Πολιτική

Συμφωνία των Πρεσπών: ΚΙΝΑΛ όπως λέμε Ποτάμι; Ποιοι “φλερτάρουν” με το “ναι”

Συμφωνία των Πρεσπών: ΚΙΝΑΛ όπως λέμε Ποτάμι; Ποιοι “φλερτάρουν” με το “ναι”
Ταραχή στο ΚΙΝΑΛ για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει φέρει ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, καθώς μετά το Ποτάμι και στο ΚΙΝΑΛ αναμένεται να δημιουργηθούν “πονοκέφαλοι”.

Να αναφέρουμε, ότι η θέση του Κινήματος Αλλαγής για την συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ είναι ξεκάθαρη, αφού εδώ και αρκετό καιρό είναι γνωστό ότι δεν θα δώσει την ψήφο του όταν αυτή έλθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Ωστόσο, η ανακοίνωση της Φώφης Γεννηματά μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ότι δεν πρόκειται να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας στη Συμφωνία των Πρεσπών, προκάλεσε αίσθηση.

Για εκείνους που γνωρίζουν όμως, η κίνηση αυτή της προέδρου του ΚΙΝΑΛ δεν είναι τυχαία, αφού ουσιαστικά θέλησε να προλάβει “εντάσεις” που πιθανώς να προκύψουν από την υπερψήφιση της Συμφωνίας από βουλευτές του κόμματος.

Η ίδια μπορεί να αποκλείει κάθε τέτοιο σενάριο, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα “τρελό”, η πραγματικότητα όμως ίσως να είναι διαφορετική, καθώς υπάρχουν δύο πρόσωπα που θα έδιναν θετική ψήφο.

Η στάση του Θεοχαρόπουλου

Ο πρώτος είναι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν είναι αρνητικός να πει το “ναι” στη Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο η στάση του θα ξεκαθαριστεί μετά την Κυριακή (20/1/19) και την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του.

Θυμίζουμε, ότι ίδιος ο κ. Θεοχαρόπουλος  βλέπει θετικά την υπερψήφισή της, εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας ορίσει πάραυτα ημερομηνία εκλογών. Την ίδια ώρα, η τελική απόφαση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ αναμένεται να εξαρτηθεί και από την στάση των τριών βουλευτών του Ποταμιού. Δηλαδή, του επικεφαλής Σταύρου Θεοδωράκη, του Σπύρου Λυκούδη και του Γιώργου Μαυρωτά.

Εάν λοιπόν, αποφασίσουν να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι πολύ πιθανό ο κ. Θεοχαρόπουλος να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Εάν πάλι, απέχουν τότε δύσκολα θα πάρει το ρίσκο να είναι ο βουλευτής που θα εναντιωθεί από την “γραμμή” του ΚΙΝΑΛ.

Να αναφερθεί, ότι η Φώφη Γεννηματά όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξει πρόβλημα από τυχόν διαφοροποίηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου αρκέστηκε να απαντήσει : «Καθίστε να δούμε».

Σε σκέψεις και ο Κρεμαστιανός

Ταυτόχρονα, ο Δημήτρης Κρεμαστινός άναψε νέες φωτιές, καθώς με δήλωσή του αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει υπέρ στις Πρέσπες.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που έδωσε στο “Κόκκινο”, ο πρώην υπουργός δήλωσε:

«Δεν έχω πει ότι θα ψηφίσω υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχω δει ακόμη το κείμενο της συνταγματικής μεταβολής. Δεν είναι δυνατόν να πω ότι θα ψηφίσω υπέρ χωρίς να το έχω δει, είναι βασικό για να αποφασίσω».

Μάλιστα ο κ. Κρεμαστιανός συνέχισε:

“Η  Συμφωνία αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι δεν θα λέγεται το κράτος αυτό Μακεδονία, η ονομασία θα είναι Βόρεια Μακεδονία. Έχει όμως το μειονέκτημα -παρότι έχει γίνει ρηματική διαβεβαίωση πως η γλώσσα και η εθνότητα θα είναι όπως εμείς τα θέλουμε- ότι αυτό δεν είναι σαφώς διατυπωμένο στο Σύνταγμα”.

Πάντως, έγκυρες πληροφορίες από το ΚΙΝΑΛ αναφέρουν ότι ο Δημήτρης Κρεμαστινός θα συνταχθεί με την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, έστω κι αν δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία.

Συνεργασία του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρώην υπουργός, Δημήτρης Κρεμαστιανός ωστόσο δεν σταμάτησε εκεί, αφού έφερε στο προσκήνιο την εσωτερική πολιτική αντιπαλότητα στο ΚΙΝΑΛ για τις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως τόνισε υπάρχουν πια οι συνθήκες για έναν διάλογο για την κεντροαριστερά ανάμεσα στο ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ:

«Έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες για ένα διάλογο δύο “όμορων χώρων” μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση», σημείωσε, προσθέτοντας πάντως ότι «πρέπει να επουλωθούν και τα τραύματα που υπάρχουν».

Ο κ. Κρεμαστινός σημείωσε ακόμα ότι θα ήταν πολύ θετικό ο πρωθυπουργός να πάρει την πρωτοβουλία για μία καταρχήν ιδεολογική συζήτηση….αλλά φάνηκε απαισιόδοξος: «Θα το ευχόμουν, αλλά το βλέπω δύσκολο. Σε προεκλογική περίοδο δεν γίνονται αυτά…»

Θα πάρει θέση για τις Πρέσπες ο Παπανδρέου;

Τα προβλήματα για το ΚΙΝΑΛ και την Φώφη Γεννηματά δεν σταματούν όμως εδώ, αφού σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να πάρει επίσημη θέση για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Παπανδρέου ο οποίος είχε σύμβουλο στο ΥΠΕΞ τον Νίκο Κοτζιά και συζητούσε με την ΠΓΔΜ για την ονομασία, φέρεται να “βλέπει” με θετικό μάτι τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ.

Μπορεί λοιπόν να μην επηρεάσει με την ψήφο του το αποτέλεσμα, καθώς δεν είναι βουλευτής, αλλά πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, συνεργαζόμενου κόμματος με το ΚΙΝΑΛ, ωστόσο μια θετική δήλωσή του αναμφίβολα θα δημιουργούσε ένα κλίμα σύγχυσης στους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής.

«Στη νεότερη ιστορία μας, τα μεγάλα εθνικά θέματα έχουν προκαλέσει συχνά διχασμούς που έφεραν αρνητικά, ακόμη και καταστροφικά, αποτελέσματα. Γι’ αυτό, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, οφείλουν να τα αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, δίνοντας βάρος στη μεγάλη εικόνα, στο πατριωτικό συμφέρον, και όχι στα μικροκομματικά οφέλη. Η διαίρεση σε πατριώτες και μειοδότες είναι άκρως επικίνδυνη. Δίνει περιθώρια χειραγώγησης σε κάθε είδους συμφέροντα», είχε δηλώσει πρόσφατα ο πρώην πρωθυπουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments