Ελλάδα

Δις ισόβια στους δολοφόνους των αστυνομικών της ΔΙΑΣ – Αθωώθηκε ο τρίτος κατηγορούμενος

Δις ισόβια στους δολοφόνους των αστυνομικών της ΔΙΑΣ – Αθωώθηκε ο τρίτος κατηγορούμενος
Οργή των συγγενών των θυμάτων για την αθώωση του τρίτου κατηγορούμενου.

Με την οργή των συγγενών των θυμάτων να ξεχειλίζει, ολοκληρώθηκε η δίκη σε δεύτερο βαθμό για τη δολοφονία των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, τον Μάρτιο του 2011, κατά τη διάρκεια συμπλοκής στου Ρέντη, μετά από καταδίωξη δραστών ληστείας.

Οι δυο εκ των κατηγορούμενων καταδικάστηκαν σε δυο φορές ισόβια, ενώ η ετυμηγορία του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το αποκαλούμενο «μακελειό στου Ρέντη», επεφύλασσε αντίθετη κρίση από την πρωτοβάθμια για έναν εκ των κατηγορουμένων καθώς κρίθηκε αθώος. 

Πρόκειται για τον Γιώργο Εμερτζίδη, ο οποίος σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε δις ισόβια για συνέργεια στις δύο εν ψυχρώ δολοφονίες και σήμερα αθωώθηκε για αυτές τις κατηγορίες. Αντίθετα με τον Γιώργο Εμερτζίδη, ο οποίος καταδικάστηκε σε μικρή ποινή μόνο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, το δικαστήριο επέβαλλε στους άλλους δύο βασικούς κατηγορουμένους, Ιωάννη Σαβίδη και Ανδρέα Ποφίδη, ποινή ισόβιας και επιπλέον 25ετούς κάθειρξης -συνολικά η επιπλέον ποινή είναι 66 έτη- καταδικάζοντάς τους ως φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας των αστυνομικών και του τραυματισμού των άλλων δύο.

Μαζί με τους τρεις δικάστηκαν και άλλοι εννέα κατηγορούμενοι, οι οποίοι,  καταδικάστηκαν σε ποινές από δύο έως οκτώ χρόνια φυλάκισης.

Η οργή των συγγενών

Η απόφαση για αθώωση του Εμερτζίδη από τις βασικές κατηγορίες προκάλεσε το ξέσπασμα των συγγενών των δύο αστυνομικών, οι οποίοι μέσα στην κατάμεστη από κόσμο και αστυνομικούς δικαστική αίθουσα περίμεναν να ακούσουν την ετυμηγορία. «Σκότωσαν τα παιδιά μας… Είναι δολοφόνοι, θα τους αθωώσετε κιόλας;» φώναζαν οι συγγενείς και οι μητέρες των δύο νεκρών.

Το χρονικό του μακελειού

Το μακελειό στου Ρέντη με τους δύο νεκρούς αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ και δύο σοβαρά τραυματίες συναδέλφους των θυμάτων είχε γίνει την 1η Μαρτίου. Είχε προηγηθεί ληστεία σε περίπτερο στο Μενίδι, ο ιδιοκτήτης του οποίου είχε τηλεφωνήσει στην Άμεση Δράση και είχε αναφέρει τη μάρκα και τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου των δραστών. Τέσσερις αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, που επέβαιναν σε δύο μοτοσικλέτες, εντόπισαν λίγη ώρα αργότερα το αυτοκίνητο στη Λεωφόρο Κηφισού στο Περιστέρι και το ακολούθησαν, ενημερώνοντας παράλληλα το κέντρο της Άμεσης Δράσης, με αποτέλεσμα να σταλούν ενισχύσεις. Στον παράδρομο της Κηφισού, όμως, στο ύψος της λαχαναγοράς του Ρέντη, ο οδηγός του κλεμμένου αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν οι ληστές σταμάτησε απότομα και οι τρεις άγνωστοι που ήταν μέσα άρχισαν να πυροβολούν με καλάσνικοφ και πιστόλι κατά των αστυνομικών.

Οι τέσσερις αστυνομικοί δέχτηκαν καταιγισμό πυρών πάνω στις μοτοσικλέτες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οι δύο στο κεφάλι, ένας στο στομάχι και ο τέταρτος στο γόνατο. Οι δύο υπέκυψαν σχεδόν αμέσως στα τραύματά τους. Δύο άλλοι αστυνομικοί από αυτούς που ακολουθούσαν τους μοτοσικλετιστές της ΔΙΑΣ δέχτηκαν από μία σφαίρα στα κράνη χωρίς να τραυματιστούν, ενώ σε άλλους δύο οι σφαίρες σφηνώθηκαν στα αλεξίσφαιρα γιλέκα τους. Λίγη ώρα μετά το μακελειό εντοπίστηκε στο Μοσχάτο το αυτοκίνητο των δραστών.

Ποιοι ήταν τα θύματα

Γ. Ευαγγελινέλης: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Περιστέρι. Ο πρόωρος θάνατος του πατέρα του τον υποχρέωσε να αναζητήσει εργασία αμέσως μόλις τελείωσε το σχολείο. Αντί να δουλέψει στο εργοστάσιο ξυλείας στο οποίο ήταν συνιδιοκτήτης ο πατέρας του, προτίμησε να καταταγεί, τον Οκτώβριο του 2008, στην Ελληνική Αστυνομία. Οι φίλοι του έλεγαν ότι δεν κρατούσε τα χρήματα από τον μισθό του, αλλά τα έδινε για να συντηρήσει τη μητέρα και τη μικρότερη αδερφή του.

Γ. Σκυλογιάννης: Γεννήθηκε στο Κεφαλόβρυσο Τρικάλων και ήταν το μεγαλύτερο από τα πέντε παιδιά ενός υπαλλήλου καθαριότητας του Δήμου Τρικάλων. Δούλευε από μικρός ως σερβιτόρος για να βοηθήσει την οικογένειά του. Στην EΛ. ΑΣ. κατετάγη το καλοκαίρι του 2009 και υπηρετούσε στην ομάδα ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής.

Η σημερινή απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου για το «μακελειό στου Ρέντη» εκδόθηκε τρία χρόνια μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έγκλημα στους Θρακομακεδόνες: Ηλικιωμένος κατακρεούργησε τη γυναίκα του με μπαλτά

Εξιχνιάστηκε η δολοφονία του 20χρονου Αφγανού στην Πάτρα

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments