Πολιτική

Σκοπιανό: Αυτή είναι η συμφωνία για τη “Βόρεια Μακεδονία” (pdf)

Σκοπιανό: Αυτή είναι η συμφωνία για τη “Βόρεια Μακεδονία” (pdf)
Στη δημοσιότητα η συμφωνία για το Σκοπιανό.

Το απόγευμα της Τετάρτης δόθηκε στη Βουλή το κείμενο της συμφωνίας για το Σκοπιανό.

Στις σελίδες γίνεται γνωστό ότι Αθήνα και Σκόπια συμφωνούν για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Μεταξύ άλλων στο κείμενο αναφέρεται πως η συμφωνία είναι τελική και τερματίζει την ενδιάμεση συμφωνία του 1995.

Στο κείμενο τονίζεται ότι θα επικυρωθεί από την Ελλάδα μόνο όταν τα Σκόπια θα ολοκληρώσουν τις συνταγματικές τους τροποποιήσεις μέχρι το τέλος του 2018.

Ενημερώνει την Βουλή ο Τσίπρας

Στις 10 το πρωί της Παρασκευής θα ενημερώσει ο Αλέξης Τσίπρας τη Βουλή για τη συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων για το ονοματολογικό. Να σημειωθεί, ότι η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί με βάση την διαδικασία του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής που προβλέπει συζήτηση προ της ημερήσιας διάταξης, ενώ το λόγο αναμένεται να πάρουν κι οι πολιτικοί αρχηγοί.

Σε αίτημά του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο πρωθυπουργός ζητά να γίνει η ενημέρωση με τη διαδικασία των ανακοινώσεων και δηλώσεων της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής, όπως προβλέπει το άρθρο 142 Α του Κανονισμού της Βουλής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 3 συμφωνήθηκαν:

  • Το επίσημο όνομα του Δεύτερου Μέρους θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» το οποίο θα είναι το συνταγματικό όνομα του δεύτερου μέρους και θα χρησιμοποιείται erga omnes όπως προβλέπεται στην παρούσα συμφωνία. Το σύντομο όνομα του δεύτερου μέρους θα είναι «Βόρεια Μακεδονία»
  • η ιθαγένεια του δεύτερου μέρους θα είναι Μακεδονική – πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας όπως αυτή θα εγγράφεται σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα
  • η επίσημη γλώσσα του δεύτερου μέρους θα είναι «Μακεδονική Γλώσσα» όπως αναγνωρίστηκε από την 3η Συνδιάσκεψη των Η.Ε. για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977 και περιγράφεται στο άρθρο 7 (3) και 4() της παρούσας συμφωνίας
  • Οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» έχουν την έννοια που αποδίδεται στο άρθρο 7 της παρούσας συμφωνίας

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΔΩ 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments