Πολιτισμός

Ο “Φοίνικας” του Χρήστου Χωμενίδη

Ο “Φοίνικας” του Χρήστου Χωμενίδη
Το νέο του μυθιστόρημα του Χ.Α. Χωμενίδη.

Στο νέο του μυθιστόρημα ο Χ.Α. Χωμενίδης παρακολουθεί την ελληνική ιστορία μέσα από το πρίσμα μιας ερωτικής ιστορίας στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο «Φοίνικας» είναι εμπνευσμένος από τον έρωτα της Εύας Πάλμερ και του Άγγελου Σικελιανού –αν και όχι προσηλωμένος στα αληθινά γεγονότα.

Καλύπτει μια ιστορία από το 1860 έως το 1927 και κινείται από τα βοσκοτόπια της Πάρνηθας μέχρι τη Νέα Υόρκη των αρχών του 20ού αιώνα κι από το «µαύρο 1897» ίσαµε τους Βαλκανικούς Πολέµους, τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη µεσοπολεµική Αθήνα, το Πήλιο, τους Δελφούς…

Ένα πλήθος ιστορικών προσώπων και των µυθιστορηµατικών αντανακλάσεών του παρελαύνει στις σελίδες του. Από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Κωστή Παλαµά, την Κυβέλη έως τον Κώστα Καρυωτάκη, τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο, τον Μάρκο Βαµβακάρη… Ο «Φοίνικας» δεν αφήνει ανέγγιχτο κανένα από τα μεγάλα, τα διαχρονικά ζητήματα. Την καταγωγή και την ταυτότητα του καθενός, τον έρωτα, τη γονεϊκότητα, τις ολισθηρές στροφές του βίου, την πίστη και την προδοσία, την αγωνία για ένα νόηµα που θα υπερβαίνει τον θάνατο. Ο φοίνικας, το εµβληµατικό πουλί που αιώνια καίγεται από την ίδια τη φωτιά του και αιώνια ξαναγεννιέται από τις στάχτες του, κυριαρχεί, έστω και αθέατος, από την αρχή του μυθιστορήματος. Και αποθεώνεται στο τέλος του.

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα

«Με την αυτοπεποίθηση και με την ευφυΐα του, με την ευγλωττία και με τη φυσική του ομορφιά, ο Παρασκευάς Κερκινός είχε όλες τις προοπτικές εμπρός του διάπλατα ανοιχτές. Μπορούσε να σταδιοδρομήσει στην πολιτική. Να αναδειχθεί στον πρώτο και καλύτερο των δικηγόρων. Να διαπρέψει ως δημοσιογράφος, διευθυντής, εκδότης εφημερίδων. Επιχειρηματίας…

Η ηλικία του τον ευνοούσε: Τα πρώτα νιάτα του θα εμπνέονταν από την αναγεννητική προσπάθεια του Ελευθερίου Βενιζέλου. Το 1922 θα άνηκε στη γενιά η οποία κλήθηκε να διαχειριστεί τη Μικρασιατική Καταστροφή χωρίς κανένας να μπορεί να της φορτώσει την ευθύνη της. Κατά τη δεκαετία του 1930, όταν –παρά τις πολιτικές ανωμαλίες– η Ελλάδα κάλπαζε, Τρίτη στον κόσμο σε ρυθμούς ανάπτυξης ύστερα από τη Σοβιετική Ένωση και την Ιαπωνία, ο Παρασκευάς Κερκινός θα είχε κάθε ευκαιρία να συσσωρεύσει πλούσια κέρδη. Στον πόλεμο του ’40 –πενηντάρης πλέον– θα έπραττε το πατριωτικό του καθήκον κουνώντας το μαντίλι στους φαντάρους που έφευγαν για το μέτωπο. Και στον εμφύλιο θα ήταν περιζήτητος κι από τις δυο συγκρουόμενες παρατάξεις. Θα αποτελούσε πανθολογουμένως κεφάλαιο για τον τόπο» 

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

O Xρήστος Xωμενίδης γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κι αρχικά εργάστηκε σε δικηγορικό γραφείο. Πρωτοεμφανίστηκε ως συγγραφέας το 1988, με διήγημά του στο περιοδικό «Playboy». Έκτοτε συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες και περιοδικά. Το 1993 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα, «Το σοφό παιδί», που αγαπήθηκε από αναγνωστικό κοινό και κριτικούς και μεταφράστηκε στα γαλλικά, στα ιταλικά και στα εβραϊκά. Ακολούθησαν άλλα εννέα μυθιστορήματα και δεκάδες διηγήματα που μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Το μυθιστόρημα «Νίκη» που εκδόθηκε το 2014 τιμήθηκε με το Κρατικό βραβείο μυθιστορήματος, το Βραβείο μυθιστορήματος του περιοδικού «Αναγνώστης» και Βραβείο μυθιστορήματος Public 2015. Η «Νίκη» μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή. Ο Χ.Α. Χωμενίδης κατοικεί πάντα στην Κυψέλη και επιμένει να ελπίζει στο καλύτερο.

ΤΙΤΛΟΣ: Ο Φοίνικας

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:Χ. Α. Χωμενίδης

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.:494

Τιμή:19,90 €

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments