Διεθνή

Σκόπια – Συνταγματική Αναθεώρηση: Ξεκίνησε η συνεδρίαση στη Βουλή

Σκόπια – Συνταγματική Αναθεώρηση: Ξεκίνησε η συνεδρίαση στη Βουλή
Άρχισε στα Σκόπια η συνεδρίαση στη Βουλή για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Σκόπια Συνταγματική Αναθεώρηση: Ξεκίνησε πριν από λίγο, το απόγευμα της Παρασκευής (11/1)  η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής της ΠΓΔΜ σχετικά με τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αν περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών από την βουλή των Σκοπίων, τότε το “μπαλάκι” έρχεται στην ελληνική πλευρά.

Θυμίζουμε ότι νωρίτερα, κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε και επίσημα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από την Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).

Υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών θα ψηφίσουν και οι δύο βουλευτές του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος “BESA”.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ακόμη ότι επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με το θέμα της υπηκοότητας, που είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις του “BESA”.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του αλβανόφωνου κόμματος BESA που αντιδρούσε σε συνταγματική τροπολογία για τις ομιλούμενες γλώσσες, ανακοίνωσε πως βρέθηκε λύση με την κυβέρνηση και τελικά οι βουλευτές θα υπερψηφίσουν την αναθεώρηση.

«Το BESA με τους τρεις βουλευτές τους παραμένει ισχυρά δεσμευμένο στην υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών καθώς επίσης και στη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς έχουν πειστεί πως είναι προς το συμφέρον των Αλβανών στη Μακεδονία».

Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης σημειώνεται ότι με σχετική τροπολογία του Συντάγματος, η υπηκοότητα ορίζεται ως «μακεδονική/ πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και αποσαφηνίζεται ποια θα είναι η διατύπωση, στην αλβανική γλώσσα, για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας.

Η συνεδρίαση της Βουλής και οι σχετικές ψηφοφορίες για τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, αναμένεται να ολοκληρωθούν αργότερα το βράδυ.

Ζάεφ: «Ευθύνη μας να οδηγήσουμε τους πολίτες μας σε ένα ασφαλές, σταθερό, οικονομικά δυνατό κοινό κράτος»

«Είναι ευθύνη μας να οδηγήσουμε τους πολίτες μας σε ένα ασφαλές, σταθερό, οικονομικά δυνατό, κοινό κράτος. Ως εκλεγμένοι βουλευτές αυτού του Κοινοβουλίου, αλλά ειδικά ως υπεύθυνοι πολίτες και προσωπικότητες, σας παροτρύνω να είστε μέρος αυτών που θα πάρουν τη χώρα μας σε ένα κοινό καλύτερο μέλλον» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Ζόραν Ζαέφ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments