Διεθνή

Η μεγάλη απειλή για τη Μέρκελ πλησιάζει

Η μεγάλη απειλή για τη Μέρκελ πλησιάζει
Αναλυτές δεν αποκλείουν πως μπορεί να ανατραπεί η Άνγκελ Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει μια κρίσιμη εβδομάδα καθώς αναζητεί μια λύση στη μεταναστευτική κρίση η οποία θα ικανοποιήσει τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ και το κόμμα του, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) ως την 1η Ιουλίου προκειμένου να αποφύγει μια κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση για τη Μέρκελ;

Εκατό με πλέον ημέρες αφού ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση συνασπισμού υπό τη Μέρκελ, η καγκελάριος πρέπει να επιλύσει την πιο σοβαρή κρίση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ στα 12 χρόνια της θητεία της. Αν δεν βρεθεί συμβιβασμός μεταξύ του CSU και του κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), ενδέχεται να διασπαστεί η συμμαχία τους, που ξεκίνησε το 1949, με απρόβλεπτες συνέπειες για την καγκελάριο, την ΕΕ και τη Γερμανία.

Το CSU σκοπεύει να ανατρέψει την καγκελάριο;

Δεν είναι αυτός ο δηλωμένος στόχος του κόμματος, όμως οι επικεφαλής του έχουν ξεκαθαρίσει ότι αν οι συμφωνίες που θα συναφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν είναι επαρκείς, ο Ζέεχοφερ θα εκμεταλλευθεί τη θέση του ως υπουργός Εσωτερικών και θα ζητήσει να μην επιτρέπεται στους μετανάστες που έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες της ΕΕ να εισέρχονται σε γερμανικό έδαφος, παρακάμπτοντας τη Μέρκελ. Ο Ζέεχοφερ το θεωρεί θέμα αξιοπιστίας του CSU.

Οι Χριστιανοκοινωνιστές δεν θέλουν να φανεί ότι υποτάσσονται στη θέληση της Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι το έχουν κάνει πολύ συχνά μετά το ξέσπασμα της μεταναστευτικής κρίσης το 2015.

Εξάλλου στις 14 Οκτωβρίου το CSU έχει να αντιμετωπίσει τις αποφασιστικής σημασίας εκλογές στο κρατίδιο της Βαυαρίας, προπύργιό του επί δεκαετίες, το οποίο κινδυνεύει να χάσει εξαιτίας της ανόδου του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Οι Βαυαροί στηρίζουν τον Ζέεχοφερ και τον πρωθυπουργό του κρατιδίου Μάρκους Ζέντερ;

Οι ίδιοι το πιστεύουν, όμως μια έρευνα του ινστιτούτου Forsa που δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα έδειξε ότι μόνο το 44% των υποστηρικτών του CSU τάσσονται υπέρ της θέσης του Ζέεχοφερ. Εξάλλου μόνο το 38% των Βαυαρών δήλωσε ικανοποιημένο από το έργο του Ζέντερ κατά τις πρώτες 100 ημέρες της πρωθυπουργίας του. Αντίθετα το 43% έχει θετική άποψη για το έργο της Μέρκελ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments