Ελλάδα
pagenews.gr / Ελλάδα / Αναβάθμιση F-16: Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά τους – Tο συνολικό κόστος
Αναβάθμιση F-16: Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά τους – Tο συνολικό κόστος | Pagenews.gr
Pagenews Team 28 Απριλίου 2018, 18:20 28 Απριλίου 2018, 18:20

Την αναβάθμιση 85 από τα μαχητικά F-16 του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας, στην έκδοση Viper, δηλαδή στην πιο σύγχρονη εκδοχή του συγκεκριμένου τύπου αεροσκαφών, ενέκρινε ομόφωνα το ΚΥΣΕΑ, το οποίο χρειάστηκε τελικά δύο συνεδριάσεις μέχρι να καταλήξει στη συγκεκριμένη απόφαση.

Στη συνεδρίαση έγινε αναλυτική παρουσίαση των δυνατοτήτων που θα έχουν τα F-16 στη νέα τους έκδοση, αλλά και των διαφορών τους με τα ανταγωνιστικού τύπου αεροσκάφη, τώρα και στα επόμενα 10 χρόνια, στο πλαίσιο πάντα της ισορροπίας αεροπορικής ισχύος πάνω από το Αιγαίο, μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδος. Η σημερινή απόφαση του ΚΥΣΕΑ που ελήφθη για την αναβάθμιση των F-16 εγκρίθηκε με βάση τη νέα πρόταση. 

Τα χαρακτηριστικά τους

Σύμφωνα με πηγές του υπ. Εθνικής Άμυνας, το deal περιλαμβάνει την αναβάθμιση 30 F-16 Block 52 Αdvance, και 55 Block 52+ σε έκθεση Viper. 

Η έκδοση Viper θα περιλαμβάνει σειρά αναβαθμίσεων στα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροσκάφους, με σημαντικότερη εκείνη της τοποθέτησης ραντάρ AESA (Active Electronically Scanned Array). 

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που θα φέρουν τα ελληνικά μαχητικά είναι η συλλογή δεδομένων LING 16, και ένα σύστημα σχεδιασμού πτήσεως (JMPS). 

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης έναν προσομοιωτή πτήσεως F-16V, την αναβάθμιση δυο υπαρχόντων προσομοιωτών της Πολεμικής Αεροπορίας σε F-16V, αναβάθμιση 26 συστημάτων αυτοπροστασίας ASPIS I σε επίπεδο ASPIS II, εξοπλισμό υποστηρίξεως εδάφους, συστήματα ολοκληρώσεως των συστημάτων και δοκιμών, ανταλλακτικά.

Ένα ή δύο αεροσκάφη θα αναβαθμιστούν εξ ολοκλήρου στις ΗΠΑ για να χρησιμοποιηθούν ως υποδείγματα για τις τεχνικές εργασίες, και στη συνέχεια μια σειρά από ηλεκτρονικά συστήματα θα κατασκευαστούν στις ΗΠΑ, θα έρχονται στην Ελλάδα, θα συναρμολογούνται και θα γίνονται οι υπόλοιπες κατασκευές και τροποποιήσεις που χρειάζονται.

Επίσης, στην Ελλάδα θα έρθει ομάδα Αμερικανών για δοκιμές εδάφους σε τρία ή τέσσερα F-16 για να επιλέξουν ένα από αυτά το όποιο θα φύγει για ΗΠΑ τον Αύγουστο. 

To κόστος

Στην προηγούμενη συνεδρίαση η αναβάθμιση των F-16 κινδύνεψε να μετατραπεί σε θρίλερ, αφού η πρώτη πρόταση ήταν εμπροσθοβαρής, με αποτέλεσμα να αδυνατεί η ελληνική πλευρά να πραγματοποιήσει τις πληρωμές.

Η προηγούμενη πρόταση προέβλεπε ότι από τα 1,2 δισ. ευρώ που απαιτούνταν για την αναβάθμιση των 85 F-16, η Ελλάδα θα έπρεπε να καταβάλλει τα 900 εκατ. ευρώ μέχρι το 2021. Η εμπροσθοβαρής απαίτηση σε συνδυασμό με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία καθιστούσαν σαφές ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στη συμφωνία.  Όλα αυτά οδήγησαν σε αναβολή της απόφασης για την αναβάθμιση των F-16 στο προηγούμενο ΚΥΣΕΑ.

Eνημερώθηκε σε πολιτικό επίπεδο η αμερικανική πλευρά και ζητήθηκε η εξομάλυνση των πληρωμών, να γίνει δηλαδή η αποπληρωμή σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.  Η αμερικανική εταιρεία που θα αναλάβει την αναβάθμιση των F-16 αποδέχθηκε το αίτημα και έτσι υπήρξε νέα πρόταση και στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ πάρθηκε η σχετική απόφαση. 

Η νέα πρόταση από την αμερικανική πλευρά έχει καλύτερη κατανομή των αποπληρωμών σε βάθος χρόνου, καθώς κατά πληροφορίες , η οροφή για τις δόσεις κατ’ έτος είναι τα 150 εκατ. ευρώ, αντί των 250 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν για την πρώτη πενταετία με βάση την προηγούμενη πρόταση. Η αποπληρωμή θα γίνει έως τη διετία 2027-2028, ενώ υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό θα φτάσει τα 1,2 δισ. ευρώ, αν και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί να «πέσει» λίγο. Συμμετοχή στο πρόγραμμα αναβάθμισης θα έχει και η ΕΑΒ.

Καμμένος: Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε το πρόγραμμα αναβάθμιση των F-16 

Την ανακοίνωση της συμφωνίας για την αναβάθμιση των F-16 έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, αμέσως μετά τη δίωρη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, μέσω των social media. 

«Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε ομόφωνα το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε VIPER μετά την αποδοχή κατ´ αρχήν από την αμερικανική πλευρά του προγράμματος πληρωμών βάση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του ΥΕΘΑ», έγραψε στο Twitter ο Πάνος Καμμένος.

Η ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού

Λίγα λεπτά αργότερα εκδόθηκε και ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού, η οποία ανέφερε: «Υπό τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, συνεδρίασε σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας. Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε εκτάκτως σε συνέχεια της συνεδρίασης της περασμένης Δευτέρας με αντικείμενο την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16.Κατόπιν ενημέρωσης του υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι η Αμερικανική πλευρά έχει καταρχήν αποδεχθεί την αναθεωρημένη ελληνική πρόταση, που λαμβάνει υπόψη τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας τα επόμενα έτη, το ΚΥΣΕΑ ομοφώνως ενέκρινε την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης 85 αεροσκαφών».

Κικίλιας: Η ΝΔ ήταν από την πρώτη στιγμή υπέρ της αναβάθμισης

«Θα περιμένουμε όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για να τοποθετηθούμε αναλυτικά» σημειώνει ο Βασίλης Κικίλιας σχετικά με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ.
Παράλληλα ο Τομεάρχης Αμυνας της ΝΔ, σε ανακοίνωσή του προσθέτει πως «Η Νέα Δημοκρατία ήταν από τη πρώτη στιγμή υπέρ της αναβάθμισης της επιχειρησιακής δυνατότητας των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16».

ΔΙΑΒΑΣΤE ΕΠΙΣΗΣ: 

ΝΔ: Ποιος πολιτικός αρχηγός έχει ταυτιστεί με την εξαπάτηση το ξέρουν και τα παιδιά

Mαξίμου σε ΝΔ: Δικαιολογημένα τα νεύρα – Περαστικά

Ετικέτες: 


2018