Ελλάδα

“Φίλε έφυγε ο Στράτος και παρέλυσε το κράτος” – Το αντίο στον Στράτο Διονυσίου

“Φίλε έφυγε ο Στράτος και παρέλυσε το κράτος” – Το αντίο στον Στράτο Διονυσίου
Λαϊκός τραγουδιστής, που έλαμψε στις πίστες και τη δισκογραφία, ο Στράτος Διονυσίου έφυγε από τη ζωή το πρωινό της 11ης Μαΐου 1990. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ερμηνευτές του λαϊκού και ελαφρολαϊκού τραγουδιού, με στιβαρή φωνή και μεγάλες διαχρονικές επιτυχίες.

Ο Στράτος Διονυσίου γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1935 στη Νιγρίτα Σερρών, από γονείς μικρασιάτες πρόσφυγες. Από μικρός βγήκε στη βιοπάλη και το 1947 εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Δούλεψε ως μικροπωλητής, εργάτης και ράφτης, προτού ασχοληθεί με το τραγούδι. Η πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση έγινε στο κέντρο «Φαρίντα» της Θεσσαλονίκης, όπου έκανε αίσθηση με την πλούσια και τη γεμάτη φωνή του, με τη χαρακτηριστική και υπέροχη βραχνάδα. Εκεί γνώρισε και τη σύντροφο της ζωής του Γεωργία Λαβένη, με την οποία ανέβηκε στα σκαλιά της εκκλησίας το 1955. Το ζευγάρι απέκτησε τέσσερα παιδιά, τον Άγγελο (γ. 1957), τον Στέλιο (γ. 1974) και τον Διαμαντή (γ. 1977), που ακολούθησαν τα βήματα του πατέρα τους και την Τασούλα (1959-2012).

Στα τέλη της δεκαετίας του ‘50 αποφασίζει να κάνει το μεγάλο βήμα και να κατέβει στην Αθήνα, όπως και τόσοι άλλοι καλλιτέχνες από τη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται αρχικά με την Καίτη Γκρέυ και το 1959 εμφανίζεται στη δισκογραφία με το τραγούδι του Σταύρου Χατζιδάκη και του Χρήστου Κολοκοτρώνη «Δεν είμαι ένοχος». Ο κόσμος άρχισε να τον γνωρίζει και οι δισκογραφικές εταιρείες δεν άργησαν να τον ανακαλύψουν. Υπογράφει συμβόλαιο με την «Κολούμπια» και κάνει τις πρώτες επιτυχίες του: «Δεν με πόνεσε κανείς» (διασκευή από ινδικό τραγούδι), «Στης Αγάπης μου το Δίσκο» ή «Ηλεκτρόφωνο» (μουσική και στίχοι Μπάμπη Μπακάλη), «Φύγε φύγε» (Στράτου Ατταλίδη / Κώστα Βίρβου) και άλλες.

Το όνομά του άρχισε να γίνεται γνωστό στο ευρύ κοινό και οι μεγάλοι δημιουργοί του λαϊκού τραγουδιού άρχισαν να του εμπιστεύονται παλιές τους επιτυχίες, οι οποίες κυκλοφόρησαν σε δεύτερη εκτέλεση με τη φωνή του: «Αχάριστη» του Βασίλη Τσιτσάνη, «Πριν το χάραμα» του Γιάννη Παπαϊωάννου, «Η μπαμπέσα» του Γιώργου Μητσάκη, «Το φτωχομπούζουκο» του Μανώλη Χιώτη.

Το 1967 είναι μια χρονιά σταθμός για την καριέρα του, καθώς γνωρίζεται με τον Άκη Πάνου, ο οποίος του γράφει μερικές από τις μεγάλες του επιτυχίες: «Γιατί, καλέ γειτόνισσα» (1968), «Φέρτε το παιδί του χάρου» (1971), «Στο σταθμό του Μονάχου» (1972), «Ήταν ψεύτικα» (1972), «Μια γυναίκα» (1984), «Ασ’ τη να φύγει» (1984) κ.ά. Ο Μίμης Πλέσσας τον ανακαλύπτει, όταν τραγουδά στο κέντρο «Σου-Μου» της Ιεράς Οδού δίπλα στην Ανθούλα Αλιφραγκή και του δίνει να τραγουδήσει το «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου» σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, που έγραψε για την ταινία «Ορατότης μηδέν» με πρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο. Το τραγούδι σημείωσε τεράστια επιτυχία πριν ακόμη βγει το φιλμ στους κινηματογράφους στις αρχές του 1970. Ακολούθησαν όμως κι άλλοι, πολλοί δίσκοι, με τραγούδια που έγιναν το ίδιο ή και ακόμη πιο μεγάλες επιτυχίες: «Ο παλιατζής» (1969) και «Αγάπη μου επικίνδυνη» (1969) των Αντώνη Ρεπάνη και Δημήτρη Γκούτη και «Αφιλότιμη» (1972) των Γιώργου Χατζηνάσιου και Τάσου Οικονόμου.

Σε μία περίοδο που η καριέρα του είχε απογειωθεί, ο Στράτος έμπλεξε σε μια υπόθεση ναρκωτικών, που ο ίδιος τη χαρακτήρισε πλεκτάνη. Στις 30 Μαΐου 1975 καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 3 ετών κι εκτόπιση τριών ετών στα Γιάννινα για κατοχή ποσότητας ναρκωτικών. Οδηγήθηκε στις φυλακές της Τίρυνθας, όπου παρέμεινε μέχρι το Πάσχα του 1976, οπότε αποφυλακίστηκε. Η καριέρα του, όμως, είχε πάρει την κατιούσα και το καλλιτεχνικό κύκλωμα τον είχε απορρίψει.

Με τη βοήθεια του στενού του φίλου Τόλη Βοσκόπουλου, που μεσουρανούσε εκείνη την περίοδο στις πίστες, κατόρθωσε να σταθεί στα πόδια του και να επανέλθει σύντομα στο προσκήνιο με διαχρονικές επιτυχίες, όπως τα τραγούδια «Τα πήρες όλα» (1981) και «Και λέγε λέγε» (1981) των Θανάση Πολυκανδριώτη και Γιάννη Πάριου, «Άκου, βρε φίλε» (1982) των Τάκη Σούκα και Κώστα Κοφινιώτη, «Ο Σαλονικιός» (1985) και «Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα» (1985) των Τάκη Σούκα και Κώστα Κοφινιώτη, «Εγώ ο ξένος» (1988) και «Λέγε με παλιόπαιδο» (1988) του Τάκη Μουσαφίρη.

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 είχε μαζί του τη Χαρούλα Αλεξίου, η οποία έκανε τις δεύτερες φωνές. Ακολούθησε μια πολύχρονη συνεργασία με τη Μαρίνα Βλαχάκη και τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής του πάνω στην πίστα δίπλα του ήταν η Κική Λουκά.

Ο Στράτος Διονυσίου πέθανε από ρήξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής το πρωί της 11ης Μαΐου 1990, σε ηλικία 54 ετών. Βρέθηκε λιπόθυμος σε σουίτα του ξενοδοχείου «Χανδρής» στη λεωφόρο Συγγρού (απέναντι από τον Ιππόδρομο), την οποία νοίκιαζε για να παρακολουθεί, όχι μόνο τις αγαπημένες του ιπποδρομίες, αλλά και την προπόνηση των αλόγων του. Άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Το προηγούμενο βράδυ είχε εμφανισθεί κανονικά στο κέντρο του «Στράτος» της οδού Φιλελλήνων, ενώ νωρίτερα είχε ηχογραφήσει τραγούδια για το νέο του δίσκο, που κυκλοφόρησε μετά το θάνατό του, με τον τίτλο «Ποιός άλλος;» και συνθέσεις του Τάκη Μουσαφίρη. Η κηδεία του ήταν πάνδημη και την παρακολούθησαν χιλιάδες θαυμαστών του στο Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

330: Το Βυζάντιο (μετέπειτα Κωνσταντινούπολη) μετονομάζεται σε Νέα Ρώμη και γίνεται πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η πόλη θεμελιώθηκε το 324 από τον Κωνσταντίνο Α’ το Μέγα και κτίστηκε σε επτά λόφους πάνω στην αρχαία αποικία των Μεγαρέων, Βυζάντιο.

912: Ο Αλέξανδρος γίνεται αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Γιος του Αυτοκράτορα Βασιλείου Α’ (του Μακεδόνα) και της Ευδοκίας, στις 11 Μαΐου 912 διαδέχθηκε στο θρόνο τον αδελφό του Λέοντα ΣΤ’ (τον Σοφό). Πέθανε από αποπληξία μετά βασιλεία ενός μόλις έτους και 27 ημερών, στις 6 Ιουνίου 913.

1812: Δολοφονείται ο βρετανός πρωθυπουργός Σπένσερ Πέρσιβαλ από τον Τζον Μπέλινγκαμ στην είσοδο της Βουλής των Κοινοτήτων.

1858: Η Μινεσότα γίνεται η 32η Πολιτεία των ΗΠΑ.

1894: Ξεσπά μεγάλη απεργία στο εργοστάσιο κατασκευής βαγονιών «Πούλμαν» στο Ιλινόις.

1910: Για πρώτη φορά από το 1835, ο κομήτης του Χάλεϊ πλησιάζει τη Γη, με αποτέλεσμα αστρολόγοι και μελλοντολόγοι να προαναγγέλλουν το τέλος του κόσμου. Πρόκειται για τον διασημότερο από τους κομήτες, που κάνει την εμφάνισή του κάθε 75 με 76 χρόνια στη «γειτονιά» μας. Ο Αλβέρτος Αϊνστάιν, όταν τον ρώτησαν αν ο κομήτης θα συγκρουσθεί με τη Γη είπε: «Με βεβαιότητα σας λέω όχι». Και όταν τον ξαναρώτησαν πώς είναι τόσο βέβαιος, εκείνος απάντησε αφοπλιστικά: «Αν δεν πέσει, θα επιβεβαιωθώ. Αν όμως πέσει τελικά, κανείς μας δεν θα ζει για να μου πει ότι έκανα λάθος». Τελικά, ο κομήτης πέρασε σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τη Γη στις 18 Μαΐου του 1910, διαψεύδοντας πανηγυρικά τις προβλέψεις των καταστροφολόγων. Μας επισκέφθηκε και πάλι στις 9 Φεβρουαρίου 1986, προσελκύοντας μόνο το ενδιαφέρον των επιστημόνων. Η επόμενη στάση του στον Πλανήτη Γη είναι προγραμματισμένη για τις 28 Ιουλίου 2061.

1926: Με διαταγή του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου απαγορεύεται στις γυναίκες να φοράνε κοντή φούστα. Η ανακοίνωση εκδόθηκε από το Πολιτικό Γραφείο του προέδρου της Κυβερνήσεως, στρατηγού Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος από τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς είχε καταλάβει την εξουσία με πραξικόπημα για να την κρατήσει έως και τον Αύγουστο του 1926, οπότε τον ανέτρεψε ένα άλλο πραξικόπημα που οργάνωσε ο στρατηγός Κονδύλης. Συγκεκριμένα, με την ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου απαγορευόταν στα κορίτσια άνω των 12 ετών και στις γυναίκες να φορούν φούστες το άκρο των οποίων θα απείχε από το έδαφος περισσότερο από 30 εκατοστά: Η ανακοίνωση γίνεται δεκτή με ειρωνικά σχόλια.Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος και ο υπότιτλος της εφημερίδας «Μακεδονία»: «Ο κ. Πάγκαλος και η κοντή φούστα – Μη χειρότερα!»

1947: Ο B.F.Goodrich παρασκευάζει το πρώτο λάστιχο χωρίς σαμπρέλα στο Ακρον του Οχάιο.

1949: Το Σιάμ μετονομάζεται σε Ταϊλάνδη. Την ίδια μέρα, με 37 ψήφους υπέρ και 12 κατά, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφασίζει την ένταξη του Ισραήλ στο διεθνή Οργανισμό.

1958: Η ΕΡΕ και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κερδίζουν και πάλι τις εκλογές, με ποσοστό 41,16%. Η Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ) αναδεικνύεται αξιωματική αντιπολίτευση, με ποσοστό – έκπληξη 24,42%.

1960: Στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, 4 πράκτορες της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ, απαγάγουν το φυγά ναζιστή, Άντολφ Άιχμαν, ο οποίος χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Ρικάρντο Κλεμέντ.

1967: Η χούντα συλλαμβάνει και φυλακίζει στις φυλακές Αβέρωφ τον Ανδρέα Παπανδρέου. Εκφράζονται φόβοι για τη ζωή του.

1987: Στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ πραγματοποιείται η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς- πνεύμονα από τον Δρ. Μπρους Ράιτζ (Bruce Reitz) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

1987: Ξεκινάει η δίκη του αξιωματικού της Γκεστάπο Κλάους Μπάρμπι («Χασάπη της Λυών»), που είχε διαφύγει στη Λατινική Αμερική για περισσότερα από 30 χρόνια.

1990: «Έφυγε» από καρδιακό επεισόδιο σε ηλικία 55 ετών ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής Στράτος Διονυσίου, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στο λαϊκό πεντάγραμμο. Η μεγάλη έκταση της φωνής του, η βραχνάδα του, η δυνατότητα αλλαγής έκφρασης και ύφους ανάλογα με το θέμα του τραγουδιού, ήταν κάτι το ανεπανάληπτο. Το χάρισμα που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους δημιουργούς των τραγουδιών του, ήτανε η ικανότητά του να ηχογραφεί ταχύτατα τα τραγούδια τους, με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

1995: Στο Ζαΐρ, εκδηλώνεται επιδημία από το φονικό ιό Έμπολα, από τον οποίο 90 άτομα χάνουν τη ζωή τους.

2000: Τελευταία παράσταση του μιούζικαλ «Γάτες» στο Λονδίνο.

2010: Παραιτείται ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν. Τον διαδέχεται ο αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος, Ντέιβιντ Κάμερον.

Γεννήσεις

1720 – Βαρώνος Μινχάουζεν, Γερμανός ευγενής

1776 – Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, αγωνίστρια της Ελληνικής Επανάστασης

1811 – Τσανγκ και Εγκ Μπούνκερ, διάσημοι ενωμένοι δίδυμοι από το Σιάμ

1888 – Ίρβιν Μπερλίν, Αμερικανός μουσικοσυνθέτης

1894 – Μάρθα Γκράχαμ, Αμερικανίδα χορεύτρια και χορογράφος

1904 – Σαλβαδόρ Νταλί, Ισπανός ζωγράφος

1918 – Ρίτσαρντ Φάινμαν, Αμερικανός φυσικός, βραβείο Νόμπελ 1965

1928 – Μάρκο Φερρέρι, Ιταλός σκηνοθέτης και σεναριογράφος

1941 – Έρικ Μπάρντον, Βρετανός τραγουδιστής, μέλος των The Animals

1946 – Ρόμπερτ Τζάρβικ, Αμερικανός γιατρός και εφευρέτης τεχνητής καρδιάς

1956 – Ηλιας Μπουργιώτης,Ελληνας φωτογράφος.

1963 – Νατάσα Ρίτσαρντσον, Βρετανή ηθοποιός

1965 – Κρίστοφ Σνάιντερ, Γερμανός ντράμμερ (Rammstein)

1977 – Κατερίνα Τσάβαλου, Ελληνίδα ηθοποιός

1977 – Πάμπλο Γκαρσία, Ουρουγουανός ποδοσφαιριστής

1978 – Λετίσια Κάστα, Γαλλίδα ηθοποιός και μοντέλο

1984 – Αντρές Ινιέστα, Ισπανός διεθνής ποδοσφαιριστής από την Καταλoνία

1989 – Τζιοβάνι ντος Σάντος, Μεξικανός διεθνής ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

912 – Λέων ΣΤ’ ο Σοφός, Αυτοκράτορας του Βυζαντίου

925 – Νικόλαος ο Μυστικός, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

1848 – Τομ Κριμπ, Άγγλος πυγμάχος

1871 – Τζον Χέρσελ, Βρετανός μαθηματικός και αστρονόμος

1891 – Ανρί Μπεκερέλ, Γάλλος φυσικός

1916 – Καρλ Σβάρτσιλντ (Karl Schwarzschild), Γερμανο-εβραίος αστροφυσικός

1976 – Αλβάρ Αάλτο, Φινλανδός αρχιτέκτονας

1981 – Μπόμπ Μάρλεϊ, Τζαμαϊκανός μουσικός

1981 – Οντ Χάσελ, Νορβηγός χημικός, βραβείο Νόμπελ 1969

1988 – Κιμ Φίλμπυ, Διάσημος Βρεττανός πράκτορας (γεννήθηκε το 1912)

1990 – Στράτος Διονυσίου, Έλληνας τραγουδιστής

2001 – Ντάγκλας Άνταμς, Βρετανός συγγραφέας

2003 – Νόελ Ρέντινγκ, Βρετανός μπασίστας (The Jimi Hendrix Experience)

2005 – Μιχάλης Γεννίτσαρης, Έλληνας ρεμπέτης

2007 – Μαλιετόα Τανουμαφίλι Β΄, κυβερνήτης των Σαμό

2009 – Αμπέλ Γκουμπά, Κεντροαφρικανός πολιτικός

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments