Πολιτική

Προαπαιτούμενα: Η Βουλή ψηφίζει, η κυβέρνηση “ξορκίζει” τον όρο ιδιωτικοποίηση

Προαπαιτούμενα: Η Βουλή ψηφίζει, η κυβέρνηση “ξορκίζει” τον όρο ιδιωτικοποίηση
Οι ΔΕΚΟ δεν πωλούνται, αξιοποιούνται το μότο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Το δρόμο προς την ψήφιση έχουν πάρει τα προαπαιτούμενα, με την κυβέρνηση να δηλώνει έτοιμη για την εκταμίευση της δόσης. Δεν επιβεβαιώνουν οι δανειστές.

Με “φόντο” την αγωνία της κυβέρνησης, μήπως και ταυτιστεί με τις ιδιωτικοποιήσεις, ψηφίζει σήμερα, Τρίτη η Βουλή για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, στο οποίο μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνεται και η μεταφορά των ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακών Υποδομών, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ στο υπερταμείο, η στελέχωση του οποίου προκάλεσε συγκρούσεις ανάμεσα σε Μαξίμου και αντιπολίτευση για την επιλογή της Όλγας Χαρίτου, σύζυγο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι κκ. Τσακαλώτος και Βαρβιτσιώτης διασταύρωσαν τα ξίφη τους χθες στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τα προαπαιτούμενα, ωστόσο την παράσταση έκλεψε ο υπουργός Μεταφορών, ο οποίος επιδιώκοντας να αποτινάξει από πάνω από την Αριστερά το στίγμα των ιδιωτικοποιήσεων, δήλωσε πως οι παραπάνω έξι ΔΕΚΟ δεν πάνε προς πώληση, αλλά προς αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τονίζοντας μάλιστα πως μόνο ο Ιησούς θα αγόραζα μία ΔΕΚΟ με τόσα χρέη.

Στο ίδιο μοτίβο βέβαια και ο ΥΠΟΙΚ, Ευκείδης Τσακαλώτος, ο οποίος υποστήριξε από το Βήμα της Βουλής ότι «η Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας δεν έχει ως στόχο την αποκρατικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, αλλά έχει τη διαχείριση και την αξιοποίησή τους χάριν του δημοσίου συμφέροντος με σκοπό, αφενός να χρηματοδοτεί την επενδυτική πολιτική της χώρας και αφετέρου την απομείωση των οικονομικών υποχρεώσεων της χώρας, που έχει αναλάβει βάσει της τρίτης δανειακής σύμβασης» και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει εκχώρηση δημόσιας περιουσίας υπό επιτροπεία, ούτε υποθήκευση, αλλά μοναδικός μέτοχος της εταιρίας είναι το ελληνικό Δημόσιο και οι μετοχές της είναι αμεταβίβαστες και ακατάσχετες».

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι έπεται ένα ακόμη νομοσχέδιο, για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το οποίο θα κατατεθεί άμεσα και θα ψηφιστεί στη Βουλή. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες πως ό,τι δεν περιλαμβάνεται σε αυτά τα δύο νομοσχέδια, έχει εξασφαλίσει παράταση και δεν θα επηρεάσει το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και άρα και την εκταμίευση της υποδόσης. Με το κλείσιμο των προαπαιτούμενων και την εκταμίευση των 2,8 δισ., ποσό 1,7 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τρίτους.

Πάντως, μέσα σε όλο αυτό τον πανικό, με κανάλια, σκάνδαλα και προσφυγικό η κυβέρνηση δηλώνει πως η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ είναι… καθοδόν, καθώς τα προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί από ελληνικής πλευράς.

Αυτό, ενώ οι εκπρόσωποι των θεσμών, προτού αποχωρήσουν από τα πάτρια εδάφη, έριξαν “πόρτα” σε ακατάσχετο και “πάγωμα” οφειλών στον ΟΑΕΕ. Συν τοις άλλοις, η κυρία Βελκουλέσκου βάρεσε “κανόνια” με την έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, τονίζοντας πως πρέπει να αλλάξει το “μείγμα” δημοσιονομικής πολιτικής και ακυρώνοντας ουσιαστικά το ασφαλιστικό-φορολογικό, το οποίο έχει ψηφίσει η Βουλή και ήδη εφαρμόζεται. Ακόμη, χειρότερα ο παράγοντας… υπερταμείο έφερε επιπρόσθετες “γκρίνιες” και αντιδράσεις λόγω της συμμετοχής της Όλγας Χαρίτου, σύζυγο Συριζαίου βουλευτή, στη διοικητική “πυραμίδα” του Ταμείου, αφότου Αθήνα και δανειστές τα βρήκαν έστω προς τη στελέχωση.

Όπως έγραφε και χθες το “www.pagenews.gr”, οι “καμπάνες” της σιδηράς κυρίας του ΔΝΤ βάζουν “τρικλοποδιά” στα χρονοδιαγράμματα, την ώρα που ο πρωθυπουργός επιμένει πως η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στο τέλος του ερχόμενου μήνα, ενώ ακόμη, μεταξύ άλλων, ούτε έχουν “κλειδώσει” οι διοικητικές αλλαγές στις τράπεζες ούτε έχουν προχωρήσει οι βασικές μεταρρυθμίσεις για τα “κόκκινα” δάνεια. Σημειώνεται ότι στο χθεσινό άτυπο υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του κ. Τσίπρα, ειπώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η δόση δεν θα βρει… εμπόδια στο δρόμο προς την απελευθέρωσή της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments