Συνεντεύξεις

Ο Μάνος Παπαγιάννης αποκλειστικά στο www.pagenews.gr

Ο Μάνος Παπαγιάννης αποκλειστικά στο www.pagenews.gr
Ο Μάνος Παπαγιάννης σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο www.pagenews.gr και την Έπη Τρίμη.

Τι να πει κάποιος για τον Μάνο Παπαγιάννη; Ταλαντούχος, εμφανίσιμος, καλός σύντροφος, άριστος πατέρας και επιτυχημένος επιχειρηματίας. Είναι εργασιομανής και αποτελεί ένα δυνατό χαρτί για όποιον συνεργάζεται μαζί του.

Η αλήθεια είναι πως επειδή ξενυχτάει πολύ λόγω των επιχειρήσεών του που έχει μαζί με την Αγγελική είχαμε μια δυσκολία να συντονιστούμε ώστε να κάνουμε την κουβέντα μας. Όμως, ευτυχώς τα καταφέραμε όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια και είπαμε λίγα αλλά ουσιαστικά πράγματα για το γάμο του, τη βάπτιση του δεύτερου παιδιού του και βέβαια τα επαγγελματικά του. Εμείς, του ευχόμαστε πάντα επιτυχίες και όμορφες στιγμές με την οικογένειά του κι όσους αγαπά.

Μάνο μου δραστηριοποιείσαι και σε κάτι άλλο εκτός από το θέατρο; Όποτε σε καλούσα προσπαθούσες να ξεκουραστείς από τα αλλεπάλληλα ξενύχτια.

Ναι. Αυτήν την περίοδο έχω στην περιοχή του Περιστερίου δύο μαγαζιά. Ένα κοκτέιλ-μπαρ και ένα λίγο πιο μεγάλο, το οποίο είναι για πιο βράδυ. Πάω συνέχεια και πριν και μετά τις πρόβες και επιβλέπω, δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Να φανταστείς παίρνω μαζί μου και την Αγγελική, γιατί αλλιώς δε θα την έβλεπα καθόλου. Το να ασχοληθώ με τέτοιου είδους επιχειρήσεις ήταν κάτι το οποίο έκανα πολλά χρόνια και γι’ αυτό το επέλεξα. Πάντως είμαι της άποψης πως οτιδήποτε και να κάνεις πρέπει να γίνεται με ψυχή και αγάπη.

Πώς σε αντιμετωπίζουν τα κορίτσια στα μαγαζιά σου; Σε φλερτάρουν;

Όχι, ευτυχώς, γιατί είμαι συνέχεια εκεί και θέλω να έρχονται στα μαγαζιά μου για το χώρο και τη διασκέδαση κι όχι για το Μάνο.

Είναι λογικό να κάνεις αρκετά πράγματα γιατί απ’ ότι καταλαβαίνω το θέατρο έχει γνωρίσει καθοδική πορεία στις μέρες μας, πιθανώς λόγω κρίσης.

Κοίταξε να δεις ισχύει αυτό που λες, αλλά νομίζω πως τελευταία ο χώρος του θεάτρου έχει γνωρίσει μια μικρή ανάκαμψη. Ο κόσμος έχει ξαναρχίσει και πηγαίνει στο θέατρο και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό. Παλαιότερα δεν το προτιμούσαν πολλοί, πιθανώς λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της τηλεόρασης που καθήλωνε τον κόσμο στη βολή του σπιτιού.

Πώς σου φαίνεται που τελευταία στο σανίδι γίνεται μια στροφή στις ελληνικές ταινίες; Το ξέρεις φαντάζομαι πως ο Γιώργος Βάλαρης θα ανεβάσει το χειμώνα το «Μαριχουάνα Stop».

Προσωπικά μ’ αρέσει πάρα πολύ. Συγκεκριμένα, εάν γίνεται μια πολύ σωστή διασκευή από μια ταινία σ’ ένα θεατρικό κείμενο, το αποτέλεσμα πιστεύω θα είναι φανταστικό. Κάτι τέτοιο να σου πω την αλήθεια αντικατοπτρίζεται και στη δική μας τη διασκευή «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης». Η σκηνοθεσία των Ρέππα και Παπαθανασίου είναι μαγική! Είναι μαέστροι στο είδος τους. Περιπλέκουν τα πράγματα με μοναδικό τρόπο που σε κάνουν να μένεις άναυδος και να προσπαθείς να καταλάβεις πώς σκέφτηκαν αυτήν την πλοκή.

Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεστε; Γενικότερα προσαρμόζεσαι εύκολα σε νέες συνεργασίες;

Νομίζω είναι η πέμπτη φορά που συνεργαζόμαστε. Στη μέχρι τώρα πορεία μου έχω συνεργαστεί με πολλούς ανθρώπους και εάν συνεργάζομαι κατά καιρούς με ίδια πρόσωπα είναι επειδή έχει προκύψει. Γενικότερα, έχω κάνει αρκετές παραστάσεις και είμαι πολύ τυχερός που έχω δουλέψει με ανθρώπους που θα τους χαρακτήριζα ιερά τέρατα. Το θέατρο είναι ομαδικό άθλημα. Μπορεί κάποιος να ξεχωρίζει ανά τους καιρούς, αλλά χωρίς τους συμπαίκτες σου δεν μπορείς να βάλεις… γκολ! Οι Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας, με απόλυτο σεβασμό στην πρωτότυπη γραφή, υπέγραψαν την απόδοση του θεατρικού κειμένου σκηνοθετώντας, ένα αξιόλογο cast, που απαρτίζεται από τον υποφαινόμενο, την Αγγελική Δαλιάνη, τη Δήμητρα Σιγάλα, την Τζένη Διαγούπη, το Μάνο Ιωάννου, τον Περικλή Λιανό και το Γιάννη Ρούσσο.

Ποιος είναι ο ρόλος της Αγγελικής;

Η Αγγελική είναι η ερωμένη μου, επί σκηνής. Είναι η φιλενάδα του άπιστου Θοδωράκη που υποδύομαι εγώ. Ενώ είμαστε παντρεμένοι, εγώ έχω σύζυγο επί σκηνής τη Δήμητρα Σιγάλα και την πραγματική μου σύντροφο ερωμένη. Με ενθουσιάζει αλλά με έχει αγχώσει το ανέβασμα γιατί θέλω όλα να είναι άψογα. Η κωμωδία είναι απαιτητική και κρύβει πολύ δουλειά από πίσω.

Ποια είναι η σχέση σου με τους συναδέλφους σου; Ο Περικλής Λιανός μού μετέφερε πως είσαι εξαιρετικός και απόλυτα συνεπής σε κάθε πρόβα.

Η σχέση μου είναι άριστη μ’ όλους. Όσον αφορά στον Περικλή Λιανό είναι πάντα διαβασμένος και άψογος επαγγελματίας, ξέρει τα λόγια του και είναι καθ’ όλα άριστος. Όλοι εργαζόμαστε σκληρά και άκρως επαγγελματικά και συναδελφικά.

Θα σου θέσω το αιώνιό ερώτημά μου. Πώς μαθαίνετε τόσο γρήγορα τους ρόλους σας ενώ κάνετε κι άλλα πράγματα ταυτόχρονα;

Κοίταξε να δεις. Θα σου κάνω ένα διαχωρισμό θεάτρου και τηλεόρασης. Η τηλεόραση είναι θέμα εμπειρίας. Είναι να πάρεις το κολάι. Εκτός αυτού, έχεις και την δυνατότητα εάν κάνεις λάθος να σταματήσεις και να το ξαναπάρεις από την αρχή. Σχετικά με το θέατρο τώρα, πιστεύω είναι θέμα ηθοποιού. Είναι ορισμένοι οι οποίοι δεν μπορούν να μάθουν εύκολα κι άλλοι που τους συμβαίνει το αντίθετο. Εγώ προσωπικά, έχω ένα μυστικό, το οποίο δεν είναι δικιά μου πατέντα, το έχω δει και από άλλους και το έχω αντιγράψει. Προσπαθώ να ακούω τί λέει το ταίρι μου πάνω στη σκηνή. Εάν καταφέρεις και ακούσεις τί λέει ο απέναντί σου τότε η απάντηση, σού έρχεται αυθόρμητα.

Σου έχει συμβεί ποτέ εσένα, είτε της Αγγελικής να ξεχάσεις την ατάκα σου αλλά να πεις το ίδιο πράγμα με δικά σου λόγια;

Φυσικά και μου έχει συμβεί κι αυτό είναι για μένα είναι το ωραίο της υπόθεσης γιατί πάει να πει ότι ακούς. Ακούς δηλαδή τον συμπρωταγωνιστή σου, το ταίρι σου πάνω στην σκηνή. Εάν ακούς και να πεις κάτι με δικά σου λόγια δεν αλλάζει κάτι. Εκτός βέβαια όταν μιλάμε για ογκολίθους, όπως Αρχαία τραγωδία, Άμλετ, Σαίξπηρ κι άλλα τέτοιου είδους.

Θα έκανες κάτι άλλο εκτός από κωμωδία;

Έχω κάνει στο παρελθόν. Πάντως να σου πω την αλήθεια αυτό που μ’ ευχαριστεί περισσότερο είναι η κωμωδία. Είναι πολύ πιο δύσκολη, γιατί σχετίζεται με πολλά πράγματα κι έχει τρομερές λεπτομέρειες για να βγει το αστείο που λέμε κοινώς. Θέλει αρκετή δουλεία μια κωμωδία και πιστεύω εκεί φαίνονται πολλά τόσο σε σχέση με το ταλέντο όσο και το σενάριο.

Τι θα κάνεις το χειμώνα; Θα σε δούμε στην τηλεόραση;

Κάτι συζητάω αλλά είναι νωρίς να μιλήσουμε γι’ αυτό. Θα τα πούμε εν καιρώ.

Πώς σου φαίνεται που άνθρωποι δεν έχουν σπουδάσει υποκριτική παίρνουν την θέση ενός επαγγελματία ηθοποιού;

Το αποδέχομαι γιατί έχω υιοθετήσει μια διαφορετική κοσμοθεωρία για το τί εστί ηθοποιός. Έχω δει χιλιάδες ηθοποιούς που έχουν τελειώσει μια δραματική σχολή, πχ το Εθνικό θέατρο, οι οποίοι δεν μπορούν να μιλήσουν και πιστεύω το έχεις δει και εσύ αυτό. Ο ηθοποιός σχετίζεται με την ψυχή που θα δείξει σ’ αυτόν που θα έρθει να τον δει, κατά πόσο δηλαδή μπορεί να εκτεθεί.

Πώς γνωριστήκατε με την Αγγελική;

Εντελώς τυχαία από κοινούς γνωστούς αλλά δέσαμε αμέσως. Είμαστε όπως όλοι ξέρετε πολλά χρόνια μαζί.

Με την Αγγελική κοντράρεστε επειδή είστε ομότεχνοι ή συμβουλεύεστε ο ένας τον άλλο για τις επαγγελματικές κινήσεις σας;

Όχι, όχι σε καμία περίπτωση. Με την Αγγελική έχουμε έναν παράλληλο αλληλοθαυμασμό. Θαυμάζουμε ο ένας τον άλλο και εντός και εκτός σκηνής, κι αυτό μάς κάνει πάντα καλύτερους. Όσο για τον εάν συμβουλευόμαστε ο ένας τον άλλο, θα σου απαντήσω πως πάντα!

Τσακώνεστε μεταξύ σας;

Ναι, φυσικά όπως όλα τα ζευγάρια και μάλιστα πολύ. Αλλά πάντα τα βρίσκουμε και είμαστε συμβατοί κι ευτυχισμένοι.

Έχει αλλάξει η σχέση σου με την Αγγελική μετά από την απόκτηση των δύο παιδιών;

Όχι ευτυχώς, εντάσεις υπάρχουν και είμαστε και οι δύο εξίσου εκρηκτικοί. Είμαστε 15 χρόνια μαζί. Αλλά η σχέση μας βασίζεται στον αυτοσεβασμό. Δεν ξέρω το μυστικό αλλά εμείς έχουμε τους δικούς μας κώδικες (γέλια).

Πότε θα βαφτίσετε το παιδάκι σας; Έχετε καταλήξει στο όνομα;

Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το γνωρίζουμε ακόμα. Να τελειώσουμε τις απαιτητικές και καθημερινές πρόβες για να ανέβει η παράσταση και μετά θα το κανονίσουμε. Σχετικά με το όνομα, μάλλον θα είναι το όνομα του πεθερού μου, άρα Νικήτας.

Είσαι παραδοσιακός πατέρας;

Νομίζω πως ναι. Μου φαίνεται όμως παράξενο που μεγαλώνω κι έχω ευθύνες…

Ταυτότητα παράστασης: Παραγωγή: Χυτήριο Σημείο Πολιτισμού – Σκηνή Ανδρέας Βουτσινάς – Βάσια Παναγοπούλου Χυτήριο Σημείο Πολιτισμού: Ιερά Οδός 44 (στάση ΜΕΤΡΟ: Κεραμεικός), Τηλ.: 2103412313

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε περισσότερες συνεντεύξεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments