Ελλάδα
pagenews.gr / Ελλάδα / ΕΛΑΣ: Το πρόγραμμα «Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.Α.Σ» σε 322 περιοχές της χώρας
ΕΛΑΣ: Το πρόγραμμα «Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.Α.Σ» σε 322 περιοχές της χώρας | Pagenews.gr
Pagenews Team

Το πρόγραμμα «Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.Α.Σ» της ΕΛΑΣ σε 322 περιοχές της χώρας

Εποχούμενες περιπολίες σε κάθε δήμο της χώρας και συνεχή εμφανή παρουσία αστυνομικών, όλο το 24ωρο.

Με έμφαση στις περιοχές με αυξημένα προβλήματα.

Αυτό προβλέπει ο νέος, φιλόδοξος επιχειρησιακός σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ, για την πρόληψη και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στο δρόμο. Την αναβάθμιση της ανταπόκρισης των αστυνομικών υπηρεσιών στις ανάγκες και την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών, μέχρι την τελευταία γωνιά της Ελλάδας.

Το νέο πρόγραμμα αστυνόμευσης «βαφτίστηκε» συμβολικά με το όνομα του ήρωα της αρχαιότητας Περσέα («Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.Α.Σ.»). Σημαίνει «Πρόγραμμα Ελεγχόμενης Ρεαλιστικής, Στοχευμένης, Εμφανούς Αστυνόμευσης».

Εγκαινιάστηκε σήμερα από τον Αρχηγό, αντιστράτηγο Αριστείδη Ανδρικόπουλο και την παρακολούθησαν, εκτός των άλλων, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη και η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα- Σιδηροποπυλου, καθώς και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Ο σχεδιασμός εκπονήθηκε απο την Ελληνική Αστυνομία, με εντολή του αρχηγου κ. Ανδρικόπουλου, ενώ αποτελείται απο 58 επιμέρους σχέδια, προσαρμοσμένα σε κάθε αστυνομική διεύθυνση της επικράτειας ξεχωριστά και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, ενώ έχουν οριστεί αξιωματικοί για την εποπτεία και τον έλεγχο της εφαρμογής του, σε συνολικά 322 γεωγραφικούς τομείς όλης της χώρας.

Το πρόγραμμα «Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.ΑΣ.» περιλαμβάνει ένα πλέγμα αστυνομικών περιπολιών, που αποτελούν τον κορμό της εμφανούς αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα, με βασική φιλοσοφία δράσης την αποτρεπτική παρουσία της Αστυνομίας και την πρόληψη της παραβατικότητας.

Οι βασικοί άξονες του επιχειρησιακού σχεδίου «Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.ΑΣ.» είναι:

 •  εμφανείς εποχούμενες περιπολίες σε κάθε περιοχή της χώρας, κάθε ημέρα, κάθε στιγμή του εικοσιτετραώρου,
 • κανένας Δήμος της χώρας χωρίς μία τουλάχιστον εμφανή εποχούμενη περιπολία στην περιοχή του (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που η περιπολία καλύπτει τις περιοχές δύο το πολύ όμορων Δήμων),
 • συνεχής εποπτεία για την εφαρμογή του σχεδίου σε όλα τα επίπεδα της διοικητικής ιεραρχίας του Σώματος
 • ‘Οπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, για το σχεδιασμό των 58 επιμέρους επιχειρησιακών σχεδίων που συνθέτουν το ολοκληρωμένο πρόγραμμα, ελήφθησαν υπόψη, συνεκτιμήθηκαν και αξιολογήθηκαν ανάλογα:
 • οι ιδιαίτερες αστυνομικές ανάγκες κάθε περιοχής,
 • τα εγκληματολογικά, πληθυσμιακά και γεωμορφολογικά δεδομένα,
 •  η σύνθεση των πληθυσμιακών ομάδων,
 •  το οδικό δίκτυο και η συχνότητα εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων,
 •  η ύπαρξη ή μη χρόνιων καταστάσεων που επιβάλλουν ιδιαιτέρως αυξημένη αστυνομική παρουσία σε συγκεκριμένες περιοχές,
 • το έμψυχο δυναμικό και τα διαθέσιμα μέσα,
 •  ο ιδιαίτερος χαρακτήρας κάθε περιοχής (νησιωτική, τουριστική, ορεινή, παραμεθόριος κ.λπ.) και γενικά
 •  κάθε στοιχείο, το οποίο κρίθηκε χρήσιμο να συμβάλλει στην πλέον πρόσφορη και ορθολογική επιλογή.

Τα 58 επιμέρους επιχειρησιακά σχέδια παρουσιάστηκαν σήμερα από τους Γενικούς Αστυνομικούς Διευθυντές Αττικής και Θεσσαλονίκης και τους Γενικούς Περιφερειακούς Αστυνομικούς Διευθυντές της χώρας.

Ετικέτες: 
2018