Ελλάδα
pagenews.gr / Ελλάδα / ΚΥΣΕΑ: Αποφασίζει για F-16 και γαλλικές φρεγάτες – Το κόστος
ΚΥΣΕΑ: Αποφασίζει για F-16 και γαλλικές φρεγάτες – Το κόστος | Pagenews.gr
Pagenews Team

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με αντικείμενο την αμυντική θωράκιση της χώρας, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων.

Στο Μαξίμου έφτασαν ήδη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπ. Άμυνας. Το ΚΥΣΕΑ αναμένεται να λάβει αποφάσεις για την αναβάθμιση των μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, για την οποία είχαν συμφωνήσει στις ΗΠΑ ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν το τελικό κόστος να διαμορφώνεται στο ύψος των 1,528 δισ. δολαρίων (1,32 δισ. ευρώ).

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής» (22/04/2018) αναφέρθηκε στην υπόθεση της χρονομίσθωσης δύο φρεγατών Fremm από τη Γαλλία και την πιθανότητα αγοράς δύο ακόμη φρεγατών.

«Οι δύο φρεγάτες που μιλάμε και που έχουν σχέση με το leasing (μτφ. Χρονομίσθωση) δεν είναι απόφαση της περασμένης εβδομάδας. Έχει προηγηθεί μία ολόκληρη διαδικασία. Υπάρχει και μελετάται ένα άλλο στάδιο το οποίο θα είναι η αγορά άλλων δύο φρεγατών. Μάλλον όχι με τη διαδικασία του leasing. Αλλά δεν μπορώ να προτρέξω , δεν μπορώ να σας πω με ακρίβεια, γιατί βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.

H Αθήνα κινείται ταχύτατα και για την ενοικίαση γαλλικών φρεγατών ώστε αυτές να πλεύσουν υπό ελληνική σημαία στο Αιγαίο μέσα στο Καλοκαίρι καλύπτοντας το κενό μέχρι το 2023 που το Πολεμικό Ναυτικό υπολογίζει να παραλάβει τις νέες (και πάλι Γαλλικές) φρεγάτες [email protected], που συζητά με το Παρίσι.

Κομβικό για την απεμπλοκή της ενοικίασης των FREMM, φαίνεται ότι ήταν το τηλεφώνημα μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού και του Γάλλου προέδρου, στα μέσα της εβδομάδας που πέρασε.

Η ελληνική πλευρά που δεν ξέρει «τι της ξημερώνει», θέλει δύο πάνοπλες FREMM στο Αιγαίο το ταχύτερο δυνατό, κι από την αίσθηση που υπάρχει μετά την επικοινωνία Τσίπρα-Μακρόν, ο Γάλλος πρόεδρος έχει τη διάθεση να αποδεσμεύσει τα εν λόγω πλοία. 

Για τους Γάλλους αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναβαθμίσουν τον περιφερειακό τους ρόλο στηρίζοντας την Ελλάδα, και κυρίως την αμυντική τους βιομηχανία που έμεινε πίσω την τελευταία δεκαετία έναντι των Γερμανών. Είναι χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα, οι Γερμανικές εταιρείες πήραν σχεδόν «τα πάντα» από τα εξοπλιστικά προγράμματα του Π.Ν. Τώρα η ανάγκη της Ελλάδας για προηγμένα πολεμικά πλοία, αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους Γάλλους να επιστρέψουν και μάλιστα για καιρό, αφού πέραν της πενταετίας προδιαγράφουν και τις επόμενες αγορές για λόγους ομοιoτυπίας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΚΥΣΕΑ: Αγορά 70 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων από τις ΗΠΑ

Η Γαλλία δίνει στην Ελλάδα δύο φρεγάτες τύπου FREMM
Απάντηση Μαξίμου στη ΝΔ για τις φρεγάτες: Να σοβαρευτεί επιτέλους

Ετικέτες: 


2018