Άποψη

Repeal the 8th

Repeal the 8th
Ιστορικό το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία.

«Ήταν μια μνημειώδης ημέρα. Ήταν η μέρα που οι έξυπνοι και συμπονετικοί πολίτες της Ιρλανδίας γύρισαν την πλάτη στην Καθολική εκκλησία και της είπανε ευχαριστούμε, αλλά όχι, αναλαμβάνουμε εμείς από εδώ και πέρα».

Με αυτά τα λόγια οι Times της Ιρλανδίας περιέγραψαν σε άρθρο τους όλα όσα συνέβησαν στη χώρα την ημέρα του δημοψηφίσματος. Οι πολίτες κλήθηκαν στις κάλπες για να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της νομιμοποίησης των αμβλώσεων.

Repeal the 8th με 66,4% ναι

Το 66,4% υπέρ του “Ναι” στην κατάργηση της 8ης τροπολογίας του Συντάγματος για τις αμβλώσεις λέει πολλά για αυτή την καθολική, συντηρητική χώρα.

Το 66,4% είναι μία μεγάλη νίκη όχι μόνο για το αυτονόητο, το δικαίωμα δηλαδή μίας γυναίκας στην άμβλωση.

Είναι όμως και ένας τρόπος να έρθουν στην επιφάνεια ευρύτερα ζητήματα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Είναι ένα μέσο να αλλάξουν οι γυναίκες τη θέση τους στην κοινωνία αυτής της συντηρητικής (επαναλαμβάνω) χώρας και να μετατοπίσουν τη δύναμη των αποφάσεων στις ίδιες. Να μπορεί ουσιαστικά η κάθε γυναίκα να αποφασίζει μόνη της τι θα κάνει με το σώμα της.

Repeal the 8th

Η κατάργηση της 8ης τροπολογίας ήρθε μετά από αγώνες πάρα πολλών χρόνων. Αγώνες τους οποίους ιερείς και πολιτικοί καταδίκαζαν.

Σίγουρα πολλές ήταν οι γυναίκες που συγκινήθηκαν στο άκουσμα αυτού του αποτελέσματος.

Γυναίκες που δεν έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν μόνες τους για αυτές.

Μπορεί σε πολλές να έδωσε κουράγιο να πάρουν αποφάσεις σε πολλά ζητήματα της ζωής τους, που μέχρι σήμερα πίστευαν ότι δεν τους «πέφτει» λόγος.

Αυτό το δημοψήφισμα δεν έφερε στην επιφάνεια μόνο ένα γυναικείο ζήτημα, αλλά ξεκάθαρα απέδειξε τις διαφορές εκκλησίας – πολιτείας με τους πολίτες.

Όπως και να έχει αυτή η εξέλιξη αποτελεί την αρχή για κάτι πολύ σημαντικό και μεγάλο.

Repeal the 8th.


Διαβάστε εδώ όλα τα άρθρα της Άννας Μορφούλη


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιρλανδία: «Ναι» στο δημοψήφισμα – Αποδοκιμασία για την καθολική εκκλησία

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments