Πολιτική

Live: Ένταση στη Βουλή για την πρόταση μομφής της ΝΔ

Live: Ένταση στη Βουλή για την πρόταση μομφής της ΝΔ
Δείτε live τη συζήτηση για την πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης για το Σκοπιανό.

Σε εξέλιξη βρίσκεται για 2η συνεχόμενη ημέρα, η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία εναντίον της κυβέρνησης για το Σκοπιανό.

Η συζήτηση ξεκίνησε σε υψηλούς τόνους με τον Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση να καλεί τη στρατιωτική ηγεσία να προχωρήσει σε πραξικόπημα.

Οι υψηλοί τόνοι, όμως, επικράτησαν και στην αντιπαράθεση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και της Ντόρας Μπακογιάννη.

 Άδωνις Γεωργιάδης

«Είστε ψεύτες και υποκριτές, ξεκίνησε την ομιλία του ο Άδωνις Γεωργιάδης. Φωνάζατε να καεί, να καεί το μπ… η Βουλή και τώρα φορέσατε τον μανδύα της μετριοπάθειας, επισήμανε, απευθυνόμενος σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Πάρτο πίσω, του φώναξε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς το λέγατε στην πλατεία, εγώ το πάρω πίσω, αντέτεινε ο βουλευτής της ΝΔ.

Προκειμένου να τεκμηριώσει την ακραία επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στα πρακτικά συνέντευξη του Πάνου Καμμένου ότι δε θα γίνει πολιτική πόρνη ούτε του Σαμαρά, ούτε του Τσίπρακαι πρωτοσέλιδα περιοδικών με τον Αντώνη Σαμαρά πυροβολημένο ή ως ψυχασθενή.

Ειδικότερα για την αντιπαράθεση Νίκυ Κοτζιά- Ντόρας Μπακογιάννη παρουσίασε το εξώφυλλο του βιβλίου του υπουργού Εξωτερικών «Η Πολωνία και εμείς», ύμνος στον Γιαρουζέλσκι όπως είπε. «Ένα σταλινικός κομμουνιστής ήτανε!» προσέθεσε.

Ό,τι και να κάνετε η ιστορία θα γράψει ποιοι παρέδωσαν το ιερό όνομα της Μακεδονίας, είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές των ΑΝΕΛ.Ο κ. Γεωργιάδης απευθύνθηκε προσωπικά και στον κ. Κατσίκη, λέγοντάς του ότι δε θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία για όσους ψηφίσουν κατά της πρότασης μομφής. Αντίθετα αναγνώρισε ως… υποχώρηση από την ιδεολογική τους συνέπεια την αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων.

Για δολοφονία χαρακτήρων έκανε λόγο ο Γιώργος Κατρούγκαλος, που ζήτησε τον λόγο για να υπερασπιστεί τον Νίκο κοτζιά. Η κυρία Μπακογιάννη δεν τον κατηγόρησε για κομμουνιστή, αλλά ως πράκτορα της Στάζι διευκρίνισε.

Παύλος Πολάκης

Λίγο μετά τις 6μμ ζήτησε να παρέμβει ο Παύλος Πολάκης. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επισήμανε πως «ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής που κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις σε πραξικόπημα τα γύρισε αποδεικνύοντας πως οι φασίστες είναι θρασύδειλοι». Και το ΕΣΚ κάλεσε τα μέλη του να στηρίξουν τη συμφωνία, προσέθεσε. Η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, αγανακτισμένη με τον υπουργό που όπως είπε, επαναλαμβάνει γνωστές ειδήσεις, αντέδρασε: Σ. Βούλτεψη: Και γιατι μας το λες; Π.Πολακης: Για να νογας! Σ. Βούλτεψη: Και τι εισαι; Δημοσιογραφος; Εκφωνητης; Σε εχουμε εδω για να μας λες το δελτιο ειδησεων;

Κωστής Χατζηδάκης

Επίθεση κατά της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ και των βουλευτών περί ακροδεξιάς στροφής της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Κωστής Χατζηδάκης, λέγοντας ότι το κάνει η κυβέρνηση για να τσιμπήσει στις δημοσκοπήσεις, ενώ ανέφερε ότι ξαφνικά λένε ύμνους για τον Κωνστανίνο Μητσοτάκη και τον Κώστα Καραμανλή.

“Μιλάτε για ακροδεξιά στροφή, μπας και τσιμπήσετε κάτι στις δημοσκοπήσεις μιλάτε για την ακροδεξιά στροφή της ΝΔ. Μιλάτε εσείς που έχετε το κόμμα των ΑΝΕΛ, έναν συνέταιρο που εκείνοι χαρακτηρίζουν κατάπτυστη τη συμφωνία”, είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε “την ίδια στιγμή θυμηθήκατε ότι είστε καραμανλικοί και μητσοτακικοί, λέτε ύμνους. “Για μία χούφτα ψήφους είστε ικανοί να πείτε ζήτω και η ΝΔ”, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Πρόσθεσε επίσης ότι παραχώρησε η κυβέρνηση τη μακεδονική γλώσσα και στην ιθαγένεια και όπως φαίνεται δεν φαίνονται ούτε στη Βουλγαρία αυτονόητα αυτά, με δεδομένο ότι η Βουλγαρία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την ανησυχία της, καθώς έχει αναγνωρίζει την ονομασία, αλλά όχι την ιθαγένεια.

“Μια κυβέρνηση αποτυχημένη και πρέπει να φύγει και όλη η βουλή πρέπει να τοποθετηθεί εθνικά και υπευθυνα”, κατέληξε ο κ.Χατζηδάκης.

Νίκος Φίλης: Μια καλή συμφωνία και έναν συμβιβασμό προς όφελος των συμφερόντων των δύο χωρών

Μια καλή συμφωνία και έναν συμβιβασμό προς όφελος των συμφερόντων των δύο χωρών, της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή, χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης τη συμφωνία με την πΓΔΜ, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης.

Όπως υπογράμμισε ο κ Φίλης, η συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία» ανοίγει νέους οικονομικούς και γεωστρατηγικούς ορίζοντες, απαραίτητους για να βγει η χώρα από την κρίση.

«Αξιοποιείται το μομέντουμ για να επιτευχθεί η συμφωνία και να σταματήσει η εκκρεμότητα των 27 ετών, που παρήγαγε εστίες αποσταθεροποίησης. Μπορεί στον χάρτη να υπάρχει μια τρύπα, ένα αβάπτιστο κρατίδιο, όπως με υπεροψία νομίζαμε, αλλά η πραγματικότητα δεν συγχωρεί το κενό» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Φίλης.

Ταυτόχρονα, εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ και προσωπικά στον αρχηγό της Κυριάκο Μητσοτάκη τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο να υπακούει σε εθνικιστικές φωνές, και να αρνείται την εθνική ευθύνη του κόμματος του.

«Η ΝΔ είναι ένα μεγάλο ιστορικό κόμμα στο οποίο συνυπάρχουν φιλελεύθεροι με λαϊκούς δεξιούς και ακροδεξιούς. Αυτή την περίοδο η συνισταμένη γέρνει προς τα ακροδεξιά. Προφανώς έχει ένα διαρθρωτικό πρόβλημα φυσιογνωμίας που εκφράζεται και με τη σημερινή στάση της στο Μακεδονικό» υπογράμμισε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε:

«Είναι απαράδεκτο όμως ο κ. Μητσοτάκης να αρνείται την εθνική ευθύνη του κόμματός του και να υπακούει στα παλαιοκομματικά κελεύσματα της κομματικής ιδιοτέλειας. Και αυτή η εθνικιστική κλίση της ΝΔ δυστυχώς αθροίζεται με τον αυταρχισμό, τον ρατσισμό, τον εθνικισμό και την ξενοφοβία που απλώνονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, εις βάρος των φτωχών πολιτών αλλά και των ασθενέστερων λαών. Αυτό το μάθημα το παίρνουμε καθημερινά».

Και ο κ Φίλης συνέχισε: «Εν ονόματι, λοιπόν, ποιας προοπτικής διεκδικεί η ΝΔ την επιστροφή της στην εξουσία; Παρέα με τον Όρμπαν και τους άλλους της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς; Γιατί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όπως και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα συμφωνούν με τη συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση».

«Για να βγούμε από την οικονομική κρίση οφείλουμε να σχεδιάσουμε μια νέα εθνική προοπτική ενταγμένη στην ευρωπαϊκή και τη γενικότερη διεθνή πορεία. Το αδιέξοδο στο μακεδονικό, τη δεκαετία του ’90, καθήλωσε την Ελλάδα σε εθνικιστικές αντιπαραθέσεις με αποτέλεσμα η χώρα μας να μην μπορέσει να διαδραματίσει ουσιαστικό αναπτυξιακό ρόλο» επεσήμανε και συμπλήρωσε: «Πρώτα – πρώτα έχασε η Μακεδονία μας. Η ελληνική Μακεδονία! Που δεν κινδυνεύει από τις εθνικιστικές φαντασιώσεις των γειτόνων μας. Που αν τις υιοθετήσουμε θα είναι σε βάρος της εθνικής μας αυτοπεποίθησης».

Και ο κ Φίλης κατέληξε: «Τώρα δημιουργούνται νέες δυνατότητες, από τις οποίες μπορεί να κερδίσει τόσο η Ελλάδα όσο και οι άλλες βαλκανικές χώρες. Μπορούν να δημιουργηθούν υποδομές με επενδύσεις ευρωπαϊκές και διεθνείς, όπως η σιδηροδρομική γραμμή Πειραιάς – Θεσσαλονίκη -Σκόπια – Βελιγράδι και εκείθεν προς την κεντρική Ευρώπη, καθώς και ενεργειακά δίκτυα π.χ. φυσικού αερίου. Μια τέτοια προοπτική είναι απαραίτητη για να βγει η χώρα μας με σταθερότητα από την οικονομική κρίση. Με χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και ενισχυμένα εισοδήματα. Μια τέτοια προοπτική προϋποθέτει τουλάχιστον ομαλές διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με τους γείτονές της. Αυτό εξυπηρετεί η συμφωνία για τη Βόρεια Μακεδονία».

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, με αφορμή το περιστατικό με τον -πρώην- χρυσαυγίτη βουλευτή, ο οποίος ανέφερε, από το βήμα της Βουλής, ότι το κόμμα έχει ακροδεξιές απόψεις και έχει πάρει τον κατήφορο και δεν έχει τέλος.

Σκληρή αναφορά και για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, για τον οποίο ανέφερε ότι “αύριο η ΝΔ υπογράφει τη ληξιαρχική πράξη του θανάτου της και μπορείτε μετά να μετονομάσετε το κόμμα σας σε Πολιτική Άνοιξη και να αναδείξετε τον Σαμαρά σε επίτιμο πρόεδρο”, για να προσθέσει ότι “έχει πάρει το κόμμα κατήφορο που δεν έχει τέλος”.

Ο υπουργός μίλησε στη γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου και κατηγόρησε τη ΝΔ για πατριδοκαπηλεία, που ταυτίζεται με την ακροδεξιά ρητορεία. «Έχετε ευθύνη για αυτό που έγινε σήμερα», υποστήριξε.

ΔΕΙΤΕ LIVE:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments