Πολιτική

Συμφωνία των Πρεσπών: Μπάχαλο στη Βουλή – Τα δύο σενάρια για την ψηφοφορία

Συμφωνία των Πρεσπών: Μπάχαλο στη Βουλή – Τα δύο σενάρια για την ψηφοφορία
Έντονη φημολογία για μετάθεση της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Συμφωνία των Πρεσπών: Ένας κακός χαμός επικρατεί στη Βουλή. Αυτός είναι ο χαρακτηρισμός που αποτυπώνει πεντακάθαρα τα όσα συμβαίνουν από το πρωί της Πέμπτης (24/1/19)  στην Ολομέλεια. Κανείς δεν γνωρίζει ακόμα το πότε θα μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί, αλλά και πότε θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ.

Τα δύο σενάρια

Συγκεκριμένα, το “μυστήριο” δημιουργούν δύο σενάρια. Το πρώτο σενάριο αναφέρει ότι οι ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων θα γίνουν νωρίς το απόγευμα, ωστόσο το άλλο που δεν είναι απίθανο, αναφέρει πως θα γίνουν αύριο Παρασκευή (25/1/19).

Σε περίπτωση που συμβεί αυτό καταλαβαίνουμε ότι και η ψηφοφορία θα μετατεθεί και αυτή για αύριο.

Ωστόσο, όποιο και από τα δύο σενάρια επικρατήσει, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει μια πραγματική “μάχη” ανάμεσα σε αντιπολίτευση και κυβέρνηση, με τον Αλέξη Τσίπρα να μπαίνει στο στόχαστρο.

Τα σίγουρα «ναι» του πρωθυπουργού για τις «Πρέσπες»

Η έντονη φημολογία ότι η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης δεν επιβεβαιώθηκε και έτσι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί κανονικά, όπως είχε προγραμματιστεί.

Στο στρατόπεδο της κυβέρνησης από την άλλη, υπάρχει η βεβαιότητα ότι υπάρχει η πλειοψηφία των 151 βουλευτών. Πώς προκύπτει αυτό;

Στους 145 του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός υπολογίζει τον ανεξάρτητο βουλευτή Σπύρο Δανέλλη, τον Θανάση Παπαχριστόπουλο των ΑΝΕΛ ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει τη Συμφωνία και θα παραδώσει την έδρα του, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο (που διαγράφτηκε από το ΚΙΝΑΛ) αλλά και τους τρεις βουλευτές του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, Γιώργο Μαυρωτά και Σπύρο Λυκούδη.

Με αυτές τις προσθήκες, οι «πρόθυμοι» βουλευτές φτάνουν με βεβαιότητα τους 151. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλοι οι οποίοι θα πουν το «ναι» στις «Πρέσπες».

Συγκεκριμένα, στους 151 μπορεί να προστεθεί η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, αλλά και τα πρόσωπα που διαγράφτηκαν από τους ΑΝΕΛ. Ο λόγος για την υπουργό Τουρισμό Έλενα Κουντουρά και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη.

Έτσι, εάν και οι τρεις υπουργοί πάνε προς την πλευρά της κυβέρνησης, τότε φτάνουμε τον αριθμό των 154 «ναι».

ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ:

Παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή για την Συμφωνία των Πρεσπών

Παρέμβαση για τη Συμφωνία των Πρεσπών έκανε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής με γραπτή δήλωσή του.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Καραμανλής αναφέρει ότι «άλλοι πρέπει να επείγονται όχι η Ελλάδα».

  • Όλη η δήλωση του Κώστα Καραμανλή για την Συμφωνία των Πρεσπών:

«Όπως έχω ήδη επισημάνει, η κα Μπακογιάννη έχει περιγράψει με ακρίβεια την πολιτική της τότε Κυβέρνησης, που οδήγησε στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

Απόφαση που προσέφερε ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στη Χώρα μας, το οποίο δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε.

Η κριτική της Νέας Δημοκρατίας για την προκείμενη συμφωνία είναι ισχυρή και πλήρως τεκμηριωμένη. Ιδίως μάλιστα όταν η όλη διαπραγμάτευση έγινε υπό όρους αδικαιολόγητης βιασύνης και όταν, προφανώς, άλλοι είναι εκείνοι που επείγονται για την διευθέτηση του θέματος. Οπωσδήποτε όμως όχι η Ελλάδα.

Τέλος, όφειλε η Κυβέρνηση να σεβαστεί την ευαισθησία και να αφουγκραστεί τις εύλογες ανησυχίες της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, αλλά και να διαμορφώσει με δική της πρωτοβουλία συνθήκες στοιχειώδους εθνικής συνεννόησης. Δεν είναι επιτρεπτό εθνικά θέματα τέτοιας σημασίας να οδηγούν σε οξύτητα που ευνοεί διχαστικό κλίμα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments