Διεθνή

Ταϊλάνδη: Απεγκλωβίστηκαν τα τέσσερα πρώτα παιδιά – Σε κρίσιμη κατάσταση το ένα (pics&vids)

Ταϊλάνδη: Απεγκλωβίστηκαν τα τέσσερα πρώτα παιδιά –  Σε κρίσιμη κατάσταση το ένα (pics&vids)
Το πρωί η νέα επιχείρηση στην Ταϊλάνδη.

Τελείωσε για σήμερα η επιχείρηση διάσωσης των 12 παιδιών και του προπονητή τους στην Ταϊλάνδη που έχουν εγκλωβιστεί σε σπήλαιο εδώ και δύο εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο επικεφαλήςτης επιχείρησης «Η διάσωση έχει ολοκληρωθεί για τη νύχτα (σ.σ. τοπική ώρα) και θα ξεκινήσει ξανά σε 10-20 ώρες, επειδή έχουμε χρησιμοποιήσει όλο το οξυγόνο».

Σύμφωνα με τον ίδιο έχουν διασωθεί 4 παιδιά με την βοήθεια διασωστών και απομένουν 8 συν ο προπονητής τους. Η νέα επιχείρηση αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 8 το πρωί (τοπική ώρα).

Να σημειωθεί πάντως, ότι νωρίτερα, διασώστης που μίλησε στο Reuters είχε αναφέρει ότι βγήκαν από το σπήλαιο 6 παιδιά.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ένα από τα 4 διασωθέντα παιδιά είναι σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Στο σπήλαιο μπήκαν 18 δύτες, 5 Ταϊλανδοί και 13 ξένοι, όπως και 5 μέλη των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης. Θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι τα παιδιά βγήκαν από το σπήλαιο δύο ώρες νωρίτερα από την πιο αισιόδοξη εκτίμηση.

Το συγκλονιστικό βίντεο του απεγκλωβισμού των παιδιών: Δείτε εδώ

Tο πρώτο παιδί που απεγκλωβίστηκε από το σπήλαιο είναι ο Mongkol “Mark” Boonpiam, ηλικίας 14 ετών.

Η χείρα βοηθείας του Ντόναλντ Τραμπ

“Οι ΗΠΑ εργάζονται στενά με την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης για να βοηθήσουν να βγουν όλα τα παιδιά από τη σπηλιά με ασφάλεια. Πολύ θαρραλέοι και ταλαντούχοι άνθρωποι”, έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο twitter.

Οι κίνδυνοι

Τα παιδιά και ο προπονητής τους κινδυνεύουν από υποξία, σύμφωνα με τους γιατρούς -μία παθολογική κατάσταση όπου ο οργανισμός στερείται επαρκούς οξυγόνωσης- καθώς παραμένουν εγκλωβισμένοι για 13η ημέρα στο σπήλαιο.

Γενικευμένη υποξία συμβαίνει σε υγιείς ανθρώπους όταν ανεβαίνουν σε μεγάλο υψόμετρο όπου προκαλείται η ασθένεια του υψόμετρου, με πιθανές θανάσιμες επιπλοκές το πνευμονικό οίδημα μεγάλου υψόμετρου, και το εγκεφαλικό οίδημα μεγάλου υψομέτρου.

Οι διασώστες χρειάζονται 10 ώρες για να στήσουν ξανά την επιχείρηση και να αρχίσει και πάλι ο απεγκλωβισμός των παιδιών.

Ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι τη Δευτέρα τα πράγματα θα είναι δυσκολότερα καθώς στην περιοχή μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης ξέσπασε βροχή και υπάρχει κίνδυνος να ανέβει η στάθμη στο σπήλαιο.

Η συμβολική κίνηση των δυτών πριν μπουν στο σπήλαιο

Οι δύτες που ανέλαβαν τη δύσκολη αποστολή να βγάλουν τους εγκλωβισμένους από το σπήλαιο δημοσίευσαν μία φωτογραφία, πριν ξεκινήσουν την επιχείρηση.

«Εμείς, οι ειδικές δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού, μαζί με τη διεθνή ομάδα δυτών, είμαστε έτοιμοι να φέρουμε πίσω την ποδοσφαιρική ομάδα», έγραψαν στη φωτογραφία που δημοσίευσαν στο Facebook.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments