Πολιτική

Συμφωνία των Πρεσπών: Αυτά είναι τα επόμενα βήματα μετά την κύρωση της στη Βουλή

Συμφωνία των Πρεσπών: Αυτά είναι τα επόμενα βήματα μετά την κύρωση της στη Βουλή
Η Συμφωνία των Πρεσπών πέρασε από την ελληνική Βουλή με 153 "ναι". Δείτε αναλυτικά τα επόμενα βήματα της συμφωνίας που έχουν ήδη αρχίσει να δρομολογούνται.

Μετά από έναν μαραθώνιο διαπραγματεύσεων, αρκετές αντιπαραθέσεις εντός και εκτός Βουλής, κυρώθηκε εν τέλει το μεσημέρι της Παρασκευής (25/1/19)  με 153 «ναι» η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ωστόσο, ενώ ακόμα η πολιτική και μη σκηνή “βράζει”, οι διαδικασίες που σχετίζονται με τα επόμενα βήματα μετά την κύρωση της συμφωνίας ήδη έχουν ξεκινήσει.

Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος υπέγραψε τον κυρωτικό νόμο της συμφωνίας. Μάλιστα, ενημέρωσε και μέσω ανάρτησής του στο twitter γράφοντας χαρακτηριστικά:

«Μόλις υπέγραψα τον κυρωτικό νόμο της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Νέα εποχή για τις σχέσεις μας με τους γείτονες μας».

  • Το tweet:

Έτσι, μετά την εν λόγω κίνηση άρχισε η θεσμική διαδικασία προκειμένου οι “Πρέσες” να εφαρμοστούν και η γειτονική χώρα να αναγνωριστεί και επίσημα πλέον ως “Βόρεια Μακεδονία”.

Τα επόμενα βήματα

  • Αρχικά, μόλις η Συμφωνία των Πρεσπών καθαρογραφεί θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Αφού επικυρωθεί θα σταλεί στο  υπουργείο Εξωτερικών, όπου με την σειρά του θα ενημερώσει την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας με ρηματική διακοίνωση.
  • Μετέπειτα, το επόμενο βήμα αφορά την επίσημη ενημέρωση του ΝΑΤΟ για την κύρωση της Συμφωνίας. Μόλις γίνει αυτό  θα υπογραφεί από τους μόνιμους αντιπροσώπους των 29 χωρών του ΝΑΤΟ το πρωτόκολλο εισδοχής. Επακόλουθα, το πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ θα αποσταλεί στα κράτη μέλη για να κυρωθεί.
  • Μετά και από αυτή την κύρωση θα τεθεί σε ισχύ και το νέο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, που πήρε το «πράσινο φως» από τους βουλευτές πριν την ψηφοφορία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ενημέρωση διεθνών οργανισμών και άνοιγμα πρεσβειών

Αφού ολοκληρωθούν τα παραπάνω βήματα, αυτό που πρέπει να γίνει μετά είναι η επίσημη ενημέρωση των διεθνών οργανισμών για την αλλαγή του ονόματος. Ωστόσο, το προσεχές διάστημα  θα ανοίξουν και τα ενταξιακά κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, αυτό που επίσης πρέπει να γίνει σύντομα είναι να κάνει εγκαίνια ελληνική πρεσβεία στην ΠΓΔΜ, αλλά και πρεσβεία των γειτονικής χώρας στην Αθήνα. Ταυτόχρονα, θα ανοίξουν και προξενεία σε Μπίτολα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments