Ελλάδα

(UPD) Η Τουρκία ερευνά και για κατασκοπεία τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

(UPD) Η Τουρκία ερευνά και για κατασκοπεία τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς
Η Τουρκία "τραβάει" το σκοινί στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και πλέον ερευνά και την περίπτωση της κατασκοπείας. Νωρίτερα, οι τουρκικές αρχές απέρριψαν αίτημα της ελληνικής πλευράς για μεταφορά τους στο ελληνικό προξενείο μέχρι τη δίκη τους, η οποία αναβλήθηκε χωρίς να έχει οριστεί ακόμη νέα ημερομηνία.

 Οι Έλληνες στρατιωτικοί, που συνελήφθησαν στον Έβρο, για παράνομη είσοδο στην Τουρκία και κρατούνται στην Αδριανούπολη, ερευνώνται πλέον και για κατασκοπεία με αφορμή τις φωτογραφίες που βρέθηκαν στα κινητά τους, αναφέρει κυβερνητική πηγή.

Νωρίτερα απορρίφθηκε από την τουρκική Δικαιοσύνη το αίτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτών να αφεθούν ελεύθεροι έως τη δίκη τους. Παρ’ όλα αυτά οι τουρκικές πλευρές επιμένουν να βάλουν στο παιχνίδι και την κατασκοπεία, με αλλεπάλληλες δημοσιεύσεις και πρωτοσέλιδα τα τουρκικά μέσα, αν και δεν κατηγορήθηκαν γι’ αυτό, προσπαθούν να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση. 

Παράλληλα ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μπεκίρ Μποζντάγ έκανε γνωστό ότι, ο 29χρονος ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο 25χρονος λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης, εξετάζονται και για στρατιωτική κατασκοπεία.

«Δεν υπήρξε περίπτωση ανταλλαγής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Κατηγορούνται για κατασκοπεία και για είσοδο σε ξένη περιοχή», φέρεται να είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγ σύμφωνα με την ΕΡΤ. Στην έρευνα περί κατασκοπείας φαίνεται πως συνηγόρησαν οι φωτογραφίες που βρέθηκαν στα κινητά τηλέφωνα των δύο στρατιωτικών.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα παραμείνουν κρατούμενοι στην Αδριανούπολη έως τη δίκη τους, η οποία δεν έχει ακόμα προγραμματιστεί, ενώ οι έρευνες περί κατασκοπείας μπορεί να βαρύνουν τον φάκελο εναντίον τους. 

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο στρατιωτικοί υποστήριξαν ενώπιον του δικαστηρίου της Αδριανούπολης ότι ακολουθούσαν ίχνη στο χιόνι, με την υποψία ότι οι πατημασιές είχαν προκληθεί από λαθρομετανάστες ή διακινητές και υποστήριξαν ότι πήραν φωτογραφίες ώστε να δείξουν στους ανωτέρους τους τι είχαν κάνει.

Οι συνήγοροι των δύο Ελλήνων προφυλακισθέντων από την Παρασκευή στις φυλακές της Αδριανούπολης, εξερχόμενοι του δικαστηρίου δήλωσαν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα η εκδίκαση της έφεσης, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί από αύριο και έως το τέλος της εβδομάδας.

Σημειώνεται πως από νωρίς το πρωί, στο χώρο του δικαστηρίου προσήλθαν οι γονείς των δύο συλληφθέντων οι οποίοι αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση, ενώ οι ίδιοι οι στρατιωτικοί δεν μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο.

Οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή γίνεται μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να μεταφερθούν οι Έλληνες στρατιωτικοί από την υψίστης ασφαλείας φυλακή, στο ελληνικό προξενείο στην Αδριανούπολη.

Οι δύο στρατιωτικοί Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κουκλατζής επικοινώνησαν με τις οικογένειες τους και είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν μαζί τους για περίπου μια ώρα στις φυλακές της Ανδριανούπολης. Οι γονείς ζήτησαν και έλαβαν άδεια για να επισκεφτούν τους γιους τους για πρώτη φορά από την περασμένη Πέμπτη οπότε και συνελήφθησαν στα σύνορα κοντά στις Καστανιές. 

Παρέμβαση από τον Νίκο Κοτζιά για το θέμα

Δήλωση για το θέμα της σύλληψης-κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές στην Ανδριανούπολη, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Όπως συγκεκριμένα δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, «η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments