουν τα αυτονομιστικά κόμματα, σε αντίθεση με τα αστικά κέντρα. Ωστόσο, το 20% των ψηφοφόρων, δηλαδή περίπου 5,5 εκατομμύρια πολίτες, είναι αναποφάσιστο μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου θα λάβει μέρος και το κόμμα του καθαιρεθέντος και αυτοεξόριστου στις Βρυξέλλες προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος έκανε την προεκλογική εκστρατεία του από ένα ξενοδοχείο στην περιφέρεια της Μπριζ, στο βορειοδυτικό Βέλγιο, όπου έχει βρει καταφύγιο. Το ψηφοδέλτιο του Πουτζντεμόν «Μαζί για την Καταλονία» περιλαμβάνει μέλη του κόμματός του, του PDeCAT, και ορισμένους ανεξάρτητους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελευταία προεκλογική ομιλία του, ο Πουτζντεμόν ανέφερε: «Σας ζητώ να ψηφίσετε με την δέσμευση ότι αν εκλεγώ πρόεδρος, θα εισέλθω στο κτήριο της προεδρίας συνοδευόμενος από το σύνολο της νόμιμης κυβέρνησης που απολύθηκε και αποκεφαλίστηκε από το (άρθρο) 155».

«Θέλω να είμαι πρόεδρος όλων των Καταλανών, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, τα πιστεύω και τις σκέψεις τους, γιατί η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα δεν είχαμε μια προεδρία με έναν πρόεδρο για όλους τους Καταλανούς. Είχαμε έναν πρόεδρο που υπερασπιζόταν μόνο την διαδικασία της ανεξαρτητοποίησης», είπε η Ινές Αριμάδας, υποψήφια των Θιουδαδάνος για τον προεδρία.

Η μάχη, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Euronews, δίνεται στήθος με στήθος ανάμεσα στους υποστηρικτές της ανεξαρτητοποίησης και τα πολιτικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της παραμονής της περιφέρειας στην Ισπανία.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, τα οποία μπορεί να καταλάβουν 63 έως 69 έδρες στην τοπική βουλή, όπου η απόλυτη πλειοψηφία είναι οι 68 έδρες.

Οι οπαδοί της ενότητας της Ισπανίας, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα εξασφαλίσουν από 56 έως 63 έδρες.

Ετικέτες: 


2017