Υγεία

Παχυσαρκία: Aυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο – H απώλεια βάρους τον μειώνει

Παχυσαρκία: Aυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο – H απώλεια βάρους τον μειώνει
Η παχυσαρκία από τη νεαρή ηλικία μέχρι τη μέση ηλικία αποτελεί προγνωστικό παράγοντα για την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

Η παχυσαρκία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο, σημειώνει η κ. Αρσενοπούλου στο ΑΠΕ ΜΠΕ και προσθέτει ότι η αύξηση βάρους από τη νεαρή ηλικία (20 ετών) μέχρι τη μέση ηλικία (55 ετών) αποτελεί προγνωστικό παράγοντα για την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

Ωστόσο υπάρχουν και καλά νέα καθώς η απώλεια βάρους, ακόμη κι αν είναι μικρή, μπορεί να μειώσει σημαντικά αυτόν τον κίνδυνο.

“Τα καλά νέα είναι ότι η απώλεια βάρους, ακόμα και πολύ μικρή απώλεια, όπως και η μείωση θερμίδων στην καθημερινή τροφή μας, έχει πολύ θετικά αποτελέσματα και αναστρέφει τις παθολογικές διαδικασίες της χρόνιας φλεγμονής των ιστών και τις ορμονικές και άλλες μεταβολές που συμβαίνουν με την παχυσαρκία και οδηγούν τελικά σε ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Εντυπωσιακό παράδειγμα αποτελούν τα αποτελέσματα μελετών που έγιναν και γίνονται κατά διαστήματα στα άτομα του Calorie Restriction Society στην Αμερική, τα οποία αυτοβούλως μειώνουν τη θερμιδική ποσότητα στη διατροφή τους, τρώγοντας πυκνές σε θρεπτικά συστατικά τροφές και διατηρώντας το ΔΜΣ κοντά στο 20.

Σύμφωνα με την μελέτη “Aging, Adiposity and Calorie Restriction”( L.Fontana & S.Klein, JAMA 2007), στην ομάδα που τρεφόταν με χαμηλές θερμίδες, σε εξειδικευμένα τεστ στην καρδιά τους, βρέθηκε ότι η καρδιά τους ήταν σαν 16 χρόνια νεότερη. Ανάλογα αποτελέσματα είχαν δώσει και μελέτες σε πειραματόζωα.

Βεβαίως, η μείωση θερμίδων κάτω από ένα όριο μπορεί να ενέχει και κινδύνους για την υγεία για αυτό είναι απαραίτητη η συμβουλή ειδικού πριν ξεκινήσει” εξηγεί η κ. Αρσενοπούλου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments