Οικονομία

Επιτυχής η έξοδος στις αγορές: Ξεπέρασαν τα 10 δις οι προσφορές για το νέο 5ετές ομόλογο

Επιτυχής η έξοδος στις αγορές: Ξεπέρασαν τα 10 δις οι προσφορές για το νέο 5ετές ομόλογο
Έξοδος στις αγορές: Η λήξη του ομολόγου τοποθετείται στις 2 Απριλίου του 2024 και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 5η Φεβρουαρίου.

Έξοδος στις αγορές: Με επιτόκιο 3,6% έκλεισε το βιβλίο των προσφορών για την έκδοση 5ετους ομολόγου, ενώ σημαντική ήταν υπερκάλυψη, κυρίως από ξένους επενδυτές, υπερβαίνοντας τα 10 δισ. ευρώ.

Από την έκδοση του 5ετους ομολόγου, το ελληνικό δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. Σημειώνεται, ότι αυτή ήταν η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές μετά το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης το περασμένο καλοκαίρι.

Το βιβλίο των προσφορών για το νέο 5ετές ομόλογο έκλεισε νωρίς το απόγευμα της Τρίτη (29/01/2019).

Το σταθερό επιτόκιο του ομόλογου (το λεγόμενο “ετήσιο κουπόνι”) διαμορφώθηκε στο 3,4%. Στην όλη διαδικασία, όπως ήταν αναμενόμενο, κατατέθηκε πλήθος προσφορών, οι οποίες υπερκάλυψαν σχεδόν 4 φορές το δημοπρατούμενο ποσό, υπερβαίνοντας τα 10 δισ. ευρώ.

Η λήξη του ομολόγου τοποθετείται στις 2 Απριλίου του 2024 και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 5η Φεβρουαρίου.

Όπως έχει γίνει γνωστό, ανάδοχοι της έκδοσης είναι τέσσερις αμερικάνικες τράπεζες και δύο ευρωπαϊκές, οι: BofA Merrill Lynch, Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, HSBC και Societe Generale. Τα πενταετή ομόλογα θα είναι δικαιοδοσίας αγγλικού δικαίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, «ο Τσίπρας κινδυνεύει να δυσαρεστήσει τους πιστωτές μετά την ανακοίνωση αύξησης του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ το μήνα».

Η έκδοση του ομολόγου έρχεται έπειτα από την ολοκλήρωση της αποστολής αντιπροσωπείας της ευρωζώνης και του ΔΝΤ στην Αθήνα για να συζητηθεί η πρόοδός της μετά το πρόγραμμα εποχής για την Ελλάδα.

Η Κομισιόν και το ΔΝΤ είχαν επισημάνει τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, μεταξύ των οποίων και τη μείωση του κατώτατου μισθού, ως ένα από τα «ακρογωνιαία επιτεύγματα του προγράμματος διάσωσης» της χώρας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments