Ελλάδα

Έργα 17χρονου πρόσφυγα στην φωτογραφική έκθεση του Αρείου Πάγου

Έργα 17χρονου πρόσφυγα στην φωτογραφική έκθεση του Αρείου Πάγου
Η φωτογραφική έκθεση της ΜΕΤΑδρασης, "Chios Land'', εγκαινιάστηκε σήμερα στον Άρειο Πάγο.

Εγκαινιάστηκε σήμερα στον Άρειο Πάγο παρουσία του προέδρου και της εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η φωτογραφική έκθεση της ΜΕΤΑδρασης, “Chios Land” με έργα του 17χρονου Σύρου ασυνόδευτου ανήλικα, Μουσταφά Ομάρ.

Η φωτογραφική έκθεση του Μουσταφά Ομάρ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2018 στη Χίο, από τη ΜΕΤΑδραση και την εισαγγελέα Χίου Σπυριδούλα Σταυράτη, με ιδιαίτερα θερμή αποδοχή.

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πέππας τόνισε: «Είναι μία εκδήλωση που μας ανοίγει τα μάτια σε μία πραγματικότητα που δεν αφορά μόνο την πατρίδα μας. Μας δίνει την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε ότι και μέσα στις τρικυμίες, μέσα στις θύελλες υπάρχει μία αχτίδα φωτός, ανοίγει μία σχισμή στον ορίζοντα που μπορεί να μας κάνει αισιόδοξους. Και στην προκειμένη περίπτωση αυτή η μικρή ελπίδα, αυτό το φως που φαίνεται είναι τα μάτια του έφηβου που έκανε αυτές τις θαυμάσιες εικόνες και μας δίνει την ευκαιρία να αισιοδοξήσουμε ότι κάποια στιγμή θα σταματήσουν οι άνθρωποι να φεύγουν από τις εστίες τους κι όσοι έφυγαν θα επιστρέψουν στη γη τους. Είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ειρήνη κι ανάπτυξη στον πλανήτη. Ο Ομάρ μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε μέσα από τα δικά του μάτια αυτήν την πραγματικότητα, και να προβληματιστούμε για το τι μπορούμε κι εμείς να κάνουμε».

Από την πλευρά της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου επισήμανε: «Ο Ομάρ όλα τα μετέτρεψε βάζοντας τους ένα θετικό πρόσημο σε χαρά και μόνο να τα βλέπεις τα έργα του φτάνει. Νομίζεις ότι δεν έχουν προέλθει από έναν ανήλικο ο οποίος ζει μόνος του. Δεν ξέρει κανείς τι να πρωτοθαυμάσει. Είμαστε όλοι συγκινημένοι. Ο Ομάρ θα επανενωθεί με την οικογένειά του. Εμείς θα θέλαμε να γίνει ελληνόπουλο. Είμαστε περήφανοι που πέρασε από τα χώματά μας, όπως είμαστε περήφανοι για όλα τα παιδιά που είναι εδώ, που σπουδάζουν. Οι πατρίδες είναι ίδιες για όλα τα παιδιά. Όλα τα παιδιά χωράνε στην Ελλάδα».

Με ιδιαίτερη συγκίνηση μίλησε κι η εισαγγελέας πρωτοδικών Χίου, Σπυριδούλα Σταυράτη σημειώνοντας: «Τον Μουσταφά τον γνώρισα πριν 1,5 χρόνο στη δομή φιλοξενίας της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο όπου υπηρετώ ως εισαγγελέας πρωτοδικών και λόγω της ιδιότητάς μου αυτής είμαι προσωρινή επίτροπος όλων των ασυνόδευτων ανηλίκων που φτάνουν στη χώρα. Ξεκίνησε από την εμπόλεμη Συρία κι ένα βράδυ με φουσκωτή βάρκα έφτασε στη Χίο. Αν ο Μουσταφά καταφέρει να ενωθεί με την αδερφή του με τη διαδικασία της επανένωσης τότε θα ξαναγεννηθεί η ελπίδα στους γονείς και στα αδέρφια του. Ο Μουσταφά βρέθηκε στη δομή φιλοξενίας της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο. Βρέθηκε σε ένα φιλόξενο σπίτι, οπού εκεί διέκριναν την κλίση του στη φωτογραφία. Η σκέψη μας για την έκθεση φωτογραφίας υλοποιήθηκε με τη βοήθεια της ΜΕΤΑδρασης, της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, του ιδρύματος “Μαρία Τσάκος” που φιλοξένησε την έκθεση και την ενθάρρυνση της εισαγγελέως Αρείου Πάγου. Την έκθεση αυτή επισκέφθηκαν πολλά σχολεία της Χίου, κι όπως χαρακτηριστικά μου είπε η διευθύντρια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης άλλαξε την εικόνα των παιδιών για τους πρόσφυγες. Είδαν ότι ο Μουσταφά είναι ένας έφηβος όπως κι αυτοί με τα ίδια όνειρα και την ίδια ανάγκη για ζωή. Κατάφερε μέσα από δύσκολες συνθήκες, όχι μόνο να δημιουργεί και να ονειρεύεται αλλά και να χαμογελά».

Ακόμη πρόσθεσε: «Είμαι ευλογημένη που υπηρετώ στο νησί της Χίου κι έρχομαι σε καθημερινή επαφή με αυτά τα παιδιά, επαφή που με κάνει μέρα με τη μέρα καλύτερο άνθρωπο. Σε ευχαριστώ Μουσταφά. Σε ευχαριστώ που όλο αυτό το διάστημα μαζί με τα άλλα παιδιά ανακαλύπτω την απεριόριστη δύναμη της ψυχής του ανθρώπου. Σε ευχαριστώ που μου δίνεις την ευκαιρία από το βήμα αυτό να απευθυνθώ σε όλα τα παιδιά της χώρας μας και σε όλα τα παιδιά του κόσμου με το μήνυμα από τη δική σου πορεία. Διεκδικήστε τα δικαιώματά σας βάλτε στόχους παλέψτε για να τους φτάσετε και μην αφήσετε κανέναν να σας αποπροσανατολίσει απ’ αυτούς. Κυνηγήστε τα όνειρά σας, να ξέρετε ότι πάντα θα υπάρχουν δίπλα σας άνθρωποι να σας βοηθήσουν να σας συμπαρασταθούν, να σας στηρίξουν. Εγκαταλείψτε τη σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου, την εικονική πραγματικότητα που ζείτε μέσα στον κόσμο αυτό, ανακαλύψτε τη φωτεινή πλευρά του και γενικότερα ανακαλύψτε την πραγματική ζωή. Εγώ προσωπικά, η γενιά μου, οι επόμενες κι οι προηγούμενες δεν αισθανόμαστε υπερήφανοι για τον κόσμο που σας παραδίδουμε, αλλάξτε τον δώστε μας τη δυνατότητα να νιώσουμε περήφανοι για εσάς, και για τον κόσμο όλο».

Η έκθεση πραγματοποιείται στην είσοδο του Αρείου Πάγου και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Ιουλίου και λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες 9 πμ- 3μμ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments