Πολιτική

Μέρκελ: Στενή επίβλεψη τέσσερις φορές το χρόνο μετά τα μνημόνια

Μέρκελ: Στενή επίβλεψη τέσσερις φορές το χρόνο μετά τα μνημόνια
Την μεταμνημονιακή ζωή της Ελλάδας σχολιάζει η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Η Ελλάδα βγήκε και επίσημα από τα μνημόνια μετά από οκτώ χρόνια και όλος ο πολιτικός και μη κόσμος ασχολείται με την επόμενη μέρα που ξημερώνει για τη χώρα. Μετά λοιπόν τον Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι το τέλος του προγράμματος δε σημαίνει το τέλος των μεταρρυθμίσεων και η Άνγκελα Μέρκελ μιλά για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, Καγκελάριος της Γερμανίας περιγράφει την «καθαρή» έξοδο και το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα ως «ένα καλό παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς το ίδιο το συμφέρον μας».

«Από το 2017 η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και πάλι, οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 10%» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι τα προηγούμενα χρόνια ολοκλήρωσαν επιτυχώς τα προγράμματά τους η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος.

  • Θα επιβλέπουμε εντατικά την Ελλάδα τέσσερις φορές το χρόνο

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβλέπει την Ελλάδα εντατικά τέσσερις φορές ετησίως την πρώτη περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος. Θα ελέγχει επιπλέον τις ελληνικές εγγυήσεις για τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πορείας. Μέχρι το 2022 η Ελλάδα θέλει να επιτυγχάνει ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ και κατόπιν να τηρεί τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες» συνεχίζει η ανακοίνωση της Καγκελαρίας και καταλήγει:

«Όλες οι χώρες του ευρώ στήριξαν την Ελλάδα σε αυτόν τον δρόμο της. Σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ έδειξαν κατ’ επανάληψη μεγάλη αλληλεγγύη. Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος του ΕΜΣ σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα, η οποία μελλοντικά θα χρηματοδοτείται και πάλι με τις δικές της δυνάμεις».

Διαβάστε Eπίσης

Reuters: Πριν ανοίξετε τις σαμπάνιες να θυμάστε τους πιστωτές

Μοσκοβισί: Η επόμενη μέρα μετά τα μνημόνια – Η αισιοδοξία και ο «βραχνάς» που παραμένει

Handelsblatt: Πέντε μύθοι και πέντε λάθη στη διάσωση της Ελλάδας

Η επόμενη μέρα από τα μνημόνια: Η προπαγάνδα των κομμάτων και η αλήθεια

Περισσότερα