Διεθνή

Συμφωνία των Πρεσπών: Ο Νίμιτς καλεί τους Σκοπιανούς να πουν “ναι” στο δημοψήφισμα

Συμφωνία των Πρεσπών: Ο Νίμιτς καλεί τους Σκοπιανούς να πουν “ναι” στο δημοψήφισμα
Ως μια ιδανική λύση για τους Σκοπιανούς παρουσίασε ο Μάθιου Νίμιτς τη συμφωνία των Πρεσπών.

Συμφωνία των Πρεσπών: Την αποδοχή της συμφωνίας, τρεις εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, ζήτησε από το γειτονικό λαό ο Μάθιου Νίμιτς.

Συγκεκριμένα, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ σε συνέντευξή του στο «Balkaninsight», σχολίασε ότι είναι παράλογο οι Σκοπιανοί να περιμένουν καλύτερη συμφωνία στο μέλλον.

Άφησε έτσι και ένα “πλάγιο” μήνυμα στην αντιπολίτευση.

«Τους απαντώ: Δεν ξέρετε πού θα βρίσκεται τότε η ΕΕ, αν θέλουν να εντάξουν ένα νέο μέλος, δεν ξέρετε τις θα συμβεί στο ΝΑΤΟ, δεν ξέρετε τι θα γίνει στην Ελλάδα με τις αλλαγές κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά.

Εάν δεν υπάρξει τώρα συμφωνία τότε να περιμένετε 25 χρόνια ακόμα

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, τόνισε πως αν η ΠΓΔΜ απορρίψει την συμφωνία στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου ή στην Βουλή μπορεί να μεσολαβήσουν ακόμα 25 χρόνια έως ότου να υπάρξει νέα ευκαιρία για επίλυση του ονοματολογικού.

«Εάν δεν εγκριθεί, δεν διαβλέπω άλλη λύση βραχυπρόθεσμα (…) Χρειάστηκαν 25 χρόνια για να πετύχουμε αυτήν την λύση και ενδέχεται απαιτηθούν άλλα 25» εάν απορριφθεί, είπε.

Να σημειωθεί ότι ο Μάθιου Νίμιτς, υποστηρίζει πως η συμφωνία των Πρεσπών ικανοποιεί τα κύρια συμφέρονται και των δύο πλευρών.

Ακόμη θύμησε ότι όταν ξέσπασε η κόντρα για το όνομα το 1990, η κυρίαρχη εντύπωση στα Σκόπια ήταν πως ο χρόνος λειτουργούσε υπέρ τους.

Η Ελλάδα, πίστευε η σκοπιανή ηγεσία, σύντομα θα υποχωρούσε και η ένταση θα καταλάγιαζε, οδηγώντας σε αναγνώριση της χώρας με το συνταγματικό όνομά της.

Αντίθετα, ο ίδιος προειδοποιούσε πως η υπόθεση θα πρέπει να λυθεί το ταχύτερο δυνατό ώστε να δρομολογηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της νεότευκτης τότε χώρας. «Τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα αλλά μπορεί να πάνε και προς το χειρότερο».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments