Αυτοδιοίκηση

Ευρεία σύσκεψη για την αντιπυρική θωράκιση των Χανίων

Ευρεία σύσκεψη για την αντιπυρική θωράκιση των Χανίων
Η αντιπυρική θωράκιση της πόλης των Χανίων, ιδιαίτερα των περιοχών του αλσυλλίου Αγίου Ματθαίου και του παλιού λιμανιού της πόλης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του διευρυμένου οργάνου Πολιτικής Προστασίας του δήμου.

Η αντιπυρική θωράκιση της πόλης των Χανίων, ιδιαίτερα των περιοχών του αλσυλλίου Αγίου Ματθαίου και του παλιού λιμανιού της πόλης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του διευρυμένου οργάνου Πολιτικής Προστασίας του δήμου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων Δημοσθένης, Μπουντουράκης, αφού αναφέρθηκε στον γενικότερο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, τόνισε την ανάγκη ειδικά για την περιοχή του Αγίου Ματθαίου να εκπονηθεί, με βάση τα τωρινά δεδομένα, ειδικό σχέδιο εκκένωσης της περιοχής σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Παράλληλα, σημείωσε ότι χρειάζεται ενίσχυση του πυροσβεστικού σταθμού της περιοχής, ενώ επισήμανε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την οργάνωση εθελοντικής ομάδας από πολίτες. Όπως εξήγησε, οι πολίτες θα επιλεγούν με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και θα εκπαιδευτούν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ώστε να είναι σε θέση να συνδράμουν στο έργο της.

Στην σύσκεψη, εκπρόσωποι των κατοίκων της περιοχής του Αγίου Ματθαίου κατέθεσαν τον προβληματισμό τους για την εικόνα που υπάρχει σε σημεία του αλσυλλίου, επικεντρώνοντας στο ότι υπάρχουν τμήματα που δεν είναι εύκολα προσβάσιμα, ενώ πολλές περιουσίες ιδιωτών, κυρίως οικοπεδικές εκτάσεις, δεν έχουν καθαριστεί.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, υποστήριξε ότι στο αλσύλλιο του Αγίου Ματθαίου, του Προφήτη Ηλία και των Καθιανών έχει γίνει καθαρισμός που θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι συστάθηκε επιτροπή ελέγχου ιδιωτικών εκτάσεων εντός των ορίων του δήμου που δεν έχουν καθαριστεί. «Πρέπει ο κάθε πολίτης να καταλάβει ότι έχει την ευθύνη για τον καθαρισμό της ιδιοκτησίας του» υπογράμμισε.

Επίσης, ο κ. Βάμβουκας έκανε γνωστό ότι δήμος και δασική υπηρεσία συνεργάζονται για τη διάνοιξη δρόμων σε δασικές περιοχές, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως με την εφαρμογή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και την κύρωση των δασικών χαρτών θα κριθεί οριστικά και το ζήτημα των δημοσίων και ιδιωτικών δασικών εκτάσεων.

Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Χανίων, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την προμήθεια ειδικών καμερών επιτήρησης στην περιοχή του αλσυλλίου του Αγίου Ματθαίου, το σύστημα των οποίων θα ενεργοποιηθεί από την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παλιά πόλη, η οποία κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες παρουσιάζει πολύ υψηλή επισκεψιμότητα, σημείωσε ότι το μεγαλύτερο από αυτά αφορά την πρόσβαση οχημάτων έκτακτης ανάγκης λόγω της κατάληψης κοινόχρηστων δημόσιων χώρων. Προανήγγειλε ότι πλέον θα εφαρμοστεί με μεγάλη αυστηρότητα ο κανονισμός παραχώρησης, ωστόσο ζήτησε τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, καθώς, όπως είπε, στην υπηρεσία ελέγχου του δήμου υπηρετούν μόλις πέντε υπάλληλοι που αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες.

Τέλος, ο κ. Βάμβουκας έκανε γνωστό ότι έχει γίνει έλεγχος στα συστήματα πυρόσβεσης στην παλιά πόλη, καθώς και σε άλλα σημεία του δήμου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments