Οικονομία

ΕΦΚΑ αίτηση: Η διαδικασία υποβολής της για την επιστροφή αναδρομικών στους συνταξιούχους

ΕΦΚΑ αίτηση: Η διαδικασία υποβολής της για την επιστροφή αναδρομικών στους συνταξιούχους
ΕΦΚΑ αίτηση: Μόνο ηλεκτρονικά από σήμερα οι σχετικές αιτήσεις.

ΕΦΚΑ αίτηση: Μόνο ηλεκτρονικά (μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ) υποβάλλονται από σήμερα, Δευτέρα 12 Νοεμβρίου, οι αιτήσεις των συνταξιούχων για την αναδρομική επιστροφή ποσών που προέκυψαν από τις μειώσεις δώρων και συντάξεων που επιβλήθηκαν το 2012, αλλά κρίθηκαν τρία χρόνια μετά αντισυνταγματικές.

ΕΦΚΑ αίτηση: Τα εννιά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ πήρε την απόφαση λόγω του συνωστισμού που επικρατούσε στις υπηρεσίες και παρακώλυε τη λειτουργία του φορέα.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή που έχει τεθεί σε λειτουργία στο διαδικτυακό ιστότοπο του φορέα, διευκολύνει καθημερινά χιλιάδες συνταξιούχους που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση, απαλλάσσοντας τους από μετακινήσεις και αναμονή. Επιπλέον, δίνεται και η δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικής αίτησης.

Όπως ενημερώνει ο φορέας μάλιστα, έντυπες αιτήσεις θα παραλαμβάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες συντάξεων μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.

Αναδρομικά συνταξιούχων: Πώς θα κάνετε ηλεκτρονικά την αίτηση

  • Βήμα 1ο

Αρχικά, οι δικαιούχοι θα πρέπει να μπουν στο site του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr). Αμέσως, στην οθόνη μας εμφανίζεται η παρακάτω εικόνα. Όπως παρατηρούμε δεξιά θα δούμε μια στήλη που αναφέρεται στους συνταξιούχους με το όνομα “Υπηρεσίες προς συνταξιούχους”.

Επιλέγουμε το πρώτο κείμενο που λέει τα εξής: Ηλεκτρονική Αίτηση συνταξιούχων στον ΕΦΚΑ για τις μειώσεις στην κύρια και επικουρική σύνταξη.

  • Βήμα 2ο 

Αφού επιλέξουμε το παραπάνω κείμενο θα μας παραπέμψει στην παρακάτω σελίδα όπου θα κάνουμε “κλικ” πάνω στη λέξη taxisnet.

  • Βήμα 3ο

Στη σελίδα αυτή θα πρέπει να συμπληρώσετε τους κωδικούς του taxis. Είναι οι κωδικοί με τους οποίους υποβάλετε την φορολογική σας δήλωση και συμπληρώνετε τα αντίστοιχα πεδία.

  • Βήμα 4ο 

Σε αυτή τη σελίδα επιλέγουμε τη λέξη “εξουσιοδότηση”, ώστε να συνεχίσει το σύστημα.

  • Βήμα 5ο 

Στην παρακάτω εικόνα, συμπληρώνουμε το ΑΦΜ και το ΑΦΚΑ σας. Στο πλαίσιο “κωδικός οπτικής επιβεβαίωσης” γράφετε τα γράμματα και τους αριθμούς που βλέπετε δεξιά.

  • Βήμα 6ο

Εν συνεχεία, το σύστημα ανοίγει την αίτηση προς το ΕΦΚΑ, όπου μπορείτε να επαληθεύσετε τα στοιχεία σας, τα οποία είναι προσυμπληρωμένα βάση των κωδικών που έχετε δώσει. Αν κάτι δεν είναι σωστό, μπορείτε να το αλλάξετε.

  • Βήμα 7ο 

Σε αυτή τη σελίδα εμφανίζεται η περιφερειακή υπηρεσία και ο τομέας επικουρικής ασφάλισης. Επιλέγετε το ταμείο κύριας ασφάλισης και ανοίγει το παράθυρο με όλες τις επιλογές. Εμφανίζονται όλα τα ταμεία τα οποία είναι τα εξής:

–Μισθωτών (Πρώην ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ)

-Μη Μισθωτών (Πρώην ΟΑΕΕ)

-Αγροτών (Πρώην ΟΓΑ)

-Μηχανικών, Εργοληπτών Δημ. Έργων, Υγειονομικών, Νομικών (Πρώην ΕΤΑΑ)

-Μηχανικών και Εργοληπτών Δημ. Έργων (Πρώην ΕΤΑΑ- Τομέας Μηχανικών και εργοληπτών δημοσίων έργων)

-Υγειονομικών (Πρώην ΕΤΑΑ-Τομείς Υγειονομικών – ΤΣΑΥ)

-Προσωπικού ΜΜΕ (Πρώην ΕΤΑΜ-ΜΜΕ)

-Υπαλλήλων Τραπεζών και ΈΚΩ (Πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ)

-Ναυτικών (ΝΑΤ)

-Απασχολούμενων στο Δημόσιο (Δημόσιος Τομέας).

  • Βήμα 8ο

Επιλέγετε το ταμείο της επικουρικής ασφάλισης και ανοίγει και εδώ το παράθυρο με όλες τις διαθέσιμες επιλογές.

  • Βήμα 9o

Καταληκτικά, σ’ αυτό το σημείο πριν ολοκληρωθεί η αίτηση, στο πεδίο Β συμπληρώνετε ο,τι εσείς επιθυμείτε. Μεγάλη προσοχή.

Θα πρέπει να αναφέρετε τις περικοπές που έχετε υποστεί από το 2012 έως και σήμερα, το 2018.

Επίσης να ζητήσετε αναδρομικά την επιστροφή όλων των μειώσεων κύριας σύνταξης, επικουρικής και των δώρων!

Ακόμη, να κάνετε αναφορά στις διατάξεις των νόμων που έχουν εφαρμοστεί για τις μειώσεις αυτές και τέλος να δηλώσετε πως επιφυλάσσεστε επί παντός νομίμου δικαιώματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments