Πολιτισμός

Οι ηθοποιοί με σκοπό τη στήριξη του Τ.Α.Σ.Ε.Η. παρουσίασαν τα έργα τους στη MegArt Gallery by GFC

Οι ηθοποιοί με σκοπό τη στήριξη του Τ.Α.Σ.Ε.Η. παρουσίασαν τα έργα τους στη MegArt Gallery by GFC
Το Pagenews.gr, τίμησε το Σπύρο Μπιμίλα και έδωσε το παρόν σε μια εκδήλωση για την ενίσχυση ενός από τα ιστορικότερα Σωματεία της χώρας μας το (Σ.Ε.Η). Το εν λόγω σωματείο που ιδρύθηκε στα 1917 , αποτελεί τον μοναδικό συνδικαλιστικό φορέα και πόλο συσπείρωσης των Ελλήνων Ηθοποιών του Θεάτρου, του Κινηματογράφου και της Τηλεόρασης.

Ο Σπύρος Μπιμπίλας είναι η ιθύνων νους για όλες τις δράσεις που διοργανώνει εδώ και χρόνια με μεγάλη επιτυχία όντας αεικίνητος και προσφέροντας ιδέες που στέφονται με τεράστια επιτυχία. Η εικαστική έκθεση, έλαβε χώρα στη MegArt Gallery στην Αθήνα από το Τ.Α.Σ.Ε.Η – Ταμείο Αλληλοβοηθείας Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Αστέρες του θεάτρου, του Ελληνικού κινηματογράφου και της τηλεόρασης έδειξαν στο κοινό το πολύπλευρο ταλέντο τους και παρουσίασαν και μια άλλη πλευρά του ταλέντου τους με έργα τέχνης που έχουν φιλοτεχνήσει, με σκοπό τη στήριξη του Τ.Α.Σ.Ε.Η.

Μαζί με τα εικαστικά έργα, είδαμε κοστούμια από σημαντικές θεατρικές παραστάσεις και παρουσιάστηκαν βιβλία που έχουν γράψει οι ηθοποιοί. Έλαβαν μέρος 50 ηθοποιοί της πρώτης γραμμής μεταξύ των οποίων η Ρίκα Διαλυνά, η Άννα Φόνσου , η Ρία Τσαντή, η Μάρθα Καραγιάννη, ο Γιάννης Ζουγανέλης,ο Ζαχαρίας Ρόχας, ο Σπύρος Μπιμπίλας, η Λίλα Καφαντάρη, η Καλή Καλό, ο Απόστολος Κυρίτσης, η Μπέσυ Μάλφα, η Ρωζίτα Σιώκου,ο Γιάννης Σιαμσιάρης, η Τζόυ Μιχαηλίδου, ο Μάκης Δελαπόρτας,ο Γιάννης Ματαράγκας, ο Χρόνης Παυλίδης, ο Γιάννης Δρίτσας, η Μαίρη Βιδάλη,η Βίκυ Μπάδα, ο Δημήτρης Γιώτης, η Πέπη Οικονομοπούλου, η Άρια Δαμουλάκη, ο Αυγερινός Σουλόπουλος, Ανδροκλής Δεληολάνης, η Νένα Χρονοπούλου, η Ζωή Μασούρα, ο Ανδροκλής Δαμολάνης, η Άντα Αγοραστού, πΠάντης Κούσης, η Γεσθημανή Παπαδημητρίου,ο Πέτρος Φώσκολος, ο Κωστής Νομικός, ηΑλέκα Τουμαζάτου και άλλοι. Επίσης εκτέθηκαν έργα ηθοποιών που δεν είναι πια στη ζωή όπως Διονύσης Παπαγιαννόπουλος , Μίμης Φωτόπουλος, Χρήστος Πάρλας και Στρατής Τσοπανέλης.

Σύντομη ιστορία και δράση του Τ.Σ.Ε.Η:

Καταξιωμένο στη συνείδηση όχι μόνο των καλλιτεχνών αλλά και ολόκληρης της Ελληνικής Κοινωνίας, το Σ.Ε.Η. έχει καταφέρει άλλοτε με σκληρούς αγώνες και άλλοτε με προτάσεις και παρεμβάσεις του προς την Πολιτεία, να βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες εργασίας, τους όρους αμοιβής, αλλά και την εικόνα των μελών του ως πνευματικών ανθρώπων και δημιουργών.

Στην μακροχρόνια πορεία του, το Τ.Σ.Ε.Η. έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική ζωή του τόπου και πήρε μέρος στους αγώνες του ελληνικού λαού για ελευθερία, ανεξαρτησία, δημοκρατία και κοινωνική πρόοδο. Σπουδαίοι ηθοποιοί που ήταν δραστήρια μέλη του, πήραν μέρος σε όλους τους εθνικοαπελευθερωτικούς πολέμους, στην Εθνική Αντίσταση κατά της φασιστικής κατοχής, έδωσαν τη ζωή τους, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν.

Στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, το Τ. Σ.Ε.Η. διαλύθηκε από τη χούντα, αλλά τα μέλη του σχεδόν το σύνολο των ηθοποιών- αγωνίστηκαν για την ανατροπή της μέσα από διάφορες παράνομες οργανώσεις. Μετά την πτώση της δικτατορίας, το Σ.Ε.Η. επανασυστάθηκε και έδωσε μια σειρά σκληρές μάχες, πετυχαίνοντας να κερδίσει τον χαμένο χρόνο και να διασφαλίσει τα βασικά δικαιώματα των μελών του στις νέες συνθήκες. Μερικές από τις σημαντικότερες κατακτήσεις του Τ.Σ.Ε.Η. τα τελευταία χρόνια ήταν:

• Η καθιέρωση της αργίας της Δευτέρας • Η μείωση των παραστάσεων, σταδιακά, από 14 σε 8 την εβδομάδα • Η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στα Κρατικά και Ιδιωτικά θέατρα, στα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και τον Οπτικοακουστικό χώρο. • Η καθιέρωση ωραρίου εργασίας. • Η ίδρυση (επί Υπουργίας Μελίνας Μερκούρη, η οποία ήταν ενεργό μέλος του Σ.Ε.Η.) των ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΘΕΑΤΡΩΝ • Η λειτουργία του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΘΙΑΣΩΝ του Σ.Ε.Η. Σήμερα το Σ.Ε.Η., αριθμεί άνω των 3.000 μελών, συνεχίζει να αγωνίζεται για την ανάπτυξη της θεατρικής Τέχνης και την τόνωση της πνευματικής ζωής, μέσω της βελτίωσης της θέσης των ηθοποιών.

Ειδικότερα προωθεί τα εξής αιτήματα του Κλάδου των Ηθοποιών:

• Ανωτατοποίηση της θεατρικής παιδείας, σε πανεπιστημιακό επίπεδο και επαναφορά της άδειας άσκησης Επαγγέλματος του Ηθοποιού. • Μείωση της ανεργίας, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στα Κρατικά και τα Δημοτικά Θέατρα, την Τηλεόραση, το Ραδιόφωνο και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (με την εισαγωγή θεατρικών μαθημάτων στα σχολεία). • Τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας από τους εργοδότες. • Περιφρούρηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ηθοποιών, που κινδυνεύουν από τη λεγόμενη «ασφαλιστική μεταρρύθμιση».

Το Σ.Ε.Η. διοικείται από 17μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Στους κόλπους του λειτουργεί και το ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ του Σ.Ε.Η. (Τ.Α.Σ.Ε.Η.) που παρέχει επικουρική περίθαλψη στους ηθοποιούς και ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΘΙΑΣΩΝ (Ο.Ε.Θ.) που χορηγεί άτοκα δάνεια σε συνεταιρικούς θιάσους που συγκροτούνται από μέλη του Σ.Ε.Η. Στη διάθεσή σας ένα μικρό δείγμα από τα στιγμιότυπα των ημερών και των εκθεμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments