Τεχνολογία

Σκάνδαλο Facebook: Στον “αέρα” τα προσωπικά δεδομένα επιπλέον 37 εκατ. χρηστών

Σκάνδαλο Facebook: Στον “αέρα” τα προσωπικά δεδομένα επιπλέον 37 εκατ. χρηστών
Δίχως τέλος το πολύκροτο σκάνδαλο του Facebook καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, παραβιάστηκαν οι λογαριασμοί 87 και όχι 50 εκατ. χρηστών.

Το Facebook βρίσκεται στο επίκεντρο ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία του ίντερνετ μετά τις καταγγελίες ότι περιήλθαν παράνομα στην κατοχή της Cambridge Analytica, της εταιρείας με έδρα τη Βρετανία την οποία είχε προσλάβει ο Ντόναλντ Τραμπ για την προεκλογική του εκστρατεία του 2016, τα προσωπικά δεδομένα 87 και όχι 50, όπως αρχικά είχε ειπωθεί, εκατομμύρια χρηστών του.

"Συνολικά, πιστεύουμε ότι οι προσωπικές πληροφορίες έως και 87 εκατομμυρίων χρηστών –οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται στις ΗΠΑ– αποκτήθηκαν αθέμιτα από την Cambridge Analytica", ανέφερε η εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Οι λεπτομέρειες αποκαλύφθηκαν σε ένα blog από τον επικεφαλής της τεχνολογίας της εταιρείας, Mike Schroepfer ενώ δημοσιεύθηκε αρκετές ώρες μετά την ανακοίνωση ότι ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, θα κατέθεσε για το σκάνδαλο εν όποιον ου Κονγκρέσου στις 11 Απριλίου.

Η εταιρεία του αντιμετώπισε έντονη κριτική αφού αποκαλύφθηκε ότι για χρόνια η Cambridge Analytica είχε συγκεντρώσει δεδομένα από εκατομμύρια χρήστες της.

Σύμφωνα με το Channel 4 News τουλάχιστον ορισμένα από τα εν λόγω δεδομένα εξακολουθούν να κυκλοφορούν παρά το γεγονός ότι η Cambridge Analytica επέμεινε ότι είχε καταστρέψει το υλικό.

Ο κ. Schroepfer ανέλυσε επίσης και τα νέα μέτρα που έλαβε το Facebook μετά το σκάνδαλο.

Αυτά περιλαμβάνουν:

–  απόφαση να σταματήσουν οι εφαρμογές από τρίτους να βλέπουν ποιος είναι στη λίστα φιλοξενουμένων των σελίδων Συμβάντων και το περιεχόμενο των μηνυμάτων που έχουν αναρτηθεί σε αυτά

– μια κίνηση για να σταματήσει τη δυνατότητα των χρηστών να αναζητούν άλλους πληκτρολογώντας έναν αριθμό τηλεφώνου ή μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο πλαίσιο αναζήτησης. Η εταιρία είπε ότι το χαρακτηριστικό αυτό είχε καταστρατηγηθεί από κακόβουλους που είχαν αποσπάσει πληροφορίες από αλλού και προσπαθούσαν να προσδιορίσουν σε ποιον ανήκουν

– μια δέσμευση να κρατά μόνο αρχεία κλήσεων και ιστορικού κειμένου που συλλέγονται από τις εκδόσεις Android του Messenger και του Facebook Lite για ένα χρόνο. Επιπλέον, το Facebook δήλωσε ότι τα αρχεία καταγραφής δεν θα περιλαμβάνουν πλέον τον χρόνο των κλήσεων

– ένας σύνδεσμος θα εμφανιστεί στην κορυφή των ειδήσεων των χρηστών την επόμενη εβδομάδα, ζητώντας τους να ελέγξουν τις εφαρμογές τρίτων που χρησιμοποιούν στο Facebook και ποιες πληροφορίες μοιράζονται

Το Facebook έχει επίσης δημοσιεύσει προτεινόμενες νέες εκδόσεις των όρων χρήσης και πολιτικής χρήσης των δεδομένων.

Η κατάθεση Ζούκερμπεργκ

Ο Ζούκερμπεργκ θα καταθέσει σχετικά με το σκάνδαλο της εκμετάλλευσης προσωπικών δεδομένων χρηστών από την εταιρεία Cambridge Analytica.

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Ζάκερμπεργκ θα απαντήσει στα ερωτήματα των μελών της επιτροπής Εμπορίου και Ενέργειας της αμερικανικής Βουλής στις 10:00πμ τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδος). Η είδηση αυτή επιβεβαιώθηκε από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της επιτροπής Γκρεγκ Γουόλντεν αλλά και τον δημοκρατικό Φρανκ Παλόουν, επίσης μέλος της επιτροπής.

Αμφότεροι εξέφρασαν την ελπίδα ότι η κατάθεση του Ζάκερμπεργκ «θα επιτρέψει στους Αμερικανούς να καταλάβουν καλύτερα τι γίνονται τα προσωπικά δεδομένα τους στο Ίντερνετ».

«Εκτιμάμε το γεγονός ότι ο Ζάκερμπεργκ δέχεται να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής και βιαζόμαστε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας στις 11 Απριλίου», δήλωσαν οι κοινοβουλευτικοί.

Ο νεαρός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Facebook έχει επίσης κληθεί να δώσει εξηγήσεις στις 10 Απριλίου στη δικαστική επιτροπή της Γερουσίας, δίπλα στους επικεφαλής της Google Σαντάρ Πιτσάι και του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ. Η συμμετοχή του δεν έχει επιβεβαιωθεί, όμως σύμφωνα με δήλωση της δημοκρατικής γερουσιαστή της Καλιφόρνιας Νταϊάν Φάινσταϊν στην εφημερίδα San Francisco Chronicle, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει κατ’ αρχήν δεχθεί να καταθέσει και στη Γερουσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σκάνδαλο Facebook: Εφιάλτης οι αποκαλύψεις για τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Σκάνδαλο Facebook: Δημόσιες ανακοινώσεις εντός 24ώρου από τον Ζούκερμπεργκ

Facebook: Τι αλλάζει στις ρυθμίσεις ελέγχου προσωπικών δεδομένων

O εφευρέτης του World Wide Web μιλά για το «φιάσκο του Facebook»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments