Οικονομία

Ρύθμιση χρεών: 120 δόσεις με… τρία κλικ – Δείτε τα βήματα

Ρύθμιση χρεών: 120 δόσεις με… τρία κλικ – Δείτε τα βήματα
Ρύθμιση χρεών: Με τρία απλά βήματα θα μπαίνουν οι οφειλέτες στις 120 δόσεις. Κούρεμα και... ανάσα για χιλιάδες ανθρώπους από τον Μάρτιο.

Ρύθμιση χρεών: Μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο θα έρθει σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσο Πετρόπουλο η ρύθμιση για τα χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, μέσω της οποία αναμένεται να πάρουν βαθιά ανάσα περίπου 900.000 άτομα. Οι δόσεις θα είναι πολλές (έως και 120 δόσεις) και το μηνιαίο ποσό πέφτει σημαντικά καθώς θα υπάρχει και γενναίο κούρεμα.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Finance & Markets Voice» η ρύθμιση για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία «θα προβλέπει γενναίο κούρεμα έως 70% της συνολικής οφειλής», «περικοπή των προσαυξήσεων κατά 85%».

Η αποπληρωμή θα γίνεται σε έως 120 δόσεις και η υπαγωγή σε αυτή θα γίνεται «με τρία βήματα, μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ» και στόχος της κυβέρνησης είναι να τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο, δήλωσε ο κ. Πετρόπουλος.

Όπως επισήμανε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης «η κύρια οφειλή θα περικοπεί μέσω του επανυπολογισμού των οφειλόμενων με βάση τον ν. 4387/16», αφορά ενεργούς και μη ενεργούς και εξαιρούνται μόνο όσοι εντάχθηκαν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο «δυνητικά στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, 22.000 επιστήμονες και 350.000 αγρότες» με συνολικές οφειλές 16 δισ. ευρώ, ενώ σε αυτούς εντάσσονται, όπως διευκρίνισε, «και 80.000 πολίτες, που αν και έχουν τις προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν, δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω μεγάλων οφειλών». Ο στόχος είναι, είπε ο υφυπουργός, να δοθεί ανάσα και προοπτική σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, αλλά και ώθηση στην αγορά.

Ρύθμιση χρεών: Οι δόσεις και τα ποσά

Ουσιαστικά οι οφειλέτες θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν ως και σε 10 χρόνια τις οφειλές τους.

Πρώτα, σύμφωνα και με τα όσα είπε ο υφυπουργός θα γίνει ο επανυπολογισμός. Στη συνέχεια από τα νέα ποσά που θα προκύψουν όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ποσά άνω των 6.000 ευρώ και όσοι αγρότες έχουν ποσά άνω των 3.600 ευρώ θα μπορούν να εξοφλήσουν σε 120 δόσεις.

Οι δόσεις για τους υπόλοιπους θα καθοριστούν με βάση το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης που καθορίζεται στα 50 ευρώ για τους ασφαλισμένους σε πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και στα 30 ευρώ για τους αγρότες.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όλα τα χρέη ως και το 2018.

Ο επανυπολογισμός δεν είναι βέβαιος για τους επιστήμονες του πρώην ΕΤΑΑ ωστόσο και αυτοί θα μπορούν να ενταχθούν στις 120 δόσεις με μόνο περιορισμό το ελάχιστο ποσό των 50 ευρώ το μήνα.

Ρύθμιση χρεών: Ο µηχανισµός

Ο απλός µηχανισµός της νέας ρύθµισης θα ενεργοποιείται µε 5 γρανάζια:

1. Το µέρος της οφειλής που αφορά στην περίοδο πριν από το 2002 θα διαχωρίζεται σε βασική οφειλή και σε προσαυξήσεις. Η βασική οφειλή αυτής της περιόδου δεν θα επανυπολογίζεται.

2. Το µέρος της οφειλής που αφορά στην περίοδο 2002- 2016 θα διαχωρίζεται σε βασική οφειλή και σε προσαυξήσεις. Η βασική οφειλή θα επανυπολογίζεται µε βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδηµα που δήλωνε ο οφειλέτης την επίµαχη περίοδο δηµιουργίας της οφειλής (µε ποσοστιαίες εισφορές για σύνταξη ΕΦΚΑ και υγεία ΕΟΠΥΥ). Ως αποτέλεσµα του επανυπολογισµού, η βασική οφειλή θα «κουρεύεται» ακόµη και πάνω από 50%. Επί της νέας οφειλής θα επανυπολογίζονται και οι προσαυξήσεις.

3. Το µέρος της οφειλής που αφορά στο 2017 και στα βεβαιωµένα χρέη του 2018 θα διαχωρίζεται σε βασική οφειλή και σε προσαυξήσεις.

4. Τα τρία µέρη της βασικής οφειλής θα προστίθενται ώστε να προκύπτει η νέα βασική οφειλή. Οι νέες επανυπολογισµένες προσαυξήσεις θα κουρεύονται κατά 85%

5. Η νέα συνολική οφειλή θα επιµερίζεται σε έως 120 δόσεις για όλους µε ελάχιστο ποσό δόσης τα 30 ευρώ για τους αγρότες και τα 50 ευρώ για τους υπόλοιπους. Οσοι δεν ενταχθούν στη ρύθµιση, που θα είναι η τελευταία ευκαιρία τακτοποίησης, θα βρίσκονται στην πρώτη προτεραιότητα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών για αναγκαστικά µέτρα. Προσοχή, η αποδοχή του επανυπολογισµού, που θα συνεπάγεται και κούρεµα συντάξιµων αποδοχών -των αποδοχών δηλαδή που µπαίνουν στον υπολογισµό για το τελικό ποσό της σύνταξης- θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθµιση.

∆εν θα επιτρέπεται δηλαδή ένταξη στη ρύθµιση χωρίς συναίνεση για τον επανυπολογισµό. Στη νέα ρύθµιση θα εντάσσονται και οφειλές στο ΕΤΕΑΕΠ από απλήρωτες εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών, πιθανότατα χωρίς επανυπολογισµό αλλά µε βάση το αρχικό ποσό της εισφοράς. Προσοχή, εξετάζεται το ενδεχόµενο να τεθούν ρήτρες προστασίας, όπως για παράδειγµα να µην µπορεί να ενταχθεί στον επανυπολογισµό και τη ρύθµιση των 120 δόσεων κάποιος που είναι ήδη σε ρύθµιση οφειλών και την απολέσει.

Η ένταξη στη νέα ρύθµιση των 120 δόσεων θα ολοκληρώνεται µε τρία κλικ. Στόχος όλων των εµπλεκόµενων υπηρεσιών είναι η διαδικασία να αποδειχθεί όσο το δυνατόν απλούστερη γίνεται, ώστε να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι οφειλέτες. Το νέο σχήµα θα απευθύνεται δυνητικά σε όλους τους ενεργούς και ανενεργούς επαγγελµατίες και αγρότες, συνολικά 900.000 µη µισθωτούς (550.000 πρ. ΟΑΕΕ, 335.000 πρ. ΟΓΑ και 17.000 πρ. ΕΤΑΑ), καθώς δεν θα ισχύουν εισοδηµατικά και περιουσιακά κριτήρια. Για ορισµένο διάστηµα Η διαδικασία ένταξης στη ρύθµιση του επανυπολογισµού θα τρέξει για ορισµένο χρονικό διάστηµα και όχι επ’ αόριστον, πιθανότατα για ένα 3µηνο αρχικά.

Ρύθμιση χρεών: Τα τρία κλικ για τη ρύθμιση

Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να είναι:

1. Αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργεί για τον σκοπό αυτό, όπου με χρήση του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ θα ενημερώνονται και για το ποσό της οφειλής τους.

2. Με την αίτηση θα γίνεται σε μικρό χρονικό διάστημα επανυπολογισμός της οφειλής και θα προκύπτει το νέο ποσό.

3. Μετά τον επανυπολογισμό ο οφειλέτης αφού ενημερωθεί για το νέο ποσό θα βλέπει τον αριθμό των δόσεων που του αναλογούν και το μηνιαίο ποσό που θα πρέπει να πληρώνει θα πρέπει να δηλώσει ότι συναινεί. Αυτομάτως θα εντάσσεται στη ρύθμιση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments