Βιβλίο
pagenews.gr / Βιβλίο / «Η κληρονομιά των κατασκόπων» του John le Carré
«Η κληρονομιά των κατασκόπων» του John le Carré | Pagenews.gr
Pagenews Team 28 Μαρτίου 2018, 11:51 28 Μαρτίου 2018, 11:51

"Η κληρονομιά των κατασκόπων" του John le Carré.

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Ο Πίτερ Γκουίλαμ, αφοσιωμένος συνάδελφος και μαθητής του Τζορτζ Σμάιλι, της Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, έχει αποσυρθεί στο οικογενειακό του αγρόκτημα στη νότια ακτή της Βρετάνης, όταν ένα γράμμα από την παλιά του υπηρεσία τον καλεί στο Λονδίνο. 

Ο λόγος; Το παρελθόν του από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου έχει γυρίσει να τον στοιχειώσει. Οι κατασκοπικές επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών, που κάποτε ήταν το καμάρι των μυστικών υπηρεσιών του Λονδίνου, θα εξεταστούν τώρα εξονυχιστικά από μια γενιά που δεν έχει καμία ανάμνηση του Ψυχρού Πολέμου. Κάποιος θα υποχρεωθεί να πληρώσει για το αθώο αίμα που χύθηκε κάποτε στο όνομα του ευρύτερου καλού.

Ο John le Carré επανέρχεται με τον διασημότερο ήρωά του και δίνει κάποια νέα στοιχεία που έλειπαν από την ιστορία του Σμάιλι. Πλέκοντας αριστοτεχνικά ιστορίες από το παρελθόν και το παρόν, μιλάει για τον σημερινό περίπλοκο κόσμο και δίνει στον αναγνώστη ένα καθηλωτικό θρίλερ που θα γίνει κλασικό στο είδος του, όπως συνέβη με τον «Κατάσκοπο που γύρισε από το κρύο». 

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα

«Ένας επαγγελματίας τω μυστικών υπηρεσιών δεν έχει περισσότερη ανοσία στα ανθρώπινα συναισθήματα απ’ όση ο υπόλοιπος κόσμος. Αυτό που έχει σημασία για εκείνον είναι ο βαθμός της ικανότητάς του να τα καταπνίγει, είτε σε πραγματικό χρόνο είτε, όπως στην περίπτωσή μου, πενήντα χρόνια αργότερα. Μέχρι πριν από δύο τρεις μήνες, ξαπλωμένος τις νύχτες στο κρεβάτι μου, στο απομονωμένο αγρόκτημα της Βρετάνης που αποτελεί το σπίτι μου, και ακούγοντας γελάδια να μουγκανίζουν και κότες να τσακώνονται κακαρίζοντας, πάλευα με όλες μου τις δυνάμεις ν’ αποδιώξω τις φωνές κατηγόριας που έρχονταν κάθε τόσο να ταράξουν τον ύπνο μου.

Ήμουν πολύ νέος τότε, διαμαρτυρόμουν στις φωνές, πολύ αθώος, πολύ αφελής, πολύ άβγαλτος. Αν θέλετε να πάρετε κάποια σκαλπ, τους έλεγα, αναζητήστε εκείνους τους αριστοτέχνες της απάτης, τον Τζορτζ Σμάιλι και το αφεντικό του, τον Έλεγχο, όπως αποκαλούσαμε τον Αρχηγό. Η δική τους εκλεπτυσμένη πανουργία, επέμενα, τα δικά τους πονηρά, πολυμαθή μυαλά, και όχι το δικό μου, ήταν που οδήγησαν στο θρίαμβο και την αγωνία της Επιχείρησης Λαχείο.

Μονάχα τώρα, που μου ζητά να λογοδοτήσω η Υπηρεσία στην οποία αφιέρωσα τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου, αναγκάζομαι, γέρος πια και μπερδεμένος, να καταθέσω, με οποιοδήποτε κόστος, τις φωτεινές και σκοτεινές πλευρές της ανάμειξής μου στην υπόθεση αυτή». 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα 

Ο John le Carré γεννήθηκε το 1931 στο Ντόρσετ, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης και στο Λίνκολν Κόλετζ της Οξφόρδης, δίδαξε για δύο χρόνια στο Ίτον και από το 1959 ως το 1964 υπηρέτησε στο Βρετανικό Διπλωματικό Σώμα. Το βιβλίο που του χάρισε διεθνή αναγνώριση είναι το τρίτο του μυθιστόρημα, «Ο Κατάσκοπος που Γύρισε από το Κρύο» το οποίο αποτελεί έκτοτε σημείο αναφοράς όχι μόνο ενός λογοτεχνικού είδους αλλά και μιας ιστορικής περιόδου του 20ού αιώνα. Το 2005 η Λέσχη Βρετανών Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας το επέλεξε ως το καλύτερο μυθιστόρημα των τελευταίων πενήντα ετών και απένειμε στοnον συγγραφέα το βραβείο Dagger of Daggers. Τα επόμενα έργα του εδραίωσαν τη φήμη του και απέσπασαν πολλές τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων τα βραβεία Έντγκαρ και Σόμερσετ Μομ. Πολλά από τα βιβλία του έχουν μεταφερθεί με επιτυχία στον κινηματογράφο.

ΤΙΤΛΟΣ: Η κληρονομιά των κατασκόπων
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: John le Carré
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Βεατρίκη Κάντζολα-Σαμπατάκου
Εκδόσεις BELL
Σελ.: 344
Τιμή: 15,50 €.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

"Τι έμαθα περπατώντας στον κόσμο" από τη Λένα Διβάνη
Η «Αστική οικία στο Χαλάνδρι» της Ισμήνης Καπάνταη
"O Ξυλοκόπος": Ένα κλασικό νουάρ μυθιστόρημα
Το "Ημερολόγιο Τέχνης 1945-2017: η περιπέτεια μιας συλλογής" του Βλάση Φρυσίρα

Ετικέτες: 


2018