Κόσμος
pagenews.gr / Κόσμος / Le Monde: Για «απόπειρα κατασκοπίας» κατηγορούνται οι 2 Έλληνες στρατιωτικοί
Le Monde: Για «απόπειρα κατασκοπίας» κατηγορούνται οι 2 Έλληνες στρατιωτικοί | Pagenews.gr
Pagenews Team 7 Μαρτίου 2018, 15:58 7 Μαρτίου 2018, 15:58

Η γαλλική Le Monde κάνει λόγο για τις εντάσεις που έχουν ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι οποίες και κορυφώθηκαν με την σύλληψη δύο Ελλήνων στρατιωτών, όταν αυτοί πέρασαν τη συνορογραμμή, άθελά τους, ενώ περιπολούσαν, με αποτέλεσμα να συλληφθούν από τις τουρκικές αρχές.

«Οι δύο στρατιώτες κατηγορούνται για «απόπειρα κατασκοπίας» και κρατούνται από δικαστήριο της Edirne (Αδριανούπολη), το οποίο αρνήθηκε, στις 5 Μαρτίου να τους αφήσει ελεύθερους, όπως ζητούσε ο δικηγόρος τους, αναφέρει χαρακτηριστικά η Le Monde.

Και αντί να λυθεί με ένα απλό τηλεφώνημα μεταξύ των δύο αρχηγών στρατού, το ατύχημα επιβάρυνε τις κακές σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων».

Στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκαν την Δευτέρα οι Ευρωπαίοι υπουργοί Άμυνας, η αμηχανία ήταν έκδηλη. Ο Έλληνας υπουργός Πάνος Καμμένος έδωσε λεπτομέρειες για το ζήτημα, ενώπιον των ομολόγων του, ελπίζοντας σε στήριξη εκ μέρους τους. Ωστόσο, το μόνο που πέτυχε ήταν ένα ψυχρό ενδιαφέρον και μια ευχή, την οποία εξέφρασε ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν και η Φεντερίκα Μογκερίνι, να επιλυθεί το θέμα με τρόπο «ταχύ και θετικό». Η κυρία Μογκερίνι έκανε μάλιστα λόγο, με προσεκτικούς όρους, για την ανάγκη ύπαρξης «καλών σχέσεων μεταξύ γειτόνων, συμμάχων στο ΝΑΤΟ».

Για τις Βρυξέλλες πρόκειται για «ένα ατύχημα στα σύνορα» και δεν υπάρχει λόγος να παίξει τον ρόλο διαμεσολαβητή. Επίσης, δεν τίθεται θέμα, όπως υπογραμμίζουν οι υπεύθυνοι της Κομισιόν, να ματαιωθεί ή να αναβληθεί η συνάντηση που θα γίνει στις 26 Μαρτίου, στην Βουλγαρία, μεταξύ του προέδρου του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και του Ταγίπ Ερντογάν.

«Εργαζόμαστε δραστήρια για την προετοιμασία αυτής της συνάντησης», ανέφερε την Δευτέρα ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν».

Ετικέτες: 


2018