Διεθνή

Τσαβούσογλου για Αιγαίο: Εκτός από τη διπλωματία, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να λυθούν τα θέματα

Τσαβούσογλου για Αιγαίο:  Εκτός από τη διπλωματία, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να λυθούν τα θέματα
"Ο,τι συνέβη μέχρι την κρίση των Ιμίων, συνέβη" είπε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του για το Αιγαίο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Δηλώσεις για το Αιγαίο με αναφορά και στα Ίμια έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την ενημέρωσή του στην Επιτροπή Προϋπολογισμού, αναφέροντας ότι θα πάνε το θέμα για συζήτηση στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Αναλυτικότερα, ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι στο θέμα των νησιών του Αιγαίου έχει γίνει η κατάλληλη ενημέρωση στα κόμματα της αντιπολίτευσης και έχουν δοθεί όλες οι εξηγήσεις.

“Μέχρι την κρίση των Ιμίων του 1996 ό,τι έγινε έγινε. Μετά από αυτό καμιά κυβέρνηση δεν έχει ευθύνη σε αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει καμιά ντε φάκτο ή νομική αλλαγή σε κανένα από τα νησιά αυτά”, ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι είναι ένα θέμα πολύ ευαίσθητο για να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες ξεκίνησαν πριν από την κυβέρνηση του AKP (του κόμματος του Ερντογάν) διευκρινίζοντας:

«Ξεκίνησαν την εποχή του συγχωρεμένου Μπουλέντ Ετζεβίτ. Γιατί; Για το πώς θα διευθετηθούν με την Ελλάδα τα θέματα υφαλοκρηπίδας και χωρικών υδάτων τους. Αν θα τα λύσουμε με την Ελλάδα μέσω διπλωματίας ή αν θα πάμε στο δικαστήριο; Για εμάς υπάρχει και μια ακόμη επιλογή. Εάν η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση και το κράτος μας αξιολογήσει και εκείνη την επιλογή, θα πρόκειται για μια μονόπλευρη επιλογή. Αυτό είναι άλλο πράγμα».

Καταληκτικά, σχετικά με  το Κυπριακό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η στάση της Τουρκίας είναι καθαρή. “Τι είπαμε πέρσι στο Κραν Μοντάνα; ‘Εκείνοι που λένε μηδέν εγγυήσεις και ασφάλεια να ξυπνήσουν από το όνειρο’, είπαμε. Που είπαμε εμείς “δώσε το και γλίτωσε”; Αυτά τα θέματα τα προχωράμε μαζί με την “τδβκ”. Τέτοια πολιτική δεν είχαμε ποτέ. Και δεν θα έχουμε ούτε και από δω και πέρα”, είπε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments