Αθλητισμός

Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο: Il Fenomeno Vero

Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο: Il Fenomeno Vero
Σαν σήμερα πριν από 44 χρόνια ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο έβλεπε για πρώτη φορά το φως της ημέρας. Το pagenews.gr ξετυλίγει το κουβάρι της καριέρας του ανθρώπου που οι Ιταλοί αποκάλεσαν "Ένα αληθινό φαινόμενο"...

Αναμφίβολα πρόκειται για έναν από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο Ιταλός Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 9 Νοεμβρίου 1974 στην πόλη Κονελιάνο.

Άρχισε την επαγγελματική καριέρα του το 1991 στην Πάντοβα και μετά από δύο χρόνια πήρε μεταγραφή για την Γιουβέντους. Για περισσότερο από μία δεκαετία, έγινε ο «κινητήριος μοχλός» της «Γηραιάς Κυρίας», σημειώνοντας 208 γκολ σε 513 αγώνες.

Το 2012 ο «Μέγας Αλέξανδρος» του ιταλικού ποδοσφαίρου πήγε στην Αυστραλία για να παίξει στην Σίδνεϊ και το 2014 μέτρησε δέκα συμμετοχές στην Ινδία με τους Ντέλι Ντάϊναμος. Αναντικατάστατο στέλεχος της «σκουάντρα ατζούρα» σημείωσε 27 γκολ σε 91 συμμετοχές και μεταξύ άλλων, κατέκτησε το Μουντιάλ 2006, το Champions League (1996) και επτά φορές το Καμπιονάτο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν εγκατέλειψε την Γιουβέντους, ούτε όταν υποβιβάσθηκε για το γνωστό σκάνδαλο.

Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο: Η συμβουλή της μαμάς να παίζει τερματοφύλακας

Μικρό παιδί στο Κονελιάνο, ο Αλεσάντρο είχε έναν κήπο στο σπίτι του. Και αυτό τον βοήθησε να περνάει δεκάδες ώρες εκεί, με μπάλα στα πόδια. Και στα… χέρια. Όσο ήταν στην παιδική ομάδα του AC San Vendemiano, ο Ντελ Πιέρο αγωνιζόταν ως τερματοφύλακας μέχρι την ηλικία των 7 χρόνων. Ο λόγος ήταν ο φόβος της μαμάς!

Η μητέρα του του έλεγε πως αν παίζει τερματοφύλακας δεν θα ιδρώνει αρκετά και πως δεν θα είχε μεγάλο κίνδυνο να τραυματιστεί. Μέχρι που ένας από τους αδερφούς του έπιασε τη μητέρα του και της είπε πως ο Αλεσάντρο έχει μεγάλο ταλέντο. Και πως είναι πολύ καλός στην επίθεση.

Το 1988, σε ηλικία 13 ετών, σε έναν αγώνα της ομάδας του, τον είδαν σκάουτερ και αμέσως του άλλαξαν ομάδα και θέση. Ο Ντελ Πιέρο συνέχισε να αγωνίζεται στην Πάντοβα και την πρώτη του φορά ως επαγγελματίας (1991) έπαιξε σε 4 αγώνες στη δεύτερη κατηγορία της Ιταλίας. Την επόμενη χρονιά αγωνίστηκε σε 10 αγώνες της Πάντοβα και σκόραρε και το πρώτο του γκολ σε επαγγελματικό επίπεδο.

Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο: Όταν απαρνήθηκε τη Μίλαν για τα μάτια της Γιούβε

Ο Ντελ Πιέρο δεν έκρυψε ποτέ τη μεγάλη του αγάπη για τη Γιουβέντους. Από μικρό παιδί όταν τον ρωτούσαν τι ομάδα είναι, απαντούσε δίχως δεύτερη σκέψη. “Γιούβε”. Το ίδιο είπε και όταν η Μίλαν, βλέποντάς τον στην Πάντοβα, πλησίασε και ζήτησε την απόκτησή του.

“Γιούβε. Δεν πάω αλλού”, η αφοπλιστική απάντηση του νεαρού τότε και σίγουρα ανερχόμενου ποδοσφαιριστή. Το καθυστέρησε τόσο πολύ, που οι… προσευχές του εισακούστηκαν. Η Γιουβέντους πήρε το μήνυμα.

έκανε ντεμπούτο τον Σεπτέμβριο του 1993 απέναντι στη Φότζια, ως αλλαγή. Το πρώτο του γκολ το πέτυχε στο επόμενο παιχνίδι, κόντρα στη Ρετζιάνα και πάλι ως αλλαγή, ενώ στο πρώτο του παιχνίδι που άρχισε ως βασικός, με αντίπαλο την Πάρμα, σημείωσε τρία τέρματα. Εκεί έδειξε ποιος είναι… Και ήταν η αρχή μιας αυτοκρατορίας!

Η περίοδος 1997-1998 ήταν η καλύτερη της καριέρας του. Σκόραρε 21 φορές στη Serie A και άλλες 10 φορές στο Τσάμπιονς Λιγκ ενώ και στις δύο διοργανώσεις βγήκε πρώτος σκόρερ. Αξιοσημείωτο γεγονός, το φάουλ που έβαλε με τη Μονακό στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ εκείνης της περιόδου. Η Ευρώπη είχε αρχίσει να μαθαίνει το όνομά του στην πορεία της Γιουβέντους προς τον τελικό και το γκολ με τακουνάκι του Ντελ Πιέρο απέναντι στην Ντόρτμουντ αποτελεί ως και σήμερα highlight σε σήμα εκπομπών.

Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο: Ο τραυματισμός, η στάση της διοίκησης, ο κόσμος

Παραμονές των 24ων γενεθλίων του, ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο τραυματίστηκε σοβαρά και έχασε ολόκληρη τη σεζόν 1998-99. Αυτό όμως δεν στάθηκε ικανό να κλονίσει την εμπιστοσύνη που του είχε η διοίκηση.

Όσο για τον κόσμο… Είχε γίνει ήδη το ίνδαλμα της ομάδας και μιας ολόκληρης χώρας. Στη συνέχεια πραγματοποίησε εντυπωσιακό come back και συνάμα άρχισε να διχάζει τον κόσμο, κυρίως με την παρουσία του στο Euro 2000.

Οι μετοχές του είχαν αρχίσει να εκτοξεύονται ωστόσο κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για βεντετισμό. Και ούτε που σκέφτηκε ποτέ να φύγει από την Γιουβέντους. Όσα λεφτά και να του έταζαν αντίπαλες ομάδες. Και ακόμα όταν η «Γιούβε» υποβιβάστηκε βρέθηκε από την αρχή στην πρώτη γραμμή. Πιστός στρατιώτης αναλαμβάνοντας να σηκώσει τον Σταυρό του μαρτυρίου. Η ομάδα φυσικά επέστρεψε στην Serie A και ο Ντελ Πιέρο πρόσθεσε ένα ακόμα παράσημο ήθους, που του χάρισε ο κόσμος.

Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο: Οι αριθμοί

Αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών για τη Γιουβέντους με 290 γκολ και κορυφαίος σε συμμετοχές στην ιστορία της Γιουβέντους με 705.

Μαζί με τον Ρομπέρτο Μπάτζο είναι στην 4η θέση της λίστας με τους κορυφαίους σκόρερ της εθνικής Ιταλίας, έχοντας πετύχει 27 γκολ.

Είναι στην 9η θέση της λίστας με τους κορυφαίους σε συμμετοχές στην «σκουάντρα ατζούρα» έχοντας φορέσει 91 φορές τη φανέλα με το εθνόσημο.

Είναι τρίτος σε αριθμό παιχνιδιών στην ιστορία της Serie A, πίσω μόνο από Χαβιέρ Σανέτι και Φραντσέσκο Τότι.

Κατέκτησε δύο φορές το βραβείο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή της χρονιάς στην Ιταλία (1998, 2008)

Κέρδισε δύο φορές τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στο Champions League (6 γκολ το 1995-96 και 10 γκολ το 1997-98).

https://www.youtube.com/watch?v=HEL_w75QfYk

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments