Πολιτική

Το μεγάλο δίλημμα. Να μείνει ή να φύγει το ΔΝΤ

Το μεγάλο δίλημμα. Να μείνει ή να φύγει το ΔΝΤ
Τι συμφέρει τη χώρα; Να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα ή να παραμείνει;

Το μεγαλύτερο δίλημμα της κυβέρνησης αυτή την εποχή αφορά στην παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Να μείνει ή να φύγει; Τί συμφέρει στη χώρα; Τι συμφέρει στην κυβέρνηση; Τί συμφέρει στους πολίτες;

Οι πληροφορίες λένε ότι υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι διχασμένοι. Υπάρχουν εκείνοι που θέλει να παραμείνει το ΔΝΤ, διότι θα μας βοηθήσει (όσο το επιτρέψει η Γερμανία) να πετύχουμε μία καλύτερη συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους.

Υπάρχει και η άλλη όχθη. Σε αυτή βρίσκονται όσοι δεν επιθυμούν την παραμονή του ΔΝΤ και τα επιχειρήματά τους είναι εξίσου ισχυρά και ενδεχομένως για την κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ πολύ ισχυρά.

Λένε πως χωρίς το ΔΝΤ πως αυξάνονται κατά πολύ οι πιθανότητες να μη μειωθούν οι συντάξεις τον Ιανουάριο του 2019, ούτε το αφορολόγητο το 2020. Οπως καταλαβαίνετε, αν συμβεί αυτό, θα πρόκειται για επικοινωνιακό (και γιατί όχι και πολιτικό) θρίαμβο της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ με προφανή τα εκλογικά οφέλη.

Επίσης, αν φύγει το ΔΝΤ πιο εύκολα θα εφαρμοστούν τα ευρωπαϊκά κεκτημένα στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, στην αύξηση του κατώτατου μισθού, που η κυβέρνηση έχει βάλει ως πρώτου μεταμνημονιακούς στόχους.

Επίσης, θα υπάρξουν ρυθμίσεις για την εξόφληση των χρεών προς την εφορία σε 120 δόσεις και από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, κάτι που το ΔΝΤ αποκλείει.

Ενώ πιο άνετα θα εφαρμοστούν και οι εξαγγελίες για μείωση των φόρων.

Αν θέσουμε στους πολίτες το ερώτημα τι προτιμάτε εσείς; Μία πολύ καλή ρύθμιση για το χρέος ή αποτροπή της μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου, αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, μείωση φόρων και άλλα ευνοϊκά μέτρα, που δεν θίγουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά βοηθούν πολλούς πολίτες να πάρουν βαθιά ανάσα και την οικονομία να επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης;

Η απάντηση είναι σίγουρη. Το δεύτερο σκέλος θα κερδίσει κατά κράτος. Και επειδή εκλογές έρχονται, δεν είναι τρελοί οι κυβερνητικοί να θέλουν την παραμονή του ΔΝΤ.

Διαβάστε όλα τα άρθρα του Θανάση Λυρτσογιάννη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments