Διεθνή

S.P.L. Sørensen: Το doodle της Google για τον πατέρα του PH

S.P.L. Sørensen: Το doodle της Google για τον πατέρα του PH
O S.P.L. Sørensen εισήγαγε στη ζωή μας το PH και η Google τον τιμά με ένα Google

Στον διάσημο Δανό χημικό Peter Lauritz Sorensen είναι αφιερωμένο το σημερινό Doodle της Google.

O Sorensen γεννήθηκε το 1868 σε πόλη της Δανίας και έγινε διάσημος από την εισαγωγή του γνωστού PH, σε μία κλίμακα μέτρησης της οξύτητας και της αλκαλικότητας.

Ήταν εκείνος που επινόησε στις αρχές του 20ου αιώνα την κλίμακα μέτρησης οξύτητας ή αλκαλικότητας, η οποία αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για μια σειρά από δραστηριότητες σήμερα.

Από το 1901 έως το 1938 διετέλεσε επικεφαλής του εργαστηρίου Carlsberg στην Κοπεγχάγη.

Στη θητεία του εκεί μελέτησε σχολαστικά την επίδραση της συγκέντρωσης ιόντων στις πρωτεΐνες. Η εισαγωγή του PH έγινε το 1909 και αυτό γιατί ήταν ιδιαίτερα σημαντική η συγκέντρωση των ιόντων υδρογόνου.

Oι βασικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να μετρηθεί το pH ενός διαλύματος είναι οι εξής:

Με τη χρήση δεικτών. Προσθέτοντας ένα δείκτη οξέος-βάσης στο διάλυμα. Οι δείκτες οξέος-βάσης (ονομάζονται και ‘ηλεκτρολυτικοί’ ή ‘πρωτολυτικοί’ δείκτες) είναι ουσίες των οποίων το χρώμα αλλάζει ανάλογα με το pH του διαλύματος στο οποίο προστίθενται.

Με τη χρήση ενός πεχάμετρου. Το πεχάμετρο είναι μία ειδική συσκευή που χρησιμοποιεί την αρχή της ποτενσιομετρικής μέτρησης του pH (ηλεκτρομετρική μέθοδος). Το πεχάμετρο βοηθά στην περίπτωση που απαιτείται ιδιαίτερη ακρίβεια στη μέτρηση του pH.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments