Ελλάδα

Γιορτή της γυναίκας 2019 – 8 Μαρτίου: Τι γιορτάζουμε σήμερα

Γιορτή της γυναίκας 2019 – 8 Μαρτίου: Τι γιορτάζουμε σήμερα
Γιορτή της γυναίκας 2019 - 8 Μαρτίου: Τι συνέβη σαν σήμερα.

Γιορτή της γυναίκας 2019 8 Μαρτίου: Σαν σήμερα, εορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε ανάμνηση των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που έγιναν στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Γιορτή της γυναίκας 2019 – 8 Μαρτίου: Τι γιορτάζουμε σήμερα

Πρόκειται για μια ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.

Ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο με σκοπό να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για τη βελτίωση της θέσης των γυναικών.

Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή και το 1975 από τα Ηνωμένα Έθνη.

Αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το σημερινό doodle της Google

Με 13 γυναίκες που έγραψαν τη δική τους ιστορία, η κάθε μία στο δικό της τομέα, η Google τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Δείτε το σχετικό βίντεο: 

Έκθεσή για την ισότητα γυναικών και ανδρών στην ΕΕ.

Με αφορμή την σημερινή ημέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την έκθεσή της του 2019 σχετικά με την ισότητα γυναικών και ανδρών στην ΕΕ.

Η έκθεση δείχνει την πρόοδο στην ισότητα των φύλων, αλλά οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ανισότητες σε πολλούς τομείς:

  • Το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών στην ΕΕ έφτασε στο πρωτοφανές υψηλό επίπεδοτου 66,4 % το 2017, αλλά η κατάσταση διαφέρει μεταξύ των κρατών μελών.

Το περασμένο έτος, οκτώ κράτη μέλη έλαβαν συστάσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για τη βελτίωση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας (Αυστρία, Τσεχία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ιταλία, Πολωνία και Σλοβακία).

  • Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας, με μισθούς κατά μέσο όρο 16 % χαμηλότερους από τους αντίστοιχους των ανδρών.

Αυτό μεταφράζεται στο συνταξιοδοτικό χάσμα, το οποίο ανήλθε σε 35,7 % το 2017. Σε ορισμένες χώρες, άνω του 10 % των ηλικιωμένων γυναικών δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις δαπάνες της απαραίτητης ιατρικής μέριμνας.

  • Μόνο 6 από τα 28 εθνικά κοινοβούλια σε όλη την ΕΕ έχουν επικεφαλής γυναίκες και επτά στα δέκα μέλη εθνικών κοινοβουλίων στην ΕΕ είναι άνδρες.

Ενώ το σημερινό επίπεδο -30,5 %- γυναικών σε θέσεις ανώτερων υπουργών είναι το υψηλότερο από το 2004, έτος κατά το οποίο έγιναν για πρώτη φορά διαθέσιμα δεδομένα για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, εξακολουθούν να υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι γυναίκες τείνουν να λαμβάνουν χαρτοφυλάκια που θεωρείται ότι έχουν χαμηλότερη πολιτική προτεραιότητα.

  • Μόνο το 6,3 % των θέσεων διευθύνοντος συμβούλουσε μεγάλες εισηγμένες εταιρείες στην ΕΕ να καταλαμβάνονται από γυναίκες.

Στο πλαίσιο των στόχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι συνεχείς προσπάθειες για την κάλυψη του 40 % των θέσεων μεσαίας και ανώτερης διοίκησης στα όργανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από γυναίκες έως το 2019, που έθεσε ο πρόεδρος κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αποφέρουν αποτελέσματα.

Το ποσοστό των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις έχει φτάσει το 39% σε όλα τα επίπεδα, το 37% σε ανώτερο διευθυντικό επίπεδο και το 40% σε μεσαίο διευθυντικό επίπεδο.

Παυλόπουλος: Να αναλογισθούμε πόσο σημαντικό είναι το κεφάλαιο «Γυναίκα»

Την άποψη ότι η σημερινή ημέρα θα πρέπει να γίνει πηγή διδαγμάτων για το χρέος μας απέναντι στις γυναίκες, εξέφρασε ο υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο μήνυμά του ενόψει της 8ης Μαρτίου.

«Σε μια εποχή βαθιάς και επώδυνης κρίσης —η οποία δεν αφορά μόνο τη χώρα μας αλλά εκτείνεται πολύ πέραν των συνόρων μας και η οποία εκτός από κρίση οικονομική είναι, πρωτίστως, κρίση θεμελιωδών αρχών και αξιών- η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας πρέπει να αποτελεί, κατ’ εξοχήν, ημέρα περίσκεψης και περισυλλογής», σημειώνει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί ακόμη τους πολίτες να αναλογιστούν, πόσο σημαντικό είναι το κεφάλαιο «Γυναίκα» για την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική πρόοδο.

Αφετέρου εκτιμά ότι έχει αξιοποιηθεί λίγο αυτό το κεφάλαιο, «πράγμα το οποίο έχει προκαλέσει, κατά γενική ομολογία, πολλές και πολύπλευρες αρνητικές συνέπειες» υπογραμμίζει στο μήνυμά του ο κ. Παυλόπουλος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments