Lifestyle

Μπιλ Κόσμπι: Ο “μπαμπάς της Αμερικής” που αποδείχτηκε κατά συρροή βιαστής

Μπιλ Κόσμπι: Ο “μπαμπάς της Αμερικής” που αποδείχτηκε κατά συρροή βιαστής
Ο Μπιλ Κόσμπι που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1937 μπήκε στη φυλακή μόνος. Εντελώς μόνος. Κοιμήθηκε σε ένα κρεβάτι βιδωμένο στο έδαφος και το πρωί είδε τηλεόραση με ένα φρουρό να τον επιτηρεί. Πλήρωσε όλα όσα έκανε σε δεκάδες γυναίκες. Το pagenews.gr ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής του γνωστού ηθοποιού, που έπεσε με πάταγο από τον θρόνο του.

Ο Μπιλ Κόσμπι καταδικάσθηκε πριν 2 χρόνια σε ποινή φυλάκισης τριών έως δέκα ετών για σεξουαλική επίθεση στην Άντρια Κόνσταντ. Ο 83χρονος σήμερα Κόσμπι κρίθηκε ένοχος για τρεις περιπτώσεις άσεμνης επίθεσης με επιβαρυντικές περιστάσεις επειδή νάρκωσε και επιτέθηκε σεξουαλικά στην άλλοτε φίλη του, την Άντρια Κόνσταντ, πρώην διοικητικό του πανεπιστημίου Temple, το 2004 στο σπίτι του στη Φιλαδέλφεια.

Ο ηθοποιός που για πολλούς αποτελεί την πιο χαρακτηριστική φιγούρα «μπαμπά» σε ολόκληρη την Αμερικανική τηλεόραση χαρακτηρίστηκε μετά τις αποκαλύψεις ως «βίαιος σεξουαλικός εγκληματίας». Σύμφωνα με την απόφαση ο Μπίλ Κόσμπι αφού εκτίσει 3 χρόνια στη φυλακή θα μπορέσει να διατυπώσει αίτημα αποφυλάκισης.

Actor and comedian Bill Cosby is helped as he leaves a court appearance where he faced a felony charge of aggravated indecent assault Wednesday, Dec. 30, 2015, in Elkins Park, Pa. Cosby was arrested and charged Wednesday with drugging and sexually assaulting a woman at his home in January 2004. (AP Photo/Mel Evans)

Περισσότερες από 50 ακόμη γυναίκες έχουν κατηγορήσει τον Κόσμπι για σεξουαλικές κακοποιήσεις που χρονολογούνται πριν από δεκαετίες, όμως οι περισσότερες κατηγορίες είναι πολύ παλιές για να ασκηθεί δίωξη.

Το προφίλ του ηθοποιού δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με τον γελαστό ηθοποιό με το πηγαίο χιούμορ που ο κόσμος είχε στο μυαλό του. Τι ήταν αυτό που οδήγησε το ηθοποιό να γίνει αυτό το… «σεξουαλικό αρπακτικό»;

Μπιλ Κόσμπι: Οι επιτυχίες

Γεννήθηκε σαν σήμερα στη Φιλαδέλφεια (ΗΠΑ) το 1937. Διακρίθηκε αρχικά στο είδος της ζωντανής κωμωδίας (“stand-up”), πραγματοποίησε το ξεκίνημα της καριέρας του σε διάφορα κλαμπ του Σαν Φρανσίσκο και αλλού, έως ότου συμμετάσχει σαν πρωταγωνιστής στο τηλεοπτικό σώου “I Spy” των 60ς. Αργότερα δημιούργησε το δικό του, δημοφιλές σώου “The Bill Cosby Show”, με το οποίο έγινε παγκόσμια γνωστός. Ήταν ένας από τους κυριώτερους παρουσιαστές της παιδικής τηλεοπτικής σειράς “The Electric Company”, δημιουργώντας επίσης, την εκπαιδευτικού τύπου εκπομπή (καρτούν) “Fat Albert and the Cosby Kids”, με θέμα μια παρέα νεαρών φίλων που μεγαλώνουν στην πόλη. Ακόμη, ο Κόσμπι πρωταγωνίστησε ο ίδιος σε αρκετές ταινίες.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 ο Κόσμπι δημιούργησε και πρωταγωνίστησε στο εμβληματικό σώου “The Cosby Show”, που διήρκεσε οκτώ τηλεοπτικές σεζόν, από το 1982 έως το 1992. Η εκπομπή ήταν πρώτη σε τηλεθέαση στο είδος της στην Αμερικανική Τηλεόραση, επί πέντε συνεχόμενα έτη (1985 – 1989).

Η σειρά αποτύπωνε με επιτυχή τρόπο τις εμπειρίες και την ανάπτυξη της προσωπικότητας των μελών μιας οικογένειας Αφροαμερικανών. Ο Κόσμπι παρήγαγε ακόμη τη σειρά “A Different World”, η οποία ακολούθησε σε δημοφιλία το βασικό του σώου. Πρωταγωνίστησε επίσης στο “Cosby from 1996 to 2000” και ήταν ο παρουσιαστής της σειράς “Kids Say the Darndest Things”, επί δυο περιόδους.

Το 2002 ο λογοτέχνης Molefi Kete Asante τον συμπεριέλαβε στο βιβλίο του “The 100 Greatest African Americans”. Το 1976, ο Μπιλ Κόσμπι κέρδισε ένα διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Amherst της Μασαχουσέτης. Η διατριβή του αναφερόταν στη χρήση του σόου του “Fat Albert and the Cosby Kids”, ως εκπαιδευτικού εργαλείου στο δημοτικό σχολείο.

Μπιλ Κόσμπι: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια και ο αλκοολικός πατέρας

Ο Μπιλ Κόσμπι γεννήθηκε το 1937 στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Ήταν το μεγαλύτερο από τα τέσσερα αδέρφια του. Δημοσιεύματα του ξένου τύπου υποστηρίζουν ότι ο πατέρας του, Γουίλιαμ Κόσμπι, ήταν αλκοολικός. Όταν ο Μπιλ Κόσμπι ήταν ακόμη παιδί ο πατέρας του κατατάχτηκε στο ναυτικό και έλειπε πολλούς μήνες από το σπίτι.

Τότε από οικονομικής άποψης τα πράγματα δυσκόλεψαν για την οικογένειά του. Όταν ήταν μόλις 8 χρονών έχασε τον κατά 2 χρόνια μικρότερο αδερφό του. Τότε ήταν που ένιωσε ότι εκείνος έπρεπε πλέον να φροντίσει τη μητέρα του και τα αδέρφια του αφού ήταν ο μεγαλύτερος άντρας της οικογένειας. Η μητέρα του δούλευε ως υπηρέτρια ενώ εκείνος είτε γυάλιζε παπούτσια, είτε παρέδιδε λαχανικά στο σπίτι προκειμένου να βοηθάει στο σπίτι.

Μπιλ Κόσμπι: Ο “κλόουν της τάξης”

Ήταν ιδιαίτερα διάσημος ανάμεσα στους συμμαθητές του, αλλά και… πλακατζής αφού έχει περιγράψει τον εαυτό του ως «ο κλόουν της τάξης». Οι καθηγητές του έλεγαν πως προτιμούσε να κάνει πλάκα από το να διαβάζει.

Όταν απέτυχε στις εξετάσεις στο Λύκειο, προτίμησε να δουλέψει ως μαθητευόμενος σε ένα τσαγκαράδικο αντί να δώσει εκ νέου εξετάσεις.

Αργότερα, προτίμησε να καταταγεί στο Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου εκπαιδεύτηκε ως βοηθός σε νοσοκομείο. Έμεινε τέσσερα χρόνια φροντίζοντας τραυματίες από τον πόλεμο στην Κορέα. Για τη συμβολή του, κέρδισε μια υποτροφία στο Temple University το 1961, για να γίνει γυμναστής. Κατά τις σπουδές του έπαιζε και στην ομάδα ράγκμπι.

Μπιλ Κόσμπι: Η αρχή της καριέρας του

Όταν δούλεψε ως bartender σε ένα κλαμπ της Φιλαδέλφεια ανακάλυψε πόσο εύκολα μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να γελάνε. Ήταν η στιγμή που αποφάσισε να κυνηγήσει το stand up comedy.

Άρχισε δειλά δειλά να εμφανίζεται σε διάφορα κλαμπ. Το 1963 είναι η χρονιά που εμφανίζεται για πρώτη φορά στο “Tonight Show”, εμφάνιση η οποία τον οδηγεί να υπογράψει συμβόλαιο με την Warner Bros και κάνει την εκπομπή το 1964 «Bill Cosby Is a Very Funny Fellow…Right!». Το όπλο του ήταν οι παιδικές του αναμνήσεις και σε πολλούς έκανε εντύπωση ότι δεν έθιξε τον ρατσισμό. Το 1983 πρωταγωνιστεί στην ταινία Bill Cosby: Himself, η οποία μέχρι σήμερα θεωρείται η καλύτερη comedy concert film.

Ως ηθοποιός, πρωταγωνιστεί στο τηλεοπτικό σόου «I Spy» των 60’s και γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός που πρωταγωνιστεί ποτέ στην τηλεόραση. Την στιγμή που παραλάμβανε το τρίτο βραβείο Emmy για την ερμηνεία του είχε πει: «Αφήστε το μήνυμα να γίνει γνωστό στους μισαλλόδοξους και τους ρατσιστές ότι η γνώμη τους δεν μετράει». Το τραγούδι έρχεται να προστεθεί στην επιτυχημένη του πορεία στο stand up comedy.

Ήταν ένας από τους κυριότερους παρουσιαστές της παιδικής τηλεοπτικής σειράς «The Electric Company» Δημιούργησε επίσης, την εκπαιδευτικού τύπου εκπομπή καρτούν «Fat Albert and the Cosby Kids», με θέμα μια παρέα νεαρών φίλων που μεγαλώνουν στην πόλη.

Μπιλ Κόσμπι: Όταν έκανε το «The Cosby Show»

Η πραγματική επιτυχία όμως έρχεται το 1984 όταν δημιούργησε και πρωταγωνίστησε στο εμβληματικό σόου «The Cosby Show», που διήρκεσε οκτώ τηλεοπτικές σεζόν, από το 1982 έως το 1992. Η εκπομπή ήταν πρώτη σε τηλεθέαση στο είδος της στην Αμερικανική Τηλεόραση, επί πέντε συνεχόμενα έτη (1985 – 1989).

View this post on Instagram

Happy 33rd Anniversary to the Iconic Groundbreaking Sitcom “The Cosby Show”

A post shared by Bill Cosby (@billcosby) on

Η επιτυχία της κρύβεται στο ότι αποτύπωνε με επιτυχή τρόπο τις εμπειρίες των μελών μιας οικογένειας Αφροαμερικανών, αντλώντας επιρροές και από τις δικές του εμπειρίες.

Το 1992 αποκτά και το δικό του αστέρι στο Hall of Fame. Η περιουσία που έβγαλε από την καριέρα του έχει φτάσει μέχρι και τα 400 εκατομμύρια δολάρια.

View this post on Instagram

Come and watch me on the Arsenio Hall Show tonight for #Laughs

A post shared by Bill Cosby (@billcosby) on

Μπιλ Κόσμπι: Πέφτοντας με πάταγο από τον θρόνο του

Ο φαινομενικά καλοκάγαθος ηθοποιός και συγγραφέας, με το προσωνύμιο “Ο μπαμπάς της Αμερικής”, που μέσα από τις εκπομπές του, με έμφαση στην κωμωδία stand-up βοήθησε στο να παρουσιαστεί μια λιγότερο στερεοτυπική εικόνα των Αφροαμερικανών, έπεσε με πάταγο από το βάθρο του όταν οι φήμες περί σεξουαλικής βιαιότητας που κυκλοφορούσαν επί χρόνια επιβεβαιώθηκαν τελικά με δικαστική ετυμηγορία.

Ήδη από το 2005 είχε κατηγορηθεί από την Andrea Constand πως ένα χρόνο πριν, την είχε ναρκώσει και την είχε βιάσει, αλλά λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες, ενώ ήλθε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την καταγγέλλουσα. Η δημοσιοποίηση της υπόθεση οδήγησε και άλλες γυναίκες να κατηγορήσουν τον Κόσμπι για παρόμοιες μεθόδους σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμού, αλλά πολύ σύντομα οι σχετικές κατηγορίες ξεχνιούνταν ως το Φλεβάρη του 2014, όταν τα πρωτοσέλιδα πολλών αμερικανικών εφημερίδων γέμισαν με συνεντεύξεις των θυμάτων.

Την ίδια εποχή ο κωμικός Hannibal Buress κυκλοφόρησε ένα βάιραλ βίντεο στο οποίο κατηγορούσε τον Κόσμπι ως βιαστή, οδηγώντας περισσότερα θύματα στη δημοσιότητα. Ο Κόσμπι εξακολουθούσε να μην υφίσταται δικαστική όχληση, ωστόσο ήδη η φήμη του είχε σπιλωθεί σε σημείο που μεγάλα δίκτυα όπως το NBC και ο διαδικτυακός κολοσσός Netflix ακύρωσαν σχέδια με πρωταγωνιστή τον Κόσμπι.

Στους μήνες που ακολούθησαν ο αριθμός των καταγγελλιών εκτοξεύθηκε σε πάνω από πενήντα, με τον ίδιο να τηρεί τη στάση που είχε από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η σχετική φημολογία, δηλαδή την πλήρη άρνηση των κατηγοριών. Όταν δήλωσε δημόσια πως οι γυναίκες αυτές έλεγαν ψέμματα, εκείνες ανταπάντησαν με μήνυση για δυσφήμιση.

Η αρχή του τέλος για τον ίδιο ήταν η δημοσιοποίηση στοιχείων από τη δικογραφία του 2005 τον Ιούλη του 2015, όπου παραδεχόταν πως είχε προμηθευτεί συνταγογραφούμενα ηρεμιστικά για να τα χορηγήσει σε γυναίκες με τις οποίες ήθελε να έρθει σε επαφή. Λίγους μήνες μετά ένας νέος εισαγγελέας στην κομητεία του Μοντγκόμερι στην Πενσυλβάνια απήγγειλε κατηγορίες βαριάς σεξουαλικής επίθεσης για την υπόθεση Constand, λίγες μέρες πριν την παραγραφή της. Η πρώτη του δίκη το 2017 δεν κατέληξε σε απόφαση λόγω κακοδικίας. Tον Απρίλη του 2018 διεξήχθη νέα δίκη, στην οποία κρίθηκε ένοχος.

Μπιλ Κόσμπι: Η πρώτη μέρα στη φυλακή

Ο Μπιλ Κόσμπι πέρασε εντελώς μόνος την πρώτη του μέρα στην φυλακή της Πενσιλβάνια όπου κρατείται, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Washington Post.

Ο Κόσμπι κοιμήθηκε μόνος του σε ένα κρεβάτι βιδωμένο στο έδαφος, σε ένα κελί που δε μοιράζεται με κανέναν. Όταν το πρωί της Τετάρτης η πόρτα του κελιού άνοιξε, πήγε σε ένα δωμάτιο με τηλεόραση που ήταν άδειο, με εξαίρεση τους φρουρούς του. Τα κελιά γύρω από το δικό του στην πτέρυγα όπου κρατείται ήταν άδεια.

Ο Κόσμπι έφαγε πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό μόνος του. Προαυλίστηκε χωρίς παρέα. Τέσσερις φορές εκείνη τη μέρα ένας σωφρονιστικός υπάλληλος έκανε καταμέτρηση των κρατουμένων στην πτέρυγα, και ο αριθμός ήταν πάντα ο ίδιος: 1. Αργά το βράδυ ένας φρουρός φώτισε με το φακό του το κελί του Κόσμπι για να σιγουρευτεί ότι ήταν ακόμα μέσα.

Οι φρουροί οδήγησαν τον Κόσμπι στο κεντρικό κτίριο της φυλακής. Πόζαρε για τη φωτογραφία, άφησε τα ρούχα του για να φορέσει τα ρούχα της φυλακής και έγινε ο κρατούμενος ΝΝ7687. Στη συνέχεια κάθισε για να δειπνήσει τρώγοντας κεφτέδες, υπό την επίβλεψη ενός φρουρού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι κατά κύριο λόγο συμπτωματικό το ότι ο Κόσμπι εστάλη σε μία ολοκαίνουργια φυλακή, χωρίς πολλούς κρατούμενους. Οι διευθύνοντες τη φυλακή αποφάσισαν για προληπτικούς λόγους να τον απομονώσουν από τους άλλους κρατούμενους μέχρι να καταλήξουν στο πώς θα διαχειριστούν έναν από τους πιο διάσημους καταδικασθέντες για σεξουαλική επίθεση στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του. Εκπρόσωπος της φυλακής εξήγησε πως ο Μπιλ Κόσμπι είναι «υψηλού προφίλ» κρατούμενος, και «προφανώς η ασφάλεια είναι το υπέρτατο ζήτημα μέσα σε μία φυλακή».

Ο Κόσμπι τρώει, κοιμάται και περνά το χρόνο του στην άδεια πτέρυγα της φυλακής, καταναλώνοντας το ίδιο φαγητό που τρώνε και οι άλλοι κρατούμενοι στις άλλες πτέρυγες. Ο ηθοποιός δεν μπορεί να δεχθεί επισκέπτες, πέρα από τους δικηγόρους του και τυχόν θρησκευτικούς του διδασκάλους. Μπορεί να παρακολουθεί τηλεόραση μόνος του όταν δεν είναι κλειδωμένος στο κελί του. Μπορεί να περπατήσει μόνος του στη μικρή αυλή έξω από την πτέρυγα για τέσσερις ώρες τη μέρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments