Υγεία
pagenews.gr / Υγεία / Καμπανάκι από τον ΕΟΦ για ελλείψεις σε φαρμακευτικά παράγωγα αίματος
Καμπανάκι από τον ΕΟΦ για ελλείψεις σε φαρμακευτικά παράγωγα αίματος | Pagenews.gr
Pagenews Team

Τα προϊόντα ανθρώπινης λευκωματίνης και ανθρώπινης φυσιολογικής ανοσοσφαιρίνης παρουσιάζουν μειωμένη διαθεσιμότητα στην ελληνική αγορά με αποτέλεσμα να καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής η κάλυψη των αναγκών ασθενών, ενημερώνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Οι βασικοί λόγοι, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, είναι η αυξημένη ζήτηση σε συνδυασμό με μειωμένη διάθεση και κάποια ποιοτικά προβλήματα στην παραγωγή των προϊόντων.

Ο ΕΟΦ βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση και διερευνά τη δυνατότητα έκτακτης εισαγωγής από άλλα κράτη, τονίζει ωστόσο, ότι «η διαθεσιμότητα των παραγώγων αίματος είναι περιορισμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ανεύρεση και εισαγωγή επιπλέον ποσοτήτων εξαιρετικά δύσκολη». Όπως αναφέρει, κατόρθωσε να εξασφαλίσει ποσότητες ανθρώπινης λευκωματίνης μέσω ΙΦΕΤ και αναμένονται μικρές ποσότητες ανθρώπινης φυσιολογικής ανοσοσφαιρίνης. Παράλληλα, οι εταιρείες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για αποκατάσταση των ελλείψεων.

Ο ΕΟΦ καλεί τους επαγγελματίες υγείας (γιατρούς, φαρμακοποιούς, υπεύθυνους διανομής των φαρμακευτικών εταιρειών) του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα να είναι προσεκτικοί στη χορήγησή τους εντός των εγκεκριμένων ενδείξεων στους ασθενείς, στη διάθεση των αποθεμάτων και στην καλύτερη δυνατή κατανομή ανά νοσηλευτικό ίδρυμα ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια στο μέγιστο βαθμό χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

Η ανθρώπινη λευκωματίνη χορηγείται για να αποκαθιστά και να διατηρεί τον όγκο του αίματος σε ασθενείς που έχουν έλλειψη αίματος και υγρών, εξαιτίας συγκεκριμένων ιατρικών καταστάσεων.

Η ανοσοσφαιρίνη χορηγείται σε ενηλίκους και παιδιά που χρειάζονται περισσότερα αντισώματα στο αίμα τους, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν λοιμώξεις και άλλες ασθένειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΚΕΕΛΠΝΟ: Σε εξέλιξη η επιδημία ιλαράς – 2.659 κρούσματα στην Ελλάδα
Σοβαρό έλλειμμα στα μητρώα ασθενών στην Ελλάδα
Η θεραπευτική σημασία της άσκησης
Πολλά χρήματα από την Αυστραλία για τον ιό που προκαλεί σαρκοφάγο έλκος

Ετικέτες: 


2018