Άποψη

Ξυπνήστε εκεί στην κυβέρνηση. Οι πολίτες θέλουν 120 δόσεις. Τι δεν καταλαβαίνετε;

Ξυπνήστε εκεί στην κυβέρνηση. Οι πολίτες θέλουν 120 δόσεις. Τι δεν καταλαβαίνετε;
Εκεί στο υπουργείο Οικονομικών οφείλουν να καταλάβουν ότι υπεράνω όλων είναι το συμφέρον των πολιτών, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων και όχι η γνώμη και η άποψη των Θεσμών. Γράφει ο Θανάσης Λυρτσογιάννης.

Κάτι δεν πάει καλά εκεί στο υπουργείο Οικονομικών. Με διαρροές αναφέρουν ότι θα προχωρήσουν στη ρύθμιση των χρεών στην εφορία και στα ταμεία αν συμφωνήσουν και οι Θεσμοί. Αισθάνονται δε αισιόδοξοι (μήπως και ευγνώμονες και γιατί άραγε;) ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων μπλα, μπλα, μπλα. Και αναρωτιέμαι: Στην Πορτογαλία, την Κύπρο ή την Ισπανία παίρνουν την άδεια κάποιων για να προχωρήσουν σε διάφορες ρυθμίσεις, όπως αυτή για τα χρέη προς την εφορία και τα ταμεία;

Δεν νομίζω. Αποφασίζουν κυρίαρχα. Επιτέλους κάποιοι εκεί στο υπουργείο Οικονομικών οφείλουν να καταλάβουν ότι υπεράνω όλων είναι το συμφέρον των πολιτών, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων και όχι η γνώμη και η άποψη των Θεσμών. Ιδίως όταν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι. Εκτός κι΄ αν δεν βγήκαμε από τα μνημόνια και λάθος καταλάβαμε.

Λοιπόν Αλέξη ορισμένα μέλη της κυβέρνησης φαίνεται πως βρίσκονται εκτός πραγματικότητας. Δεν αντιλαμβάνονται τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας. Βραχυκυκλωμένοι και από τα τεχνικά κλιμάκια και τις τυχόν κίτρινες κάρτες, λειτουργούν σαν λογιστές (συγγνώμη από τους λογιστές) μικρής ή πολύ μικρής επιχείρησης.Χωρίς πνοή, χωρίς όραμα, χωρίς να βλέπουν την προοπτική και την αναγκαιότητα, το συμφέρον του πολίτη και της οικονομίας.

Το βλέπουμε ξεκάθαρα στο θέμα ρύθμισης των οφειλών προς ταμεία και εφορία.

Τους βλέπουμε να κάνουν προσθαφαιρέσεις επί χάρτου και να ψάχνουν να βρουν διάφορα κολπάκια, μην τυχόν και ξεφύγουν από το δρόμο που χάραξαν οι επόπτες των δανειστών και τους βγάλουν κίτρινη κάρτα σε κάποια επιθεώρηση.

Έτσι, όμως κύριοι της κυβέρνησης δεν λύνονται τα προβλήματα. Από τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις στενάζουν και αδυνατούν να πάρουν μπρος, σκαρφίζονται διάφορα κόλπα και τερτίπια για να λειτουργήσουν και κινούνται στο μεταίχμιο της νομιμότητας. Από τη στιγμή που εκατομμύρια πολίτες απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Από τη στιγμή που όλοι αυτοί έχουν διάθεση και επιθυμία να πληρώσουν και να απαλλαγούν από το άγος του χρέους, οφείλετε να θεσπίσετε μία λύση γενναία και προπαντός ΑΠΛΗ. Όχι σαν τον αρχικό εξωδικαστικό που υποτίθεται δώσατε λύση, αλλά δεν ήταν εφικτή η εφαρμογή της. Οπότε στην πραγματικότητα δεν δώσατε λύση. Είστε κυβερνήτες. Και οφείλετε να παίρνετε γενναίες αποφάσεις. Να αφουγκράζεστε τις αγωνίες και να δίνετε απαντήσεις στις ανάγκες της κοινωνίας.

Αν δεν το καταλάβατε, μάλλον δεν έχετε αντιληφθεί ποιος είναι ο ρόλος σας και τι σημαίνει μεταρρύθμιση, για να μην προχωρήσω περισσότερο και πω τι σημαίνει αριστερή διακυβέρνηση.

Αντί λοιπόν να σκαρφίζεστε διάφορα τερτίπια, γιατί μπορεί να σας κάνουν… νταντά οι δανειστές, πάρτε τη μόνη απόφαση που αρμόζει σήμερα. Σβήστε όλα τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις και δώστε το δικαίωμα στον κάθε πολίτη, την κάθε επιχείρηση με μία απλή ηλεκτρονική δήλωση να μπει στη ρύθμιση των 120 δόσεων, χωρίς καμία άλλη διαδικασία.

Και βάλτε δύο ασφαλιστικές δικλείδες, δύο όρους. Πρώτον για να ισχύει η ρύθμιση να είναι συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις προς την εφορία και τα ταμεία και δεύτερον να χάνουν τη ρύθμιση, να αναβιώνει το χρέος και να λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα αν δεν πληρώσουν δύο, τρεις η τέσσερις συνεχόμενες δόσεις. Καταλάβετε κύριοι της κυβέρνησης, πως θα μπουν λεφτά στα δημόσια ταμεία.

Θα αυξηθούν τα έσοδα γιατί όλοι θα προσπαθούν να είναι συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις.

Προπαντός, όμως θα δοθεί λύση στο δράμα πολιτών και επιχειρήσεων, πράγμα που θα επιτρέψει να πάρει μπρος η οικονομία. Τόσο απλό είναι. Και να μην ξεχνάμε πως όπως έλεγε κάποιος φιλόσοφος οι πιο μεγάλες ιδέες είναι συνήθως οι πιο απλές. Τέλος Αλέξη, ακόμα και μικροπολιτικά αν το δείτε, θα κερδίσετε ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Τι δεν καταλαβαίνουν τέλος πάντων εκεί στο υπουργείο Οικονομικών;

Διαβάστε όλα τα άρθρα του Θανάση Λυρτσογιάννη, εδώ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments