Ειδήσεις

Ερντογάν: Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα πήρε τα υψηλότερα ποσοστά

Ερντογάν: Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα πήρε τα υψηλότερα ποσοστά
Πιστοί οι ψηφοφόροι συνεχίζουν την παράδοση προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων για τον Ερντογάν.

Στο Βέλγιο συγκέντρωσε τα υψηλότερα ποσοστά του στην Ευρώπη ο Ερντογάν (74,8% των ψήφων) συνεχίζοντας την παράδοση προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα τα οποία παραθέτει σήμερα η βελγική εφημερίδα De Morgen, ψήφισαν συνολικά 142.463 Βέλγοι τουρκικής καταγωγής (η συμμετοχή ανήλθε στο 42,6% των εγγεγραμμένων),  με τον Ερντογάν να λαμβάνει στην εκλογική περιφέρεια της Αμβέρσας 79% και στις Βρυξέλλες 69,7% .

Επισημαίνεται  ότι η προτίμηση των Βέλγων τουρκικής καταγωγής στον Ερντογάν είναι ευεξήγητη εάν αναλογιστεί κανείς ότι προέρχονται από περιοχές της Τουρκίας όπου ο Ερντογάν παραδοσιακά συγκεντρώνει πολύ υψηλά ποσοστά.

Στην εκλογική επικράτηση του Ερντογάν είναι εξάλλου και σήμερα στραμμένο το ενδιαφέρον του βελγικού Τύπου, με την εφημερίδα L’ Echo να σημειώνει στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο ότι ο Eρντογάν αποτελεί πλέον, περισσότερο από ποτέ, τον απόλυτο αφέντη της Τουρκίας, δεδομένου ότι κατάφερε να κερδίσει την πιο δύσκολη εκλογική πρόκληση στα 15 χρόνια εξουσίας του, ενώ η συνταγματική μεταρρύθμιση της προηγούμενης χρονιάς του εξασφαλίζει διευρυμένα προνόμια.

Η ίδια εφημερίδα στο κύριο άρθρο της διατυπώνει την άποψη ότι η Τουρκία ολισθαίνει, αργά αλλά με βεβαιότητα, προς την κακή κατεύθυνση, μια και έχει μετατραπεί σε «εκλογική απολυταρχία», όπου διεξάγονται μεν εκλογές, όμως το δημοκρατικό οικοσύστημα βρίσκεται σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης, ενώ καλεί τους Τούρκους του Βελγίου «να σέβονται τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ελευθερία του λόγου που τους δίνεται και να περιορίσουν τα εθνικιστικά τους ξεσπάσματα».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments