Οικονομία

Eurogroup: Διορία δύο εβδομάδων στην κυβέρνηση για τα προαπαιτούμενα

Eurogroup: Διορία δύο εβδομάδων στην κυβέρνηση για τα προαπαιτούμενα
Το Eurogroup δεν ενέκρινε τη δόση και οι θεσμοί έδωσαν προθεσμία δύο εβδομάδων στην κυβέρνηση για τα προαπαιτούμενα. Ειδικά για τους πλειστηριασμούς θέλουν να δουν σημαντική βελτίωση τόσο στην ποσότητα όσο και στην γεωγραφική κάλυψη.

Τα δύο εκκρεμή προαπαιτούμενα, για τους πλειστηριασμούς και το Ελληνικό, φρέναραν την έγκριση εκταμίευσης της δόσης. ”Τo τέλος του μνημονίου και στην Ελλάδα τον ερχόμενο Αύγουστο, θα είναι μια σπουδαία είδηση”, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup

Από το Eurogroup δόθηκαν δύο εβδομάδες διορία στην ελληνική κυβέρνηση για την επιτάχυνση των διαδικασιών, ενώ δεν πρόκειται να υπάρξει εκταμίευση δόσης μέχρι τις 15 Μαρτίου (μέχρι να συνεδριάσει το Κοινοβούλιο της Γερμανίας).

Αξίζει να σημειωθεί ότι πηγές του Υπουργείου Οικονομικών έκαναν λόγο νωρίτερα για «τεχνικής φύσης» ζητήματα τα όσα απομένουν να γίνουν για την υλοποίηση των δύο τελευταίων προαπαιτουμένων, η ολοκλήρωση των οποίων θα κρίνει και την εκταμίευση της δόσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο σημερινό Eurogroup συζητήθηκε η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης η οποία θα ξεκινήσει με την έλευση των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου.

H Ελλάδα έχει εκπληρώσει το 99% των δεσμεύσεών της, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί

Τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα, εκπληρώνοντας το 99% των προαπαιτούμενων δράσεων στις οποίες έχει δεσμευθεί, επεσήμανε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup, τονίζοντας ότι το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης είναι πολύ κοντά.

Σύμφωνα με τον Π. Μοσκοβισί, το Eurogroup θα πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα γίνει ό,τι είναι δυνατό για να μπορέσει η Ελλάδα να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα και να περάσει σε μια νέα εποχή ευημερίας, σημειώνοντας ότι στο διάστημα αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί η μετα-μνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας, καθώς και τα μέτρα που θα ελαφρύνουν το βάρος του ελληνικού χρέους.

To Bloomberg είχε προϊδεάσει για τη σημερινή εξέλιξη στο Eurogroup

Τι αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg: Η Ελλάδα δεν αναμένεται να λάβει σήμερα την έγκριση για την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ καθώς υπάρχουν ακόμα δυο εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα, σύμφωνα με έκθεση που έχει στην κατοχή του το Bloomberg. Εκφράζεται, ωστόσο, αισιοδοξία ότι αυτό θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες , καθώς οι συζητήσεις τώρα στρέφονται στο διακανονισμό με βάση τον οποίο θα τελειώσει η οκταετής περίοδος διασώσεων της χώρας.

Τα δυο θέματα που εκκρεμούν για την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ αφορούν το Ελληνικό (αναμένεται η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ) και η πρόοδος στον τομέα των πλειστηριασμών. ΕΕ και Αθήνα ελπίζουν ότι τα θέματα θα έχουν διευθετηθεί πριν την επιστροφή των δανειστών στις 26 Φεβρουαρίου.

Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι η δόση ίσως να μην είναι διαθέσιμη έως τα μέσα Μαρτίου εξαιτίας περιορισμών που σχετίζονται με την γερμανική επιτροπή προϋπολογισμού που θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως στην εκταμίευση.

Η βασική ερώτηση, ωστόσο είναι αν η Ελλάδα θα μπορεί να σταθεί πλήρως στα πόδια της όταν τελειώσει το πρόγραμμα, ειδικά αν η τρέχουσα παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη εξασθενίσει. Η καθυστέρηση στην έκδοση του 7ετούς ομολόγου και η πρόσφατη αύξηση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς, υπενθυμίζουν την ευπάθεια της χώρας στις εξωτερικές συνθήκες της αγοράς, είπε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Θερμό επεισόδιο ανάμεσα στον Τσακαλώτο και τον Ντράγκι

Σύμφωνα με την "Καθημερινή", ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι οι Έλληνες συμβολαιογράφοι θα πρέπει να αρχίσουν να υπογράφουν τoυς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς καθώς αυτό αποτελεί βασικό εμπόδιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο κ. Τσακαλώτος αντέδρασε πολύ έντονα στο σχόλιο του κ. Ντράγκι προς έκπληξη των υπόλοιπων συμμετεχόντων.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στο παρελθόν και στις παρεμβάσεις που έχουν κάνει οι θεσμοί σε μία σειρά από θέματα, όπως στον τομέα της εκπαίδευσης.

Επίσης έγινε αναφορά από τον κ. Ντράγκι στην πρόσφατη έκδοση των ελληνικών ομολόγων όπου αντί να μειωθεί η απόδοση τους όπως συνηθίζεται, αυξήθηκε.

Σεντένο: Συχνά υπάρχουν έντονες στιγμές, δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποβάθμιζαν το συμβάν και ανέφεραν πως ο κ. Τσακαλώτος έχει μια εξαιρετική σχέση με τον Μάριο Ντράγκι.

Ερωτηθείς για το συμβάν ο Μάριο Σεντένο είπε πως «δεν συνέβη κάτι ιδιαίτερο» και πως συχνά υπάρχουν έντονες στιγμές στο Eurogroup.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε στους δημοσιογράφους ότι «υπερεκτιμούν αυτό που έγινε. Ωστόσο, ούτε ο Σεντέντο ούτε ο Μοσκοβισί απάντησαν στο ερώτημα εάν οι κ.κ. Τσακαλώτος και Ντράγκι έφυγαν από την αίθουσα του Eurogroup για να συνεχίσουν την συζήτησή τους εκτός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments