Διεθνή

Ιρλανδία: «Ναι» στο δημοψήφισμα – Αποδοκιμασία για την καθολική εκκλησία

Ιρλανδία: «Ναι» στο δημοψήφισμα – Αποδοκιμασία για την καθολική εκκλησία
Η ιρλανδική κυβέρνηση θα φέρει σύντομα ενώπιον του κοινοβουλίου νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την άμβλωση κατά τους 12 πρώτους μήνες της κύησης και μέχρι και τις πρώτες 24 εβδομάδες για λόγους υγείας.

Το δυνατό «ναι» της Ιρλανδίας στο δικαίωμα στην άμβλωση αποτελεί νέα αποδοκιμασία για την καθολική εκκλησία, που διέθετε κάποτε εξαιρετικά ισχυρή επιρροή στην χώρα, ενώ παράλληλα αποτελεί καταλύτη για τις εξελίξεις στην Βόρεια Ιρλανδία, όπου αυξάνονται οι πιέσεις για την κατάργηση της δικής της εξαιρετικά περιοριστικής νομοθεσίας για την άμβλωση.

Οι Ιρλανδοί ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία την κατάργηση της 8ης τροπολογίας (1983) του ιρλανδικού Συντάγματος και την φιλελευθεροποίηση της νομοθεσίας για την άμβλωση, προκαλώντας έναν νέο κοινωνικό, πολιτισμικό σεισμό στην χώρα των 4,7 εκατομμυρίων κατοίκων, τρία χρόνια μετά την νομιμοποίηση του γάμου των ομοφύλων.

Κάνοντας λόγο για μία αθόρυβη επανάσταση, η ιρλανδική κυβέρνηση θα φέρει σύντομα ενώπιον του κοινοβουλίου νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την άμβλωση κατά τους 12 πρώτους μήνες της κύησης και μέχρι και τις πρώτες 24 εβδομάδες για λόγους υγείας. Τα αποτελέσματα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος αναβίωσαν την ελπίδα της φιλελευθεροποίησης της άμβλωσης και στην γειτονική βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου αντίθετα με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, η άμβλωση επιτρέπεται μόνο εάν η ζωή της μητέρας βρίσκεται σε κίνδυνο. Σε κάθε άλλη περίπτωση η ποινή που προβλέπεται για την παραβίαση της νομοθεσίας που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα είναι ισόβια κάθειρξη.

«Ανώμαλη κατάσταση»

Ανάμεσα στο πλήθος που συγκεντρώθηκε για να γιορτάσει χθες το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο κάστρο του Δουβλίνου βρίσκονταν και πολλοί Βορειοϊρλανδοί. Οι ηγέτιδες του Sinn Fein στην Ιρλανδία Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ και στην Βόρεια Ιρλανδία Μισέλ Ο’Νιλ κρατούσαν ένα πλακάτ που έγραφε «Ο Βορράς είναι ο επόμενος».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιρλανδία: «Ναι» στην νομιμοποίηση των αμβλώσεων

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments