Συνεντεύξεις

Ζωή Ναούμ: “Κάθε μας σκέψη έχει έναν παραλήπτη, ακόμα κι αν αυτός είναι κάτι άυλο, μια ιδέα”

Ζωή Ναούμ: “Κάθε μας σκέψη έχει έναν παραλήπτη, ακόμα κι αν αυτός είναι κάτι άυλο, μια ιδέα”
Μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη με την αρθρογράφο του pagenews.gr Ζωή Ναούμ.

Η Ζωή Ναούμ ανήκει στο δυναμικό του pagenews.gr και μέσα από το blog της εστιάζει στις ανθρώπινες σχέσεις, την ψυχολογία και σε θεματολογία που έχει σχέση με τα παιδιά.

Τώρα παραχωρεί μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο pagenews.gr, στην οποία μιλάει -μεταξύ άλλων- για το νέο της βιβλίο «Γράμματα που αναζητούν παραλήπτες».

«Ο Γιώργος δεν πρόλαβε να πει στη μητέρα του όσα ήθελε, γιατί εκείνη έφυγε νωρίς.

Η Μαρία δεν μπόρεσε ποτέ να καταλάβει τον πατέρα της.

Η Λουκία νιώθει ότι ο σύζυγός της δεν την άκουγε πραγματικά, όσο ήταν παντρεμένοι.

Ο Ανδρέας έχει πολλά να πει στον εραστή της γυναίκας του».

Γράμματα που αναζητούν παραλήπτες από τη Ζωή Ναούμ

Ποια ανάγκη σε ώθησε να γράψεις Ζωή το βιβλίο «Γράμματα που αναζητούν παραλήπτες»;

Μια ανάγκη κάνει το μολύβι να κυλάει πάνω στο χαρτί, τα δάχτυλα να τρέχουν πάνω στο πληκτρολόγιο: η ανάγκη να εκφραστούν τ’ ανείπωτα, να πάρουν σάρκα και οστά και μέσα από την καταγραφή τους να έρθει μια κάποια λύτρωση, να αισθανθεί ο συγγραφέας την κάθαρση. Στο μυαλό μου τίποτα δεν είναι πιο βαθύ και πιο προσωπικό από ένα γράμμα. Κάθε μας σκέψη έχει έναν παραλήπτη, ακόμα κι αν αυτός είναι κάτι άυλο, μια ιδέα. Η απεύθυνση είναι αυτή που κάνει τη διαφορά ανάμεσα σ’ ένα κείμενο επιστολικού χαρακτήρα και σ’ όλα τα άλλα είδη πεζού λόγου. Δημιούργησα ήρωες, λοιπόν. Είκοσι διαφορετικά πρόσωπα με μια κοινή ανάγκη: να μιλήσουν. Τους έδωσα τη φωνή μου, τους επέτρεψα να ακουστούν και όταν, μετά την ολοκλήρωση του έργου μου, ξαναδιάβασα όσα είχαν να πουν, βρήκα κομμάτια του εαυτού μου – λιγότερο ή περισσότερο κρυμμένα – μέσα σε καθένα από αυτά.

Τι επιθυμείς να περάσεις στο αναγνώστη σου;

Όταν γράφεις κάτι και επιλέγεις να το δημοσιεύσεις αντί να το κλείσεις μέσα σ’ ένα συρτάρι, δεν μπορεί παρά ν’ αποζητάς το μοίρασμα. Ικανοποιείς, πρωτίστως, τη δική σου επιθυμία να ακουστείς. Θέλησα να ακουστώ, λοιπόν, να αγγίξω ψυχές, να νιώσουν οι αναγνώστες των επιστολών μου την ταύτιση με ένα ή περισσότερα από τα πρόσωπα του βιβλίου. Να μού πει κάποιος «με βρήκα ανάμεσα στις σελίδες σου», να σκεφτώ αυθόρμητα «Αλήθεια; Κι εγώ εκεί ήμουν!» και να βιώσουμε και οι δύο τη χαρά μιας τέτοιας ξεχωριστής «συνάντησης».

Πώς ήρθε η έμπνευση;

Η ιδέα για το βιβλίο γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, λίγο καιρό μετά την πρώτη μου συνάντηση με το Βασίλη Βασιλικό, στον οποίο και είναι αφιερωμένο το βιβλίο, καθώς αποτέλεσε μοναδική πηγή έμπνευσης. Είχα τη χαρά και την τιμή να μαθητεύσω κοντά του, στο πλαίσιο ενός σεμιναρίου δημιουργικής γραφής που πραγματοποιούταν στον χώρο της «Ανοιχτής Τέχνης». Με τη δική του ενθάρρυνση και διαρκή υποστήριξη, το βιβλίο ολοκληρώθηκε μέσα σε 3 μήνες, περίπου στα μέσα του Μαρτίου του 2018.

Θα γίνει μεταφορά του βιβλίου στο θέατρο;

Τα γράμματά μου θα παρουσιαστούν με τη μορφή δραματοποιημένης αφήγησης σ’ έναν υπέροχο χώρο, στο Beverley café bistrot, στις 19 Οκτωβρίου. Είχα την τύχη να αγκαλιάσουν τη δουλειά μου ξεχωριστοί άνθρωποι από τον χώρο των τεχνών: η Βίκυ Πάστρα, που ανέλαβε τη σκηνοθετική επιμέλεια, η Λίζυ Ξανθοπούλου που θα μάς ταξιδέψει με τη μοναδική ερμηνεία της και ο σπουδαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Βασίλης Ευταξόπουλος, που μάς «χάρισε» τη φωνή του. Υπάρχει στο μυαλό μας η ιδέα για μια πιο ολοκληρωμένη θεατρική εκδοχή του έργου στο μέλλον, αλλά προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί κάτι συγκεκριμένο.

Πώς γνωρίστηκες με τη Λίζυ Ξανθοπούλου;

Με τη Λίζυ Ξανθοπούλου γνωριστήκαμε μέσω της κοινής μας φίλης, Βίκυς Πάστρα. Ήταν μια συνεργασία που «κούμπωσε» αμέσως, σαν έρωτας με την πρώτη ματιά. Εκείνη εμπνεύστηκε από τις επιστολές μου κι εγώ στο πρόσωπό της βρήκα τον άνθρωπο που θα ήθελα να τους δώσει πνοή. Το έργο μου σταμάτησε εδώ και καιρό, λοιπόν, να αποτελεί «προσωπική υπόθεση» και πλέον έχει εξελιχθεί σε ένα κοινό δημιούργημα τριών γυναικών που έχουν το κέφι και το όραμα που απαιτεί η τέχνη, για να υπηρετείται σωστά…

Ταυτότητα:

Το βιβλίο «Γράμματα που αναζητούν παραλήπτες» θα παρουσιαστεί στο Beverley café bistrot την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου στις 22:00.

Τηλ: 2155150373

Κείμενο: Ζωή Ναούμ Σκηνοθετική επιμέλεια: Βίκυ Πάστρα Ερμηνεία: Λίζυ Ξανθοπούλου Φωνή: Βασίλης Ευταξόπουλος.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από την Δυάς Εκδοτική Είσοδος ελεύθερη. – Απαραίτητη κράτηση Beverley café bistrot : Πλατεία Ελευθερωτών 10 Χαλάνδρι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments