Ελλάδα

Αιγαίο: «Ναυμαχίες» με τράτες ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους ψαράδες

Αιγαίο: «Ναυμαχίες» με τράτες ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους ψαράδες
Θερμό επεισόδιο με πυροβολισμούς κατά Ελλήνων έλαβε χώρα στο Αιγαίο, κοντά στη Λέρο.

“Ναυμαχίες” μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αλιευτικών έχουν καταγραφεί πολλές φορές κατά το παρελθόν σε όλο το μήκος τον συνόρων, ωστόσο φέτος παρατηρείται αύξηση της προκλητικότητας από μέρους των Τούρκων στο Αιγαίο.

Χαρακτηριστικό της προκλητικότητάς τους είναι το σοβαρό επεισόδιο με πυροβολισμούς σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Κυριακής στο Αιγαίο, μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων ψαράδων, σχεδόν 300 μέτρα από τις ακτές της Λέρου.

Όπως κατήγγειλαν στον Alpha οι Έλληνες αλιείς από δύο ελληνικά καΐκια, οι Τούρκοι ψαράδες πυροβόλησαν προς το μέρος τους αρκετές φορές και κατά ριπάς.

Για να αποφύγουν τους τραυματισμούς, οι Έλληνες αλιείς αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από την περιοχή και ειδοποίησαν το Λιμενικό, που έσπευσε επιτόπου στο σημείο με δύο σκάφη. Μόλις έφτασε εκεί το λιμενικό, τα τουρκικά αλιευτικά ήδη είχαν ήδη ξεκινήσει να κινούνται προς τα διεθνή ύδατα.

Σύμφωνα με τους Έλληνες αλιείς τις τελευταίες μέρες οι συγκρούσεις Ελλήνων και Τούρκων ψαράδων είναι συχνό φαινόμενο, αλλά δεν έχουν φτάσει ποτέ σε τέτοιο βαθμό.

Φωτογραφία: «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ»

Ο Λευτέρης Γιαννούκας, που ήταν σε ένα από τα ελληνικά καΐκια αναφέρει: «Ακούσαμε 6 πυροβολισμούς. Οι δύο από αυτούς, ο τρίτος και ο τέταρτος ήταν κατά ριπάς. Το όπλο δεν ήταν ούτε κυνηγετικό, ούτε περίστροφο».

«Οι Τούρκοι ψαράδες ήταν σε απόσταση περίπου 200 μέτρων. Πρώτη φορά έχει γίνει τέτοιο περιστατικό, να μας πυροβολούν οι Τούρκοι. Φυσικά και φοβηθήκαμε, δεν το περιμέναμε», συμπλήρωσε ο Κώστας Τσίφτης.

Ένας από τους Έλληνες ψαράδες μίλησε στον ΑΝΤ1:

Διευθύντρια Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος»: Την Κυριακή στα ελληνικά χωρικά ύδατα ψάρευαν 10 τουρκικές μηχανότρατες

«Οι Τούρκοι τώρα πια έχουν αποθρασυνθεί. Είναι σαν να θεωρούν κεκτημένο δικαίωμα το να ψαρεύουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα». Με τις λέξεις αυτές περιέγραψε στο ΘΕΜΑ 104,6 η διευθύντρια ερευνών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος Αναστασία Μήλιου.

«Την περασμένη εβδομάδα είχαμε μια μηχανότρατα. Χθες είχαμε 10 μηχανότρατες από το Αγαθονήσι μέχρι και τη Λέρο», πρόσθεσε η κυρία Μήλιου σημειώνοντας ότι «τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη φτάνουν μέχρι και τα 100 μέτρα από τα νησιά».

Διαβάστε Eπίσης

Θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο: Τούρκοι ψαράδες πυροβόλησαν εναντίον Ελλήνων αλιέων ανοιχτά της Λέρου

Κουβέλης για Έλληνες στρατιωτικούς: Οι πιέσεις για την απελευθέρωση συνεχίζονται σε πολλαπλά επίπεδα